Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Wie ben je en wat is jouw professionele missie

Wie ben je? Wat is je professionele missie?

 

Je hebt er ongetwijfeld weleens over nagedacht: je persoonlijke motivatie om binnen een bepaalde branche te gaan werken. Misschien heb je een diploma op zak dat mooi bij je huidige job aansluit of heb je een job gevonden waar je iedere dag enorm blij van wordt. Je kunt daarentegen ook één van de vele mensen zijn, waarbij de vraag 'wie ben je' zich geregeld voordoet. Die nog zoekende is naar een interessante job, omdat je eigenlijk niet zo goed weet waar jouw passie ligt of wat jouw professionele missie is.

Vraag jezelf het volgende eens af: zou jij je werk ook nog graag doen als geld en tijd geen rol zouden spelen? Aan de hand van de volgende vragen die je aan jezelf kunt stellen, kom je erachter welke job er goed bij jou past en welke professionele missie je hier op aarde hebt uit te dragen:

 

Wat vond je vroeger leuk om te doen?

De dingen die je vroeger leuk vond om te doen, kunnen je een hoop inzicht geven in je talenten en passies. Misschien kun je je nog een moment herinneren dat je als kind zo opging in je spel, dat je je moeder niet eens hoorde roepen dat het eten klaar stond. Wat ging jou vroeger gemakkelijk en natuurlijk af? En wat vond je het allerleukst om te doen? Of het nou ging om het aanrommelen met techniek en computers, om het gezellig knutselen met je moeder of om het samen spelen met andere kinderen, het geeft jou een indicatie van wat je vroeger energie gaf en wie je in essentie bent.

Ga eens op onderzoek uit en doe weer eens iets waar jij vroeger heel erg blij van werd. Wilde je bijvoorbeeld graag ontwerper worden? Maak een mooie tekening. Was je gek van dieren? Ga naar een kinderboerderij en kijk of je er nog steeds zo enthousiast van wordt. Bouwde je het liefst de tofste creaties met duizenden Lego steentjes? Ga er weer mee aan de slag! Wanneer je lekker bezig bent, merk je vanzelf weer waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Deze basis gebruik je als uitgangspunt voor het vinden van je professionele missie in je huidige situatie. Alles is mogelijk, zolang jij voelt dat je de stap die je eigenlijk het liefst zou willen nemen, uiteindelijk ook durft te nemen.

 

Wie wil jij het allerliefst helpen?

Een professionele missie is onlosmakelijk verbonden met wie jij in de kern daadwerkelijk bent. Kijk daarom eens goed rond bij de verschillende doelgroepen die je in jouw ideale job zou kunnen bedienen. Wie spreekt jou het meest aan en waarom? Ben je vooral van de cijfertjes en het maken van kloppende berekeningen, breng dan eens een bezoekje aan de financiële sector of de accountancy branche. Vind je het leuk om mensen van advies te voorzien? Dan is consultancy wellicht wat voor jou. Ben je juist heel creatief en wil je mensen het allerliefst de schoonheid van kunst laten ervaren? Kijk dan eens rond bij theatergroepen of gezelschappen van kunstenaars. Als je een goed oog hebt voor detail, kun je bijvoorbeeld mensen adviseren over hun kleding als stylist(e).

Het is belangrijk om je te beseffen wie jij het liefst wilt helpen met datgene waar jij het meest gelukkig van wordt. Wanneer je weet en voelt waarom je een bepaalde doelgroep wilt helpen, wordt het ook veel gemakkelijker om het werk vol te houden en gepassioneerd te zijn.

Weet je nog niet zo goed wat jouw professionele missie is en wil je er graag achter komen? Vraag dan eens of je een keer een dagje mee mag lopen bij een bedrijf dat jij interessant vindt. De meeste werkgevers vinden het super fijn dat jij interesse toont in wat ze doen. Misschien zijn jullie daarna beiden zo enthousiast, dat je er zelfs mag komen werken. Je kunt samen met een loopbaancoach bespreken hoe je dit het beste aan kunt pakken.

 

Waar sta je voor?

Ieder mens heeft normen, waarden en principes meegekregen, die hij/zij heel erg belangrijk vindt. Wanneer jij jezelf echt goed kent, weet je wat belangrijk voor jou is in een toekomstige job en is dat ook hetgeen waar je vervolgens naar op zoek gaat. Op die manier vind je uit aan welke eisen jouw droomjob moet voldoen, zodat je er altijd met plezier naartoe gaat.

Maar wat te doen als je nog helemaal niet zo goed weet wie je bent? Hoe start je met het zoeken naar wat jij nu echt belangrijk vindt? Je professionele missie kun je alleen ontdekken wanneer je dit wel weet. Een loopbaancoach kan hierbij uitkomst bieden. Deze kijkt samen met jou naar hoe je meer passie en plezier uit je werk kunt halen en laat jou zien wat jouw valkuilen en uitdagingen zijn.

Doordat je tijdens de loopbaancoaching een goed inzicht krijgt in wie je bent, krijg je veel meer zelfvertrouwen en kun jij zonder aarzelen een elevator pitch over jezelf geven bij een toekomstige werkgever. Met behulp van de loopbaancoaching ontdek je jouw wensen voor een nieuwe job en weet je welke waarden er voor jou echt toe doen. Van hieruit wordt het ontdekken van jouw professionele missie een stuk gemakkelijker en weet je perfect wie je wilt worden en wat je uit wilt dragen in je gewenste, nieuwe werksituatie.

 

Call to action

Welke inzichten heb jij al in jezelf?

Welke zijn je talenten en energiegevers?

Wat zijn je waarden en eraan gekoppelde normen?

Wat vind je belangrijk in een job?

Wie zijn je ideale klanten?

Wat is je professionele missie?

 

Proost, op het ontdekken en neerzetten van je professionele missie,

Annelies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? ? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be .

 

#missie #waarden #talent #energie

Waar sta je voor?

Wie wil je helpen?

Wat vond je vroeger leuk?