Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe je met lichaamstaal professionele geloofwaardigheid kunt creëren

Via lichaamstaal professionele geloofwaardigheid uitstralen

 

93% van onze communicatie is non-verbaal en maar 7% wordt opgemaakt door woorden. Van de non-verbale communicatie is 55% lichaamstaal en 38% stem (tonaliteit, tempo, …). Welke signalen stuur jij uit met je lichaamstaal?

Kan je je een moment in je leven inbeelden dat je iemand zag lopen of staan en onmiddellijk wist ‘deze persoon heeft zelfvertrouwen, voelt zich goed in zijn vel, is fier op wie hij is en wat hij doet’? Aan welke eigenschappen merk je dat dan concreet? Welke non-verbale signalen geven deze boodschap?

Kan je je een ander moment in je leven inbeelden dat je iemand zag waarvan je wist ‘het zelfvertrouwen is ver zoek, die persoon voelt zich ongemakkelijk of onzeker, verlegen, niet fier over zichzelf’? Hoe wist je dat? Welke non-verbale signalen lagen aan de basis hiervan?

Eigenlijk moet je dus niets zeggen om anderen toch al een teken te geven over hoe je je voelt. Je lichaam vertelt zelf al een heel boek. Je lichaamstaal verraad je niveau van zelfvertrouwen en zelfzekerheid zonder dat jij ook maar een woord hoeft te zeggen, en dat heeft een impact op je geloofwaardigheid.

Wat zijn de signalen die duiden op zelfvertrouwen en geloofwaardigheid als je met iemand spreekt? Welke van deze signalen straal je zelf uit?

 

Wil jij professioneel geloofwaardig overkomen? Dan zal je iets moeten doen aan je lichaamstaal (als die nog niet uitstraalt wat je wilt). Volg deze tips om zelfzeker en geloofwaardig over te komen:

 

  • Sta fier rechtop. Hoofd recht op je schouders, kin licht naar boven, schouders wat achteruit. Neem je volledige lengte in en maak je niet kleiner dan je bent.

  • Dress to impress. Je zou ervoor kunnen kiezen om een afgewassen jeans aan te doen en een schrale T-shirt. Langs de andere kant heb je misschien andere supertoffe en kleurrijke kledij liggen die je sowieso al meer doet stralen. Kies altijd voor de kledij die je dat beetje extra geven.

  • Blijf van je haar, oorbellen, … af! Het is ok om ze eens aan te raken maar als je dat te veel doet komt het over als onzekerheid…

  • Stop het friemelen of prutsen aan je handen. Leg je handen los in je schoot, laat ze comfortabel naast je lichaam hangen of gebruik ze in een gesprek.

  • Maak oogcontact. Kijk naar mensen. Dat hoeft ook niet heel lang te duren als je je daar nog niet goed bij voelt. Houdt het een eerste keer 3 seconden vol en een volgende keer misschien 4, …

  • Staar de mensen niet aan. Droom niet weg terwijl je naar iemand kijkt, pink af en toe eens met je ogen, kijk eens weg en dan terug

  • Wees consistent. Als je A zegt, doe dan ook A. Maak dus waar wat je belooft.

  • Wees voluit aanwezig. Steek je telefoon weg, stop met uit het raam te kijken. Geef je aandacht aan het moment, de persoon bij wie je bent. Luister naar wat er gezegd wordt en pik daarop in.

  • Besteed aandacht aan hoe je communiceert. Je stemgeluid is een krachtig ‘wapen’. Spreek luid genoeg (maar niet te luid), speel met het tempo, de tonaliteit, frequentie, … om je boodschap over te brengen.

  • Bereid jezelf voor op tegenkanting. Niet iedereen zal het leuk vinden dat je zelfvertrouwen uitstraalt. Laat mogelijke rare reacties je niet van je sokken blazen. Je verdient het om te stralen!

  • Geef gewoon toe dat je iets niet weet. Je kan onmogelijk alle antwoorden hebben op alle vragen. Dat is helemaal ok. Als iemand een vraag stelt waar je niet direct op kan antwoorden, zeg dan ‘dat is een interessante vraag, eigenlijk ken ik het antwoord niet. Ik zoek het op voor je en kom ermee bij je terug’.

  • Fake it till you make it… Het klinkt misschien raar, maar ‘doen alsof’ je het volste zelfvertrouwen hebt en goed zit in je vel kan wonderen doen.

 

Call to action

Welke van bovenstaande tips pas je nu en dan al toe? Wat is het resultaat daarvan?

Wat zou het geven moest een paar andere adviezen uit deze blog toepassen?

Welke tips zal je de volgende 2 weken meer ter harte nemen?

Hoe zal je ervoor zorgen dat je die niet uit het oog verliest?

 

Proost op een betere lichaamstaal voor professionele geloofwaardigheid!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#zelfvertrouwen #communiceren #lichaamstaal #communicatie #geloofwaardigheid