Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Videosolliciteren in 5 stappen

Ben jij klaar om te videosolliciteren?

 

Videobellen (via FaceTime, Zoom, Teams, Skype of een ander medium) is een manier van communiceren die inmiddels niet meer weg te denken is in onze huidige samenleving. De Corona-crisis heeft daar in een grote mate toe bijgedragen. Je kon je kot toch niet uit…

Het zijn natuurlijk zeer handige online tools voor bedrijven die op deze manier contact kunnen onderhouden met hun medewerkers en collega’s in coronatijd. Ook voor solliciteren worden deze tools al veelvuldig ingezet. Want hoe fijn is het als je, ondanks de crisis, of dankzij de crisis, op deze manier toch nog op zoek kunt gaan naar een baan en de gevraagde werkzaamheden thuis kunt uitvoeren? Moet je eerst nog wel even aangenomen worden natuurlijk. Want een videosollicitatie werkt net even anders dan een sollicitatie die je live doet. In deze blog heb ik in vijf stappen voor je op een rij gezet hoe je je goed kunt voorbereiden op een videosollicitatie en hoe je ervoor kunt zorgen dat jij hiermee jouw droomjob te pakken krijgt.

Stap 1: Zorg voor de juiste achtergrond

Wanneer je de sollicitatie ingaat, is het van belang om te kiezen voor een achtergrond die past bij jouw persoonlijkheid (opgepast, rommel komt nooit goed over :-)). Verzamel jij bijvoorbeeld kaarsen, dan kan het erg leuk zijn om een tafeltje met gekleurde kaarsen achter je neer te zetten. Houd je van reizen? Dan kun je een persoonlijk tintje door laten schemeren tijdens je gesprek, door wat souvenirs uit de landen waar je bent geweest achter je neer te zetten. Bij Zoom kun je zelfs een eigen foto als achtergrond kiezen (Ga naar Zoom → Camera instellingen →  Choose Virtual Background). Heb je een sollicitatie bij een formeel  zakelijk bedrijf? Kies dan voor een witte of rustige achtergrond en laat het licht vanuit het raam op je gezicht schijnen, zodat je duidelijk te zien bent. Ruim eventuele rommel op die in beeld ligt, zodat degene die jou interviewt hier niet door wordt afgeleid en naar een rustig beeld kijkt. Let er daarnaast op dat je geen last hebt van omgevingsgeluiden en zet je telefoon op stil. Laat misschien ook aan je huisgenoten weten dat ze even stiller moeten zijn.

Stap 2: Kies je kleding zorgvuldig

Kleed jezelf zoals je ook naar een live sollicitatiegesprek zou gaan, van kop tot teen. Dat zet je ook in een sollicitatie mindset. Waak er dus voor dat je niet in je joggingbroek of je badjas achter de camera gaat zitten. Laat zien dat je het bedrijf waar je voor wilt werken serieus neemt en kleed je representatief en professioneel. Dit houdt in dat je kleding schoon, netjes gestreken en onbeschadigd is. Draag geen pet of ander hoofddeksel, maar kam je gewassen haren netjes en draag sieraden met mate. Het constante gerinkel van verschillende armbanden door je gesprek heen, is iets wat je uiteraard wilt voorkomen. Uiteraard hoef je niet per se in pak te zitten thuis, maar draag in ieder geval minimaal een nette overhemd of blouse met vest en een nette broek.

Video sollicitatie Juiste kleren

​​​​​​​Stap 3: Let op je verbale communicatie

Praat duidelijk en luid genoeg in de microfoon zodat de ander je goed kan verstaan. Wanneer je op een normale toon praat met iemand in een face-to-face gesprek, praat je vaak wat zachter dan je met videobellen zou doen. Zet de volumeknop hoger: bij wijze van spreken van standje 6 naar standje 8, en laat heel duidelijk jouw enthousiasme en ambitie doorschemeren met behulp van je stem. Vertel duidelijk in een paar zinnen wat jouw motivatie is om het bij het bedrijf te willen werken en stel vragen over het bedrijf die je van tevoren hebt opgeschreven. Je kunt hiervoor onopvallend een spiekbriefje gebruiken dat je naast je neerlegt, buiten beeld van de camera (plak eventueel post-itjes met je vragen op de rand van je PC-scherm. Zo kom je in ieder geval goed voorbereid over en is de kans groter dat je wordt aangenomen.

