Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe je job (nog meer) boetseren?

Hoe je job nog meer boetseren of aan job crafting doen?

 

Zet je talenten productief in via het nieuwe werken.

We moeten tegenwoordig allemaal steeds langer werken. Dan is het wel zo fijn als we energie uit onze job halen en werkzaamheden uitvoeren die we leuk vinden of waar we goed in zijn. Er is inmiddels wetenschappelijk bewijs gevonden dat medewerkers die met enthousiasme en bevlogenheid hun taken uitoefenen, ook zorgen voor positieve resultaten in de organisatie. Het werk loopt meer gestroomlijnd, de medewerkers voelen zich meer gewaardeerd en de samenwerking verloopt beter.

Het idee achter het boetseren van je job, ook wel job crafting of baanboetseren genoemd, is dat je je eigen talenten en competenties inzet voor je functie, zodat het werk dat je doet altijd optimaal bij je aansluit. Door zelf kleine aanpassingen te doen in je huidige job, zorg je ervoor dat je werkzaamheden leuk en uitdagend blijven en dat je erin uit kunt blinken. Allereerst is het van belang om te weten waar jouw talenten en competenties liggen. Vind je het lastig om hierachter te komen? Een loopbaancoach kan jou hier goed bij helpen. Wanneer je exact weet van welke werkzaamheden jij energie krijgt en van welke niet, kun je hier je job op afstemmen in overleg met je leidinggevende. Houd bijvoorbeeld gedurende een maand eens een energie-dagboek bij: Hierin schrijf je op welke taken jou energie geven en welke jou juist veel energie kosten. Op basis daarvan kun je op verschillende manieren je job gaan boetseren.

Veranderen van werkplek- of tijd

Misschien heb je aan jezelf gemerkt dat je later op de dag veel productiever bent dan in de ochtend. Of dat je van afwisseling houdt en graag op verschillende locaties werkt. Door in overleg met jouw leidinggevende je rooster zo te plannen dat je op flexibele uren aan de slag kunt gaan, doe je jezelf een enorm plezier en de organisatie ook. Jij werkt namelijk het best en hardst op de momenten gedurende de dag dat jij goed in je vel zit. Het kan daarnaast zelfs een mogelijkheid zijn om een dag lang op een andere locatie te zitten dan waar je normaal gesproken zit. Ik weet in ieder geval dat het mij stimuleert en zo probeer ik met mijn laptop ook op verschillende plaatsen in huis te werken. Je kan intern op een andere plek werken. Zo leer je ook andere afdelingen kennen en kun je eventueel bijspringen in het geval van ziekte van een collega. Bovendien doe je dan niet iedere dag hetzelfde werk, wat jouw werk minder eentonig maakt. Je kan ook extern een andere plek zoeken: thuis, de bibliotheek, een internet café, … Je kunt dit natuurlijk alleen doen wanneer de organisatie waar je werkzaam bent, flexibiliteit biedt en niet vasthoudt aan een strikt takenpakket, zoals veel bedrijven momenteel nog wel doen.

Kleine aanpassingen doen in je takenpakket

Om je job uitdagend en afwisselend te houden, kun je eens kijken wat je naast je vaste werkzaamheden kunt doen waar je veel plezier aan beleeft. Als je bijvoorbeeld al tijden in een callcenter werkt, kan het leuk zijn om nieuwe medewerkers te coachen in hun telefoongesprekken met klanten. Als je secretaresse bent en je standaard dezelfde vragen krijgt van klanten via de mail of per telefoon, kan het misschien leuk zijn om daar een bepaald draaiboek met antwoorden voor te maken dat je collega’s kunnen gebruiken wanneer jij afwezig bent. Als je postbode bent, kan het misschien ook leuk zijn om eens een dagje de post te sorteren in plaats van enkel te bezorgen. Als je een tof nieuw initiatief hebt bedacht waarvan je zeker weet dat het de organisatie waar je werkt gaat helpen om slimmer en efficiënter te werken, kun je eens voorstellen om de volgende vergadering te leiden en dit idee te opperen bij je collega’s. Je kunt het zo gek niet verzinnen of voor elke job die je doet, zijn er wel extra taken te bedenken die jij op kunt pakken. Zo zullen geen van jouw talenten onbenut blijven.

