Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Tips voor een sollicitatiegesprek? Behaal je voordeel door positieve psychologie

Positieve psychologie in een sollicitatiegesprek

 

Wanneer je tips bekijkt voor een sollicitatiegesprek zijn de meesten bezig met de inhoud, maar minder met de manier waarop of de psychologie erachter. Vandaar eens een andere, minstens even nuttige, insteek: vanuit de kant van de positieve psychologie.

Heb je al eens stilgestaan bij welke psychologische aspecten de interviewer zijn of haar oordeel op jou positief zouden kunnen beïnvloeden tijdens een sollicitatiegesprek? Het gaat dan niet enkel over je nette voorkomen, op tijd zijn voor het interview of je gedrag tijdens het gesprek want daar wordt eigenlijk sowieso vanuit gegaan dat dat is zoals het hoort. Hier extra aandacht aan besteden zal je niet dat beentje voor geven als je daar nu al goed op scoort.

 

In een wereld van (soms zeer harde) competitie om een bepaalde positie of vacante betrekking is elke kleine tip om te scoren op je sollicitatiegesprek een plus. Wat zijn dan zaken uit de positieve psychologie die je kunnen helpen om een unieke positieve indruk achter te laten bij de interviewer? Hieronder 4 tips.

 

Neem een houding van 'excellentie' aan voor het sollicitatiegesprek

Een eerste vorm van positieve psychologie: oefen uitvoerig de houding die je wilt aannemen tijdens het sollicitatiegesprek, eentje die uitmuntendheid uitstraalt: rechte rug, schouders wat achteruit, zachte ogen, glimlach op je gezicht, ... én behoud deze houding tijdens het gesprek.

‘HOPLA’ kan hierbij helpen:

  • Hoofd opgeheven

  • Open houding

  • Positieve ingesteldheid

  • Lachen

  • Actie

Dit soort poses wordt ook wel ‘high power poses’ genoemd omdat ze energie uitstralen. Het omgekeerde ervan zijn ‘low power poses’ (gesloten, in jezelf gekeerd, …). Onderzoek heeft aangetoond dat sollicitanten met de HOPLA-houding betere resultaten haalden tijdens hun sollicitatiegesprek en makkelijker werden aangenomen dan degene die een low power pose hadden.

Hier wat voorbeelden:

Een glimlach op je gezicht is absoluut een plus, zorg er echter ook voor dat je ogen glimlachen. Je hoeft niet constant te glimlachen want dat zou kunnen overkomen als ‘gemaakt’ en in een serieuzere omgeving wordt dat ook niet altijd gesmaakt.

 

Wees duidelijk

Als er tijdens je sollicitatiegesprek een vraag wordt gesteld waar je niet direct een antwoord op hebt of je hebt bedenktijd nodig om je antwoord te structureren, stel dan 1 of 2 extra vragen voor je antwoord geeft. Ondertussen kan je in gedachten een duidelijke boodschap als antwoord formuleren.

Wees dus duidelijk in wat je zegt en breng het antwoord gestructureerd zodat het voor de interviewer ook makkelijk verstaanbaar is. In plaats van ingewikkelde zinsconstructies en dure woorden of vakjargon kan een eenvoudige en sterke uitleg ook al meer dan voldoende zijn. Onderzoek wijst immers uit dat wie intelligent, duidelijk en logisch praat in een sollicitatiegesprek een beentje voor heeft op de competitie t.o.v. zij die technische praat verkopen zonder duidelijke lijn in hun verhaal.

 

Wees enthousiast

Een andere vorm van positieve psychologie is enthousiasme. Gebruik zowel je stem als je lichaam om aan te tonen dat je ergens enthousiast over bent.

Als je op een stoel zit kan je je bovenlichaam en armen gebruiken om te gesticuleren. Met je stem kan je tonaliteit, tempo, frequentie, … gebruiken om ermee te spelen. Deze verbale en non-verbale expressievormen geven zelfvertrouwen aan en zullen ervoor zorgen dat je als boeiend wordt ervaren.

Het is ook hier uit onderzoek bewezen dat kandidaten met hoger energieniveau, door het inzetten van hun lichaam en gebruik van hun stem door te versneller, vertragen, hogere of lagere tonen te gebruiken, meer kans hadden om uitgenodigd te worden naar een volgende stap in de sollicitatieronde.

Kandidaten die noch hun stem noch hun lichaam gebruiken en er niet in slagen hun enthousiasme over te brengen worden dikwijls gepercipieerd als onzeker en angstig en hebben minder kans op een positief resultaat uit het interview.

 

Spiegel

Het subtiel overnemen van een houding of gedrag van iemand anders noemen we spiegelen of matchen en kan ook gezien worden als een vorm van positieve psychologie.

We vormen op die manier het spiegelbeeld van de ander en dat bevordert de relatie.

Bijvoorbeeld: de interviewer zit achteruit geleund in zijn stoel, beide armen/handen rustig op zijn benen. Als jij dan voorovergebogen zit me je ellebogen op tafel en je hoofd in je handen ben je allesbehalve aan het spiegelen. Wel spiegel je als je zelf ook achteruit leunt in je stoel en beide handen losjes op je benen legt.

Velen geloven dat subtiel spiegelen van de lichaamshouding van de interviewer een klimaat van vertrouwen bevordert en de kans op aanwerving verhoogt. Als de interviewer echter doorheeft dat je bij elke keer dat hij zijn houding verandert jij dat ook doet zal dat niet meer als authentiek worden ervaren wat je kans op een volgende stap in het aanwervingsproces mogelijks verkleint. Forceer het dus niet …

 

Call to action

Wat is de inspanning die je tot nu toe gedaan hebt in een job interview wat betreft positieve psychologie? Met welk resultaat?

Welke van bovenstaande tips doe je al?

Welke wil je graag wat oefenen en ga je nu al inzetten zodat ze een gewoonte zijn tijdens je volgende job interview?

Hoe zorg je ervoor dat je tijdens het interview hier ook nog aandacht aan besteedt? Welke stappen zet je daartoe?

 

Proost op een fantastisch sollicitatiegesprek!

Alies

 

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#jobinterview #solliciteren #sollicitatiegesprek