Stap 4: Let op je non-verbale communicatie

Via een online videosollicitatie is het veel moeilijker om jouw non-verbale communicatie te ‘lezen’ dan tijdens een live face-to-face gesprek. Zorg er daarom voor dat je de camera op ooghoogte zet en je gezicht in het midden van het scherm staat. Zo kijk je niet op mensen neer en kijken mensen ook niet naar je op. Niets is vervelender dan tegen de onderkant van iemands gezicht aan te kijken. Het is belangrijk dat je hoofd en je torso te zien zijn inclusief je armen, omdat dat ook te zien zou zijn wanneer je aan een tafel zou zitten. Ga rechtop zitten om zelfvertrouwen uit te stralen. Probeer niet steeds naar jezelf te kijken op het scherm dat je ziet (zet eventueel je eigen schermpje uit), maar kijk degene met wie je een gesprek hebt recht in de ogen aan door in het gaatje van je camera te kijken. Lach regelmatig in de camera en laat zien dat je positief reageert op wat er verteld of gevraagd wordt.

Non verbale communicatie bij video solliciteren

Stap 5: Oefen het gesprek met een vriend of partner

Misschien is videobellen nieuw voor je of vind je het ongemakkelijk om op zo’n manier een serieus gesprek te voeren. Dan is het raadzaam om het gesprek van tevoren te oefenen met een vriend of partner. Werkt de apparatuur mee? Ben je luid en duidelijk te horen door de microfoon of kun je beter een koptelefoon opzetten? Ben je duidelijk te zien in beeld en heb je de camera op de juiste hoogte gezet? Blijft de verbinding met elkaar stabiel? Zit je in de juiste houding en kom je zelfverzekerd over? Is de troep in huis opgeruimd en kijkt de ander naar een rustig beeld? Stel: je moet je CV of het beeldscherm delen met degene die jou interviewt, krijg je dat dan voor elkaar? Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee dient te houden om je beste sollicitatiegesprek ooit neer te zetten. En voelt het nog ongemakkelijk of gaat het nog niet zoals jij wilt? Oefen dan gerust een paar keer, zodat je met meer vertrouwen je gesprek in kunt gaan. Je kan in het echte gesprek ook aangeven dat het ‘je eerste keer is’ en vragen wie je kan contacteren als er technisch iets fout gaat. Heel veel succes gewenst!

Succesvolle video sollicitatie

Call to action

Misschien ben je al een rot in het vak, dan is dat super! Of misschien staat videosolliciteren bij jou nog in zijn kinderschoenen.

Hoe dan ook, ga voor jezelf eens na

  • Hoe je achtergrond eruit ziet
  • Welke kleding je zou aandoen
  • Welke non-verbale signalen je misschien uitstraalt
  • Hoe je verbaal overkomt
  • Of je de techniek voldoende onder de knie hebt

En natuurlijk: pas aan wat nodig is en oefen, oefen, oefen. Je hebt immers ook niet in slechts 1 dag leren fietsen op 2 wielen he.

Hoe kan een job coach je hierin ondersteunen?

De A-Lisome job coaches werken helemaal op maat én we begeleiden je in een 50-tal locaties in Vlaanderen, of online. Er zal dus zeker een kwalitatieve job coach in buurt zijn.

Wat zijn gespreksonderwerpen

Aarzel niet en vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Zo kan je nagaan of en hoe we je kunnen begeleiden in je loopbaan.

Voldoe jij aan de voorwaarden van de VDAB loopbaancheques? Dan kan je voor 80 euro 7u loopbaanbegeleiding volgen.

Kom je nog niet in aanmerking? Dat is ook geen probleem. Je kan al verder met onze blogs, je kan zelf aan de slag gaan en je laten inspireren door wat we delen op onze sociale media. Of klik hier voor onze mogelijkheden zonder loopbaancheques.

Ondersteuning door een job coach

Proost, op een succesvolle videosollicitatie,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap via het contactformulier of mail naar annelies@a-lissome.be.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#videosolliciteren #videosollicitatie #videosolliciterentips #facefime #skype #video #sollicitatiegesrpek #praktischevideosollicitatietips #videosollicitatiegesprek #beeldbellen

Kies een rustige achtergrond die je persoonlijkheid reflecteert

Kies zorgvuldig je kleding

Let op je verbale communicatie

Let op je non-verbale commuicatie

Oefen op voorhand je video sollicitatie gesprek