Mogelijks heb je dit al eerder gehoord. Mensen starten in een nieuwe job, in een (nieuw) bedrijf.... en ze gaan weg bij hun huidige job omwille van hun baas.
Langs de ene kant kan het conventionele wijsheid zijn, langs de andere kant is het misschien tijd om dit eens wat om te buigen. Met slimme interview-vaardigheden kan je je kans verhogen op het vermijden van bovenstaande clichématige realiteit door te zoeken naar een manager met “retentie kracht” (eentje waar je niet wilt vertrekken).
Dit gezegd zijnde is het inderdaad niet gemakkelijke om na 1 gesprek, dat soms zelfs niet lang duurt, te beslissen wat het potentieel van die relatie is. Tenzij je een kampioen ben in het speed-business-daten, en dan nog... Om dus het meeste uit je interview te halen kan je je best wapenen met deze 5 vragen voor je baas-in-wording om na te gaan of je samen met hem (of haar) gelukkige tijden tegemoet zal gaan.
Hoe zijn de andere teamleden?
Tuurlijk is het fijn om weten of je een paar ‘happy hour’ vrienden extra zal hebben! Luister echter naar de manier waarop je manager-to-be over zijn teamleden praat. Spreekt hij vol trots, met respect en mogelijks zelfs met empathie? Of hoor je een hele andere ondertoon? In het eerste geval is je manager graag een manager en niet iemand die onvrijwillig manager werd om hoger op de corporate ladder te geraken. Het wordt nog beter als je baas-in-wording voorstelt dat je een paar teamleden ontmoet om je er zelf een beeld van te maken. Aarzel zeker niet om dat aanbod te aanvaarden moest die opportuniteit zich voordoen!
Welke kwaliteiten maken de mensen in je team succesvol?
Als je goed luistert geeft dit je de kans om in te spelen op die kwaliteiten die jij ook heb, én misschien de kwaliteiten dat het team mogelijks nog wat mist. Vergeet zeker ook niet tussen de lijnen te lezen want daar zal je horen waar je toekomstige manager het meest persoonlijke appreciatie voor heeft. Komen zijn waarden dan overeen met die van jou?
Hoe vaak communiceer je met de mensen die voor u werken?
Het antwoord kan variëren van meerdere uren per dag tot af en toe een one-to-one meeting. Op zich is er geen juist antwoord, er is echter wel een juist antwoord voor jou als persoon. Wat zou je zelf willen? Ben jij iemand die houdt van autonomie en enige afstand? Of hecht je meer waarde aan nauw contact en meer frequente waardering? Zorg ervoor dat het antwoord dat je hoort jouw ideale werkomgeving is. Indien niet, wat is het gevolg daarvan voor jou?
Hoe en wanneer geeft u feedback aan uw medewerkers?
Als je baas-in-wording enkel en alleen praat over het jaarlijkse functioneringsgesprek (als je geluk hebt misschien het tussenjaarlijkse) is dit mogelijks een rode vlag dat de deuren naar transparante, eerlijke en constructieve communicatie niet open zijn. Laten we eerlijk zijn: we kunnen allemaal wel beter worden in wat we doen, al is het maar de scherpe kantjes er wat afhalen. Wil jij liever onmiddellijk beginnen met jezelf verder te ontwikkelen of wil je pas over je ontwikkelingsmogelijkheden horen op dat ene jaarlijkse gesprek?
Een voordeel van deze vraag is dat je duidelijk aangeeft dat je ambitie en interesse hebt om door te groeien in je carrière en te leren van je fouten.
Waarom ben je bij dit bedrijf, en wat houdt je hier?
Hier ga je verder dan datgene wat gewoon in LinkedIn te vinden is over je manager-to-be. Hier wil je echt het persoonlijke verhaal horen dus laat je niet om te tuin leiden ...
Wat motiveert je baas? In welke mate klinkt hij of zij optimistisch? Met andere woorden: klinkt het alsof hij of zij van zijn of haar job geniet? Het is immers moeilijk om als ongelukkige werknemer een geweldige manager te zijn. Je bent dus gewaarschuwd als het antwoord ongeïnspireerd of vlak klinkt.
Tot slot kan je ook jezelf een aantal vragen stellen. Wat zou je kunnen leren van deze persoon? Hoe was je energie tijdens het gesprek? In welke mate voelde je je verbonden met je baas-in-wording? Hoe vaak heb je gelachen? Hoe erg kijk je ernaar uit om weer met deze persoon te praten?
Op dit moment is het belangrijk om naar je buikgevoel, je intuïtie te luisteren. Natuurlijk ben je niet op zoek naar een date of een nieuwe (facebook) vriend. Langs de andere kant, ook ‘de klik’ op business vlak is heel erg belangrijk. Het kan immers een verschil maken tussen blijven of vertrekken.
Call to action
Op welke manier zie jij 5 bovenstaande vragen stellen bij een volgende sollicitatie? Of wat zijn de antwoorden die je erop geeft als je je de vraag stelt ivm je huidige manager?
Hoe ga jij vandaag om met je buikgevoel tijdens je sollicitatie?
Deze tips uit andere blogs kunnen je mogelijks ook nog verder helpen:
5 moeilijke job interview vragen en hoe erop te antwoorden
5 vragen die je best voorbereidt voor een job interview
4 sollicitatievragen die je moet kennen
Proost, op een goed voorbereid job interview,
Alies
Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.
Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.
Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.
LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube
#jobinterview #solliciteren #sollicitatiegesprek #calltoaction #mindset #voorbereiding