Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Gebruik de STARR methode voor je beste sollicitatiegesprek

Gebruik de STARR methode voor je beste sollicitatiegesprek

 

Als je tijdens je loopbaan verschillende sollicitatiegesprekken hebt gevoerd, zul je merken dat veel recruiters een bepaalde methodiek gebruiken om het gesprek op een gewenste manier te laten verlopen. Omdat ze graag snel willen weten welk vlees ze in de kuip hebben, vragen ze meerdere malen naar voorbeelden uit de praktijk en uit je recente verleden. Het gedrag wat je in een eerdere job hebt laten zien, zegt namelijk veel over hoe jij in de toekomst bij het nieuwe bedrijf aan de slag zult gaan. Door jou verschillende praktijksituaties te laten beschrijven, leert degene die het sollicitatiegesprek met je afneemt, al gauw hoe jouw persoonlijkheid in elkaar steekt en wat jouw sterke en minder sterke punten zijn. Hiervoor wordt regelmatig gebruik gemaakt van de Starr methode. De betekenis van deze letters: Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Om je goed voor te bereiden op het voeren van je beste sollicitatiegesprek, is het belangrijk dat je bekend raakt met deze methode. Zodat je bij iedere vraag die je gesteld wordt, exact weet wat je kunt vertellen.

 

Hoe ziet de STARR methode er voor jou uit in de praktijk?

Situatie

Ter voorbereiding van je beste sollicitatiegesprek ooit, is het slim om na te denken over een situatie uit een van je vorige jobs (of je privé-leven) waaruit je vaardigheid x of y blijkt (bvb professionaliteit, doorzettingsvermogen, …). Denk bijvoorbeeld na over een werksituatie waarin je te maken kreeg met een conflict en schrijf voor jezelf op hoe je met deze situatie omging. Heb je het conflict op kunnen lossen en bleef je rustig? Heb je de ander van constructieve feedback kunnen voorzien? Al deze zaken dragen bij aan het schetsen van een completer beeld van hoe jij als persoon in elkaar zit.

 

Stel jezelf de volgende vragen over de situatie:

  • Wat gebeurde er?
  • Wanneer gebeurde het?
  • Wie waren erbij betrokken?
  • Waar vond het plaats?
  • Wat was de aanleiding (voor het ontstaan van het conflict)?
  • Waar ging het exact over?

Wanneer je dit helemaal helder hebt gekregen voor jezelf, kun je al deze informatie ook veel gemakkelijker overbrengen tijdens je sollicitatiegesprek. Je goed voorbereiden zorgt voor meer gemak tijdens je gesprek, dan het ter plekke moeten verzinnen van een verhaal.

 

Taak

Recruiters of managers willen tijdens je sollicitatiegesprek ook graag weten of jij zelf verantwoordelijkheid kunt dragen en niet constant collega’s de schuld geeft, mocht er eens wat mis gaan. Zij zullen je daarom kunnen vragen wat jouw rol was in een bepaalde situatie of welke taken je uit mocht voeren in je vorige job. Bleef dat bij het archiveren van de postkamer of mocht je een team leiden? Welke taken je in je vorige jobs kreeg toegewezen, zegt een hoop over jouw kwaliteiten als persoon.

 

Je kan je zelf dus best eerst al eens deze vragen stellen:

  • Wat werd er (van je) verwacht?
  • Wat heb jij in die situatie gedaan?
  • Hoe heb je bijgedragen aan de oplossing?
  • Welke taken, activiteiten of verantwoordelijkheden heb je op jou genomen?
  • Welk plan van aanpak heb je gebruikt om te doel te realiseren?

 

Een voorbeeld: ‘Als teamleider was het mijn taak om de samenwerking goed te laten verlopen en ervoor te zorgen dat iedereen zijn targets haalde. Dit doel behaalde ik binnen 3 maanden, omdat ik meerdere teamuitjes organiseerde voor het bevorderen van de samenhorigheid en zeer persoonlijk betrokken was bij alle teamleden. Ik was streng, en rechtvaardig. Ik had iedere dag een babbel met een ander teamlid om te kijken hoe het ervoor stond. Ik zorgde ervoor dat niemand zich buitengesloten voelde, iedereen kwam aan het woord.’

