Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 voordelen van een persoonlijk ontwikkelingsplan

Persoonlijk ontwikkelingsplan voordelen

 

Als het aankomt op je persoonlijke ontwikkeling, ben je natuurlijk nooit uitgeleerd. De nieuwe kennis die je opdoet, komt ook weer van pas in je job. Want hoe fijn is het als jij samen met je werkgever of loopbaancoach een plan kunt opstellen waarin je bepaalde doelen opschrijft waar jij in de loop van het jaar naar toe kunt groeien? Of dat je neerzet hoe je jouw talenten nog beter kunt ontplooien of wat jouw ambities voor de toekomst zijn en hoe je daarmee alsnog jouw droomjob gaat vinden? In een persoonlijk ontwikkelingsplan (ook wel POP genoemd), kun je deze doelen (samen) opstellen en ze uiteindelijk vertalen naar concrete stappen die jij kunt nemen. Zodat je deze doelen daadwerkelijk gaat bereiken. Een persoonlijk ontwikkelingsplan is dus een plan waarin er afspraken staan tussen jou en de werkgever die jou helpen onderzoeken wat je nog wilt leren binnen het bedrijf waar je werkzaam bent. De werkgever faciliteert de mogelijkheid voor jou om de doelen die jij in je POP hebt gezet, te bereiken. Natuurlijk kan het ook zijn dat je werkgever niet betrokken is bij je ontwikkelingsplan ook! Dat dit een afspraak is die je met jezelf maakt zeg maar!

Wat moet er in een persoonlijk ontwikkelingsplan staan?

Vaak start je met opschrijven hoe jouw huidige werksituatie eruitziet. Waar sta je nu? Welke competenties heb je? Welke talenten zou je vaker willen inzetten in je huidige job? Zit je nog wel op de juiste functie? Wat vind je het allerleukst aan je werk en wat zou je het liefst niet meer doen? Dit zijn allemaal vragen waar je antwoord op mag geven.

Daarna beschrijf je natuurlijk waar je naartoe wilt. Zie jij een toekomst in de job die je nu hebt? Wil je een andere positie bekleden over 5 of 10 jaar of wil je eigenlijk heel wat anders doen en is een carrièreswitch aan de orde?

Wanneer je een POP schrijft in dienst van je werkgever kan het slim zijn om hier ook de doelstellingen van het bedrijf in mee te nemen. Hoe kun jij bijvoorbeeld meedenken met je werkgever, kunnen er processen slimmer of beter? Toon initiatief en laat zien dat je bereid bent om jouw steentje bij te dragen wanneer je door wilt groeien naar een andere positie binnen het bedrijf.

Kijk tot slot of de doelen die jij jezelf hebt gesteld haalbaar zijn. Maak je plannen dus niet te moeilijk voor jezelf, maar zorg er wel voor dat je jezelf ook enigszins uitdaagt. Zo blijf jij sneller gemotiveerd om je aan het plan te houden.

Welke voordelen heeft het schrijven van een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Door het schrijven van een persoonlijk ontwikkelingsplan kun je erachter komen wat je daadwerkelijk zoekt in een job, werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en kun je zien welke talenten bijdragen aan de doelen die je werkgever voor ogen heeft. Hier zitten vijf voordelen aan.

Je weet veel beter wat je wel en niet wilt en kunt

Doordat je uit gaat schrijven wat je doelen zijn en wat je het allerliefst wilt doen, kom je er misschien wel achter dat je nu niet op de juiste plek zit en is het eventueel mogelijk om door te groeien naar een andere job of een hogere functie. Of je kunt gaan switchen naar een job waar jij wel lekker in je vel zit. Ook ontdek je wat jouw talenten en competenties zijn en hoe je die nog meer kunt ontwikkelen door werk te gaan doen waar jij blij van wordt en waar je die talenten kunt ontplooien. Je kunt je zelfs gaan specialiseren in een bepaald vakgebied, zodat je steeds beter wordt en op kunt schalen in salaris.

Wat kan je wel? Wat kan je niet?

Je groeit als persoon

Juist doordat je jezelf blijft ontwikkelen en op persoonlijk vlak positieve veranderingen gaat ervaren, ga je steeds meer stappen zetten naar je hart. Je persoonlijke visie wordt duidelijker en je gaat het eerder aangeven als je een mooi idee hebt of juist als je iets helemaal niet ziet zitten. Ook voor je werkgever is het belangrijk om gemotiveerde medewerkers op te leiden en aan het werk te zetten. Dus als jij groeit als persoon, zal je werkgever dat ook aan jouw motivatie merken op de werkvloer. Misschien ontdek je wel een verborgen talent van jezelf en kun je daardoor gevarieerder werk doen. Zodat je breder inzetbaar wordt en je niet snel hoeft te vervelen.

Je hebt meer baankansen

Werkgevers zijn altijd op zoek naar medewerkers die zich blijven ontwikkelen, zeker op professioneel vlak. Dus hoe meer cursussen jij volgt binnen een specifiek vakgebied, of projecten waar je aan deelneemt of stages die je loopt of …  hoe vaker jij diploma’s haalt, hoe groter jouw kansen worden op het vinden van een job die helemaal bij jou past. Dat is natuurlijk hartstikke fijn als jij van job wilt switchen of als je op dit moment thuis zit en op zoek bent naar een nieuwe job. Met de juiste papieren, kennis en ervaring kom je een heel eind.

Baankansen

Je creëert je eigen droomjob

Misschien kom je er tijdens het schrijven van zo’n POP wel achter dat je veel meer kunt dan wat je nu al die tijd gedaan hebt. Dan kun je jezelf afvragen: ‘Wat kan ik doen om mijn functie beter te vervullen en in welke richting wil ik me verder ontwikkelen?’ Wanneer je jouw werkgever hiervan op de hoogte stelt, kun je de inhoud van jouw functie veranderen of vragen om extra werkzaamheden zodat je niet vastgeroest blijft zitten in een job waar je ‘s ochtends met tegenzin heen gaat. Misschien vind je het wel geweldig om eens een presentatie te leiden of een vergadering voor te zitten. Kom uit je comfortzone en verrijk daarmee de functie die je nu hebt.

Jouw kennis en vaardigheden sluiten beter aan op de bedrijfsdoelen van je werkgever

Een werkgever heeft er heel veel baat bij als jij jezelf bijvoorbeeld blijft ontwikkelen op het gebied van goed klantcontact. Of wanneer jij leert om met een nieuw computersysteem te werken waar je werkgever in de toekomst mee verder wil gaan. Het maakt jou breder inzetbaar en op deze manier heeft het bedrijf mensen in huis die over de benodigde expertise beschikken. Zodat jij het eventueel aan je collega’s kunt leren, wat aansluit op de langetermijndoelen van je werkgever om zoveel mogelijk werknemers met dit nieuwe systeem te laten werken. Bovendien ben jij eerder gemotiveerd als je iets nieuws mag leren, dan wanneer je dag in dag uit hetzelfde werk blijft doen. Hiermee wordt ook het ziekteverzuim teruggedrongen.

Bedrijfsdoelen

Wanneer is het maken van een POP handig?

Als je doelgericht aan de toekomst van je loopbaan en persoonlijke groei wilt werken, kan het slim zijn om een persoonlijk ontwikkelingsplan op te stellen. Mogelijk zit je op dit moment in een job die je niet fijn vindt, of weet je eigenlijk niet zo goed wat je nu echt wilt doen. Dan kun je met een POP uitzoeken waar jouw talenten liggen en wat er voor jou mogelijk is. Een loopbaanadviseur helpt jou hier graag bij.

Loopbaanbegeleiding en een persoonlijk ontwikkelingsplan

In een persoonlijk ontwikkelingsplan kan je alle thema's en topics opnemen waarin jij graag zou willen groeien.

Hier een kort overzicht, dat helemaal niet volledig is

Wil jij je graag op een van bovenstaande thema's, of een ander loopbaanthema, laten begeleiden richting je persoonlijk ontwikkelingsplan? Neem dan contact met ons op of conteer een van onze +50 loopbaancoaches in Vlaanderen. We werken ook met de VDAB loopbaancheques waardoor je maar 80 euro betaald voor 7u begeleiding (11,5 euro per uur). Check ook ons aanbod zonder loopbaancheques. Er is meer mogelijk dat je denkt! Vind je niet wat je zoekt? Laat een bericht na en we contacteren je binnen de 2 dagen!

Loopbaanbegeleiding en een persoonlijk ontwikkelingsplan

Proost op een persoonlijk ontwikkelingsplan of POP,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#persoonlijkontwikkelingsplan #pop #popmaken #voordelenpop #persoonlijkontwikkelingsplanschrijven #persoonlijkeontwikkeling #popwerkgever #popwerknemer #popschrijven

Je weet beter wat je wel en niet wilt

Je groeit als persoon

Je hebt meer jobmogelijkheden

Je creƫert je eigen droomjob

Je kennis en vaardigheden sluiten aan bij de bedrijfsnoden