Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Je salaris onderhandeling moet je niet voorbereiden

Salaris onderhandeling

 

Zo fout... je salaris onderhandeling moet je juist heel erg goed voorbereiden!

Heb jij al ooit iemand horen zeggen ‘ik verdien te veel’? Ik niet… Wel horen we in onze coaching praktijk af en toe: als ik een job vind die me echt gelukkig maakt is het oké om wat minder te verdienen…

De centen die aan een job vast hangen worden bepaald tijdens een loononderhandeling, of je nu in een nieuwe job start of als het gaat over je promotie bij je huidige werkgever, of door opleiding meer waard bent geworden of...

Een aantal mensen onderhandelen nooit over hun loon, een aantal rapen om de zoveel tijd al hun moed bijeen om het eens aan te kaarten en een aantal anderen maken er een jaarlijks terugkerende sport van. Tot welke groep behoor jij?

Loononderhandelingen kunnen best wel beangstigend zijn maar is het niet nog veel beangstigender om nooit opslag te vragen en zo mogelijks loonstijgingen te missen? In Amerika zijn er studies geweest die aantonen dat iemand die nooit onderhandelt gemiddeld 8 jaar langer moeten werken om evenveel loon te verzamelen dan diegene die wel onderhandelt. Je kan dus maar beter onderhandelen.

Of het nu je 1e of 7e job is, of je nu man of vrouw bent, het is belangrijk dat je leert negotiëren over je loon.

 

Een groot deel van je salaris onderhandeling zit al in de voorbereiding, vòòr het eigenlijke gesprek. Hier alvast 8 voorbereidende tips.

 

Check of je het waard bent

Als het gaat over loonsonderhandelingen in je huidige job moet je zeker ja kunnen zeggen op onderstaande vragen.

Heb je je voldoende bewezen in je job voor minstens 1,5jaar ?

Heb je nieuwe verantwoordelijkheden erbij genomen sinds je werd aangenomen?

Heb je consistent boven verwachting gepresteerd?

Heb je een opleiding gevolgd die je marktwaarde serieus heeft doen stijgen?

 

Ken je Marktwaarde

Als je het loon wilt hebben dat je verdient is het belangrijk (exact) te weten wat de bestaande lonen zijn voor jouw specifieke positie in die specifieke industrie en geografisch gebied. Brussel betaalt nu eenmaal beter dan Charleroi en New York nog beter dan Brussel. Zo zijn er ook bepaalde sectoren en industrieën die beter betalen dus houd daar rekening mee.

Als je hier geen zicht op hebt weet je eigenlijk ook niet wat redelijk is om te vragen en wat een goed of slecht aanbod is. Je manager of HR heeft dan ook de volle controle hierover.

Wat zou je mogelijks inzicht kunnen geven in je marktwaarde?

  • Websites die hier mogelijks kunnen helpen is salariskompas, loonwijzer, glassdoor, payscale,...

  • Je kan ook altijd het gesprek aangaan met anderen in je ‘area of expertise’ en zowel met mannen als vrouwen dit gesprek hebben (om het loonverschil tussen mannen en vrouwen voor jezelf uit te sluiten).

  • Ook recruiters kunnen je hier een zicht op geven want zij weten wat mensen met je ervaring en expertise waard zijn. De volgende keer dat een je belt kan je dus evengoed het gesprek aangaan over de functie die ze je aanbieden, de verantwoordelijkheden en het loon dat ermee gepaard gaat. Moest je geen exact cijfer krijgen is een vork (tussen … en …) ook al goed!

‘Information is power’ in dit geval.

Door al het onderzoek te doen zal je uiteindelijk een vork aan lonen hebben tussen dewelke je je zou moeten bevinden. Als het zover is, vraag naar het loon in de top van je lijst want HR/je manager zal meestal nog naar beneden willen negotiëren :-)

 

Doe het Eerste bod

Als je weet wat het gangbare loon is voor iemand in jouw positie, doe dan het eerste bod. Mensen die hun loon-wens op tafel durven leggen doen het doorgaans beter dan zij die de tegenpartij met een bod laten komen (dat meestal lager is dan je wenst).

De reden dat het eerste bod doen een voordeel is, is omdat het eerste genoemde loon meestal blijft hangen en daardoor een enorme kracht heeft. Het wordt dan een standaard tegen dewelke een tegenbod afgewogen moet worden en dikwijls durft men daar niet te ver van af te wijken.

 

Bepaal een Exact bedrag

Ronde getallen doen dikwijls vermoeden dat er niet veel over nagedacht werd en je dus mogelijks bereid bent om te zakken in loon. Vragen naar 55.000 euro bruto op een jaar is iets anders dan vragen naar 54.650 euro bruto op jaarbasis. Het lijkt dan alsof er een goede reden is om te vragen naar 54.650 euro. En raar maar waar, vragen naar de 54.650 geeft je meer kans op een bedrag dat daar dichtbij aan sluit dan vragen naar 55.000 euro bruto jaarlijks.

 

Kies je Timing

De meesten wachten met hun onderhandelingen tot het moment van de jaarlijkse evaluatiegesprekken maar tegen dat moment heeft je baas waarschijnlijk al beslist wie welke enveloppe krijgt. Veel beter is het om 4 tot 6 maanden voor je evaluatiegesprek al het gesprek aan te gaan…

 

Beschik over een Geloofwaardig alternatief

Wat ga je doen als je manager of HR ‘neen’ zegt op je vraag voor loonsverhoging? Als je een ander aanbod hebt, met daarin de loonsvoorwaarden (die beter zijn dan de huidige) zou dit als een geloofwaardig alternatief gebruikt kunnen worden. Met een ander aanbod weten ze dat ze het risico lopen dat je vertrekt en zijn ze mogelijks meer geneigd om (deels) mee te gaan in je verhaal.

 

Draag de Gevolgen

Bepaal voor jezelf het allerlaagste loon voor die functie of job dat aanvaardbaar is voor jou en draag ook de consequenties als je dat niet haalt. Als het onder je onderste limiet ligt wil dat dus zeggen dat je het job aanbod weigert (bij een nieuwe job) of vertrekt (bij je huidige werkgever). Makkelijk is dit zeker niet, en toch geeft het kracht om ‘neen’ te zeggen en op te komen voor jezelf.

 

Oefenen, oefenen, oefenen

Een loonsonderhandeling kan je niet ‘over doen’. Oefen dus wat je wilt zeggen, hoe je het wilt zeggen. Schrijf het uit, neem het op op de dictafoon van je gsm, film jezelf, doe het gesprek met je partner of vriendin tot je je comfortabel genoeg voelt om het in het echt te brengen.

En dan volgt natuurlijk het gesprek zelf, maar daar gaat deze blog niet over.

Salaris onderhandelingen hoeven niet moeilijk te zijn. Doe de nodige essentiële voorbereidingen en go for it.

 

Call to action

Hoe lang is het geleden dat je nog over je loon onderhandeld hebt? Hoe heb je dat toen aangepakt? Wat was het resultaat?

Wanneer plan je je volgende loon gesprek? Hoever zit je al in je voorbereidingen? Welke stappen kan je nog zetten die je niet had voorzien? Wie kan je hier eventueel bij helpen?

 

Proost op een succesvolle salaris onderhandeling!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#salaris #loon #geld