 

Actie

Wat deed je exact in die specifieke situatie waar in je sollicitatiegesprek naar gevraagd wordt? Wat deed je toen je er bijvoorbeeld achter kwam dat je favoriete collega een fout had gemaakt bij het invullen van een groot bedrag, waardoor het bedrijf waar je werkte een behoorlijk verlies zou lijden? Wat dacht je toen en wat voelde je? Heb je het direct opgebiecht bij de manager of heb je geprobeerd om het eerst zelf voor hem op te lossen in de hoop dat niemand erachter zou komen? Wat was jouw aandeel in de fout die gemaakt werd, was jij mede verantwoordelijk voor het slagen van dit project? Zou jij hem eigenlijk moeten laten ontslaan na het ontdekken van de enorme fout? Wat heb je tegen je collega gezegd toen je erachter kwam en welke afwegingen heb je hierbij gemaakt? Allemaal zaken die de recruiter doet inzien of jij een integer persoon bent of iemand die liever doet alsof er niks aan de hand is en het achter de schermen probeert op te lossen. Wees hier altijd eerlijk over naar de recruiter, zo kunnen zij namelijk direct zien of je in de bedrijfscultuur van de nieuwe werkgever past.

 

Resultaat

Welke resultaten kwamen er voort uit jouw acties naar aanleiding van de specifieke situatie die je beschreven hebt?

Stel, jij had ervoor gekozen een aantal avonden extra over te werken bij je vorige job, met als resultaat dat alle targets ruim op tijd behaald werden. Dit laat zien dat jij bereidt bent die extra stap te zetten en ambitieus bent. Hiermee maak je een hele goede indruk tijdens je sollicitatiegesprek, omdat de recruiters het gevoel hebben dat jij een betrouwbaar persoon bent die ook nog eens extreem loyaal is aan zijn of haar werkgever. Ze zullen potentie in jou zien en je sneller op de plek zetten waar je naar verlangt, inclusief bijbehorend salaris.

 

Reflectie

Zelfreflectie is tegenwoordig heel belangrijk, zeker wanneer je solliciteert naar een leidinggevende functie of een functie die veel verantwoordelijkheid vraagt. In dit deel van het gesprek zullen de recruiters jou vragen om terug te kijken op een aantal situaties en te beoordelen of je vindt dat je goed gehandeld hebt of dat je het achteraf misschien heel anders had aangepakt. Met andere woorden evengoed: welke lessen heb je uit die situatie getrokken?

Bedenk voor jezelf een drietal situaties waarin jij je onzeker voelde, omdat er een beroep op je werd gedaan, terwijl de taak jou eigenlijk totaal niet lag. Had je het anders kunnen doen dan je nu gedaan hebt? Had je misschien eerder nee moeten zeggen of aan moeten geven dat je hulp nodig had? Op die manier kun je tijdens je sollicitatiegesprek illustreren waar je verbeterpunten liggen. Bedenk daarnaast ook een drietal situaties waarin jouw talenten juist naar voren kwamen, waardoor je je zelfverzekerd voelde en daarmee zorgde voor een goede afloop. Vertel in je gesprek hoe je je voelde toen het je lukte om de doelstellingen te behalen, dankzij je analytisch vermogen, je creativiteit of je cijfermatige skills.

 

Een potentiële kandidaat die zichzelf goed kent en verschillende situaties uit het recente werkverleden helder en duidelijk weet te omschrijven, heeft veel meer kans te worden aangenomen dan een kandidaat die weinig weet te vertellen en geen voorbeeldsituaties kan schetsen. Door je goed voor te bereiden aan de hand van deze Starr methode, ga jij je beste sollicitatiegesprek ooit voeren.

 

Hoe ga jij de STARR methode inzetten?

Call to action

Wanneer heb jij voor het laatst de STARR methode gebruikt?

Indien nog nooit, wat is een vaardigheid die je wel eens via de STARR methode wilt duiden?

Waarvoor stond S – T – A – R – R ook alweer?

Welke voordelen denk je dat het je zal opleveren als je af en toe de STARR methode in een (sollicitatie)gesprek gebruikt?

Proost, op een fantastisch solicitatiegesprek met de STARR methode,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#Starrmethode #sollicitatatiegesprek #jobinterview #starr #solliciteren #job #werk #functioneringsgesprek #starr

S of Situatie

T of Taak

A of Actie en Aanpak

R of Resultaat

R of Reflectie