Invloed uitoefenen in interacties met anderen

De meeste collega’s zie en spreek je iedere dag op het werk. Mogelijk werk je samen met anderen in een specifiek team of een afdeling en lijkt het je toch ook wel leuk om contact met andere collega’s te hebben. Vraag eens of je de samenwerking met een andere collega op mag zoeken om te kijken wat zijn of haar werkzaamheden inhouden en loop dan eens een dagje mee op een andere afdeling. Wanneer je sociale connecties onderhoudt met collega’s van verschillende niveaus en afdelingen, zullen ze ook sneller geneigd zijn jou te helpen met een lastige of tijdrovende klus, omdat ze jou dan al persoonlijk kennen. Of als je een sales adviseur bent die veel op pad is onderweg naar klanten, kun je bij je leidinggevende aangeven welke klanten je het liefst wilt bezoeken en welke je liever aan een ander overlaat omdat je er geen klik mee hebt. Op die manier houd jij plezier in je werk omdat je met de leukste mensen spreekt en verkoop je uiteindelijk ook meer voor de organisatie. Zeker wanneer je daarnaast het heft in eigen hand neemt en de juiste collega’s naar de klanten stuurt die echt bij hen passen. Zodat ze daar ook weer verkoop uit halen. Een andere optie voor het uitoefenen van invloed in interactie met anderen, is om bijvoorbeeld samen een project te starten met een collega die je graag mag om een positieve verandering voor alle collega’s in het bedrijf te creëren. Het is dan handig als je steun krijgt voor dit project van zowel je eigen afdeling als die van je collega. Samen sta je altijd sterker.

Waarom zou je kiezen voor dit jobcrafting concept?

Baanboetseren betekent overigens niet alleen maar doen wat je leuk vindt. Het gaat vooral om het vinden van een balans tussen het doen van werkzaamheden die je leuk vindt en het doen van werkzaamheden die je veel energie kosten. Natuurlijk ligt de focus wel om zoveel mogelijk te doen wat je fijn vindt, waar je energie van krijgt. Wanneer je als medewerker de mogelijkheid krijgt om goed naar je eigen werk te kijken en daarin aan te passen wat wel voor jou werkt, zul je een fijnere werkomgeving voor jezelf kunnen creëren, relaties met je collega’s verbeteren en door de vrijheid die je ervaart, meer motivatie kunnen opbrengen voor het doen van de werkzaamheden die je misschien wat minder leuk vindt. Want wanneer je als medewerker beter in je vel zit en gemotiveerd bent om je werk te doen omdat je hier je talenten in kwijt kunt, zal het ziekteverzuim in de organisatie dalen en de productiviteit extreem omhoog gaan.

Jobcrafting Baanboetseren Jobboetseren

Start met jobcrafting of jobboetseren

Call to action

Wat is je favoriete tijdstip van werken?

Welke locaties vind je het leukst om vanuit te werken?

Welke (kleine) aanpassingen zou je kunnen/willen doen aan je takenpakket?

Hoe ver ligt de realiteit af van je wens?

Wie zijn mensen in je werkomgeving met wie je graag eens zou willen samenwerken?

Wat zou je aan je job veranderen om ervoor te zorgen dat jij er meer energie uit haalt?

 

Wil jij graag je job boetseren en weet je niet goed waar te beginnen? Contacteer dan onderaan een A-Lissome coach uit je buurt voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Hoe kan een loopbaancoach je helpen bij jobcrafting of jobboetseren?

Je kan altijd starten met een analyse van de huidige situatie: ben je wel goed bezig? Wat loopt goed en wat loopt minder goed? Via de loopbaantest krijg je al een mooi zicht hierop.

Daanaast moet je weten wat je wilt voor de toekomst

  • welke talenten wil je inzetten? welke passies wil je navolgen? 
  • wat is je professionele missie?
  • welke sectoren spreken je het meest aan? welke beroepen staan op je shortlist? welke stappen heb je te zetten om daar te geraken?
  • ...

En natuurlijk ook hoe je je wensen bespreekbaar maakt tijdens een job interview, evenals hoe je onderhandelt voor een arbeidsovereenkomst en je over je salaris onderhandelt.

Aarzel niet en vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Zo kan je nagaan of en hoe we je kunnen begeleiden in je loopbaan. We zitten trouwens op +50 locaties in Vlaanderen.

Voldoe jij aan de voorwaarden van de VDAB loopbaancheques? Dan kan je voor 80 euro 7u loopbaanbegeleiding volgen.

Kom je nog niet in aanmerking? Dat is ook geen probleem. Je kan al verder met onze blogs, je kan zelf aan de slag gaan en je laten inspireren door wat we delen op onze sociale media. Of klik hier voor onze mogelijkheden zonder loopbaancheques.

Loopbaancoach begeleidt in jobcrafting of jobboetseren

Proost, op job boetseren,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap via het contactformulier of mail naar annelies@a-lissome.be.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#jobcraften #baanboetseren #jobcrafting #jobboetseren #loopbaancoaching #anderswerken #hetnieuwewerken #productiviteit #HRbeleid #persoonlijkeontwikkeling #samenwerken

Verander van werkplek en/of -tijd

Doe kleine aanpassingen in je takenpakket

Oefen invloed uit via interacties met anderen

Waarom jobcrafting een goed idee is