Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 vragen die je best voorbereidt voor een job interview

Deze vragen en antwoorden moet je voorbereiden voor een sollicitatiegesprek

 

Gedaan het met ongemakkelijke en onzekere gevoel!

De beste manier om je effectief voor te bereiden op een job interview is ervoor te zorgen dat je kan antwoorden op deze 5 basisvragen die de interviewer kan stellen. Uiteraard kunnen er veel meer vragen gesteld worden, en toch, deze 5 vragen zullen zeker aan bod komen. Het goed kunnen beantwoorden van deze vragen zal ervoor zorgen dat je ter plaatse niet met je mond vol tanden staat waardoor je een ongemakkelijk en onzeker gevoel kan omzeilen.

 

Loop me eens even door je CV.

Zorg ervoor dat je een beknopt antwoord kan geven (3-5 minuten), zeker als je al een langere carrière achter de rug hebt.

Je kan beginnen met je meest recente ervaring, bijvoorbeeld ‘als je naar mijn werkervaring kijkt tot nu toe zal u merken dat ik de laatste jaren erg gefocussed was op.....’ Op deze manier loop je in elke werkervaring over de highlights.

Bouw zeker ook een aantal interessant verhalen of anekdotes in en aarzel niet om humor te gebruiken (de persoon die interviewt lacht ook eens graag! :-)).

 

Waarom wil je deze job?

Een goede manier om hierop te antwoorden bestaat zowiezo uit 2 delen;

  • Wat maakt dat je wilt werken voor dit bedrijf en dat je zo gepassioneerd bent over hun missie, waarden, manier van business doen, producten, ...

  • Waarom wil je deze functie?

 

Waarom zouden we jou aanwerven?

Een effectieve manier om op deze vraag te antwoorden zou kunnen zijn: "Van wat ik begrijp over het bedrijf en de openstaande functie, lijkt het me dat u op zoek bent naar iemand met x, y, z als ervaring en die competenties a, b, c bevat. Als je dan kijkt naar mijn ervaring, interesses en vaardigheden, dan bevinden mijn sterktes zich net in die gebieden. Voorbeelden hiervan zijn...’

 

Geef een paar voorbeelden van wanneer u [de vaardigheid die ze zoeken] in het verleden heeft getoond.

Als je weet welke vaardigheden er gezocht worden voor die bepaalde functie is het makkelijk om hier op voorhand eens over na te denken. Bereid 2 of 3 interessante voorbeelden voor over wanneer je in het verleden in je werk (of privé) een soortgelijke vaardigheid hebt ingezet. Schrijf desnoods met bulletpoints een paar kernwoorden per vaardigheid op tijdens je voorbereiding.

Staat er nergens vermeld welke competenties je dient te bezitten, denk dan eens na welke je denkt dat ze hiervoor zoeken en bereid daarvoor 2 à 3 goede verhalen voor.

Interviewers zien succes in het verleden immers als een indicator voor de toekomst.

 

Heeft u nog vragen?

Als je nog geen vragen gesteld hebt en je krijgt op het einde van het interview de kans hiervoor, aarzel dan zeker niet om dat te doen. Bereid op voorhand twee of drie inzichtelijke vragen voor, over het bedrijf, de werking, doorgroeimogelijkheden,... waaruit blijkt waarom je zo graag deze functie wilt en bij dit bedrijf wilt werken. Aarzel zeker ook niet om de interviewer ‘persoonlijke’ vragen te stellen bijvoorbeeld ‘wat zijn volgens u de 3 grootste voordelen én de 3 grootste nadelen van werken voor dit bedrijf’. (stel zeker geen privé vragen!)

 

Dingen om te onthouden (voor, tijdens én na het interview):

  • Wees gepassioneerd over het bedrijf want dit is enorm belangrijk. Weersta dan ook de drang om afstandelijk en koel te zijn als dat je natuurlijke voorkeur is.

  • Wees geïnteresseerd in de interviewer.

  • Wees positief.

  • Wees eerlijk.

  • Wees ontspannen en zorg dat je plezier hebt.

  • Wees dankbaar voor de tijd van de mensen.

  • Vergeet niet dat het enige wat jij kan doen is je 100% inzetten. Als dat het geval is en je krijgt de job toch niet, dan heb je jezelf niets te verwijten. That’s just how life is.

 

Deze coaching tips kunnen je mogelijks ook nog helpen:

5 vragen die je tijdens een job-interview aan je potentiële nieuwe baas kan stellen

5 moeilijke job interview vragen en hoe erop te antwoorden

7 vervelende job interview vragen en hun antwoorden

 

Call to action

Op welke van deze vragen komt er bij jou vrij vlot een antwoord?

Welke vragen hebben er voor jou nog wat denkwerk nodig voor je er 'correct' op kan antwoorden?

Hoe ga je hiermee nu aan de slag?

 

 

Proost, op een goed voorbereid job interview,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#jobinterview #voorbereiding #calltoaction #solliciteren #sollicitatiegesprek