Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Sollicitatie? Zorg dat je aangeworven wordt!

Sollicitatie - zorg dat je aangeworven wordt

 

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek? Wil jij dan worden aangeworven of afgewezen?

Als je nieuw werk wilt is het belangrijk dat je voorbereid bent op netwerk- en sollicitatiegesprekken. Het gaat echter nog veel verder! Om op dat sollicitatiegesprek te geraken moet je een schitterend CV en dito LinkedIn profiel hebben. Eentje waarvan de recruiter onmiddellijk van zegt ‘die wil ik ontmoeten’.

Eigenlijk is het (in theorie) heel simpel. Je weet wat je wilt. Super want dat is de eerste stap! Ben je voorbereid? Zitten je hoofd, hart en handelingen op dezelfde lijn? Dan zit de kans er dik in dat je zal worden aangeworven.

Krijg je te weinig uitnodigingen voor een gesprek en/of word je vaak afgewezen? Dan zit het ergens goed fout. Ga op een positieve manier om met je afwijzing of volg deze tips na afwijzing. We geven in deze blog inzicht in wat de oorzaak van de afwijzing zou kunnen zijn.

Tips voor je schitterend CV en LinkedIn profiel

Een LinkedIn profiel en CV zijn best heel erg op elkaar afgestemd. Als een recruiter de 2 naast elkaar legt moet de overeenkomst zeer duidelijk zijn.

Een aantal tips die we graag meegeven

 • Je CV mag niet langer dan 2 blz zijn, met focus op de laatste 10 jaar
 • Als niemand weet dat jij bestaat word je ook niet gevonden, laat staat uitgenodigd: zorg dat je een up to date LinkedIn profiel hebt en wees actief op LinkedIn, zeker in je vakgebied. Deze tips kunnen zeker ook helpen: Hoe trek je de aandacht van HR? Hoe een job of opdracht scoren met een anatrekkelijk LinkedIn profiel?
 • Gebruik sleutelwoorden uit de vacature in je CV en LinkedIn
 • Zorg voor structuur en overzicht
 • Kwantificeer: geef met cijfers aan hoeveel mensen je aanstuurde, omzet je binnenhaalde, groei je realiseerde, …
 • Geen
  • Taalfouten
  • Leugens
 • Gaten in je CV? Vul ze op met wat je toen deed: vrijwilligerswerk, verbouwingen, traject loopbaanbegeleiding, wereldreis, zelfstudie, …

Andere CV tips die je zeker verder kunnen ondersteunen

Tips voor een schitterend CV en LinkedIn profiel

Hoeveel rondes zijn er bij sollicitatiegesprekken?

Sollicitatiegesprekken gebeuren dikwijls in verschillende rondes. Eigenlijk is er geen vaststaand aantal. En natuurlijk hangt dat ook af van het bedrijf en de positie waarvoor je solliciteert. Het kan gaan van 1 gesprek tot … een van mijn klanten had er 7!

Doorgaans zijn er 3 gesprekken:

Het verkennend gesprek (met HR)

Hier wordt nagegaan of er een klik is. Indien niet, dan zal het snel gedaan zijn. Indien wel zit de kans erin dat je zal worden uitgenodigd voor een volgend gesprek.

Het verdiepend gesprek (met je toekomstige manager)

Zou jij iemand aanwerven die niet geschikt is voor het uitvoeren van het takenpakket? Hier wordt nagegaan of je voldoet aan de specifieke voorwaarden voor het uitvoeren van de functie. Ook met je leidinggevende is het belangrijk om een klik te hebben.

Gesprek over de voorwaarden (met HR)

Salaris onderhandeling, niet evident en toch essentieel. De vraag is natuurlijk ten eerste wat het minimum loon is dat je nodig hebt. En daarnaast moet je natuurlijk ook je salarisonderhandeling voorbereiden.

Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Veel mensen trekken onvoorbereid naar een sollicitatiegesprek. Dat is not done. Een goede voorbereiding is al het halve werk bij manier van spreken. Wat zijn zaken die je op voorhand al kan doen?

Met andere woorden: voorbereiding is de sleutel!

 

Tips voor een succesvolle sollicitatie

Hoe succesvol zijn jouw sollicitaties?

Call to action

Een heel aantal van onze klanten verkiest om bij de huidige werkgever te blijven en de situatie voor zichzelf aangenamer te maken. Een andere groep kiest ervoor om de huidige werkgever te verlaten en te gaan solliciteren.

Als jij aan het solliciteren bent. Hoe succesvol ben je daar dan nu in?

Succesvol? Super, dikke proficiat en doe zo voort. Ik wens je een job toe die echt bij je past.

Niet of minder succesvol? Welke van de vele bovenstaande tips zouden ervoor kunnen zorgen dat je opgemerkt en aangeworden wordt? Ik gun het je!

Proost, op een succesvolle sollicitatie

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

 

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#solliciteren #sollicitatiegesprek #sollicitatie #jobinterview #CV #LinkedIn

Sollicitatiegesprek? Hoe aangeworven worden? - Inleiding

Sollicitatiegesprek? Hoe aangeworven worden? - Tips voor je schitterend CV en LinkedIn profiel

Sollicitatiegesprek? Hoe aangeworven worden? - Welke rondes zijn er bij sollicitatiegesprekken?

Sollicitatiegesprek? Hoe aangeworven worden? - Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek