Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Solliciteren in de juiste kleren

Solliciteren in de juiste kleren

 

Als je gaat solliciteren, is het belangrijk dat je er netjes uitziet. Toch kan het per bedrijf sterk verschillen wat de dresscode is. Bij een bank wordt het bijvoorbeeld gewaardeerd als je zakelijke kleding zoals een mantelpak of een net colbert draagt, terwijl je bij hippe start-ups of non-profit organisaties eerder in casual, maar toch nette kleding wordt verwacht. Een vale spijkerbroek met gaten of afgetrapte gymschoenen zijn uiteraard bij geen enkel sollicitatiegesprek welkom. Probeer voordat je op gesprek gaat, te achterhalen welke dresscode geldt in het bedrijf waar je wilt werken. Zo voorkom je dat je de plank misslaat, wanneer je daadwerkelijk op gesprek mag en niet in een uitbundige outfit verschijnt, terwijl alle collega’s in het bedrijf sobere kleding dragen. Of dat je in je joggingbroek op komt dagen bij een bedrijf waar iedereen supertrendy gekleed gaat.

 

Solliciteren in de juiste kleren

Hoe kun je eigenlijk met je kleding laten zien dat jij juist wel de perfecte kandidaat bent voor de job die jij wilt hebben? Hieronder vind je het antwoord.

 

Liever overdressed dan underdressed

Als je overdressed op je sollicitatiegesprek verschijnt, ziet de recruiter aan je dat je in ieder geval serieus bezig bent geweest om er goed en netjes uit te zien. Het laat zien dat je de job echt wilt en dat je je hebt voorbereid. Als je extreem overdressed bent, kun je in het ergste geval gewoon een grapje over je sollicitatie outfit maken. Pas als je underdressed op je sollicitatiegesprek verschijnt met een te kort rokje en een te diep decolleté of op je teenslippers en in korte broek, is het een stuk lastiger voor de recruiter om jou serieus te nemen. Het lijkt immers net alsof je in je dagelijkse kloffie binnen komt wandelen, zonder te hebben nagedacht over de bedrijfscultuur waar je in terecht zou komen. Bovendien gaat de aandacht dan vooral uit naar jouw kleding die te wensen overlaat en niet naar de inhoud van het gesprek. En dat laatste is nu net het allerbelangrijkste om die job te krijgen. Probeer daarom van tevoren via verschillende Social Media kanalen te bekijken hoe de meeste medewerkers in het bedrijf zich kleden, of loop er eens een paar keer langs als je er dichtbij woont. Zo weet je in ieder geval zeker dat je de juiste kledingkeus maakt. Een handige vuistregel die je kunt hanteren is dat je je altijd twee niveau’s ‘hoger’ kleedt, dan het beroep waar je voor solliciteert.

 

Draag kleding waar jij je goed in voelt

Wanneer jij op weg bent naar een sollicitatiegesprek, is het van belang dat jij kleding draagt waarin je je zelfverzekerd voelt en die voldoende comfortabel zit. Want als jij vol zelfvertrouwen bent en je jouw kleding mooi vindt, straal je dit ook uit tijdens het gesprek. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een nette broek en een mooi jasje, die je bijvoorbeeld ook overdag tijdens een lunchdate zou dragen. Je hoeft niet extreem af te wijken van je eigen stijl, zolang het maar enigszins bij de bedrijfscultuur past van de organisatie waar je solliciteert. Het is niet zo dat jij jezelf in een extreem strakke jurk moet hijsen die je anders nooit draagt of een pak aan moet trekken dat knelt en dat je eigenlijk ook nooit aan hebt. Dit zorgt er namelijk voor dat je het snel benauwd kunt krijgen of dat je toch niet echt lekker in je vel zit. En dit straal je weer uit tijdens je sollicitatiegesprek, wat de kans om jou aan te nemen sterk verlaagd.

 

Vertrouw bij extreme warmte op de airco

Het kan weleens voorkomen dat je op sollicitatiegesprek mag, wanneer de temperaturen buiten de pan uitrijzen en er sprake is van een hittegolf. Natuurlijk mag je jezelf dan een stuk luchtiger kleden voor je gesprek, bijvoorbeeld door een mooie lange jurk tot net boven de knie aan te trekken met een vestje eroverheen of een linnen broek met een luchtige blouse erboven te dragen, maar let er wel op dat er niet teveel inkijk is op ongewenste plekken. In de meeste organisaties hebben ze een prima airco, die ervoor zorgt dat jij niet smelt en deze kleding prima kunt dragen, zonder allerlei zichtbare zweetplekken. Als het echt te warm wordt, kun je rustig vragen of je je jasje of vest uit mag doen. Hier zullen de recruiters alle begrip voor hebben. Kom in ieder geval niet met open slippers naar het gesprek, dit wordt eigenlijk in geen enkel bedrijf op prijs gesteld.

 

Draag geen hoofddeksel

Misschien draag je normaal gesproken altijd een petje of een beanie of voel je je ‘kaal’ zonder hoofddeksel. Toch is het niet de bedoeling dat je jouw pet of muts opzet tijdens een sollicitatiegesprek. Het komt onvolwassen over en getuigt van weinig respect voor jouw gesprekspartners. Zeker in een bedrijf waar ze waarde hechten aan formaliteiten. Zet dus voor deze keer je pet af, kam netjes je haar en kijk de recruiters rechtstreeks aan wanneer ze je een vraag stellen. Probeer je dus ook niet te verstoppen achter je haar. Enkel als je een hoofddeksel draagt om religieuze redenen, hoef je deze niet af te zetten, in dat geval kies je zelf of je het aanhoudt of niet en wat het effect ervan zal zijn op het gesprek.

 

Draag nette schoenen

Minstens net zo belangrijk als de outfit die je draagt, zijn de schoenen die je eronder aan hebt. Zorg ervoor dat ze schoon en netjes zijn en er niet uitzien als een stel afgetrapte stappers die je elk moment in de kliko kan smijten. Draag onder een pak altijd nette, gepoetste schoenen en onder een casual outfit zwarte schoenen die niet teveel opvallen. Je kunt dan wel hele gave glimmende paarse sportschoenen hebben, maar laat die nog maar even thuis totdat je daadwerkelijk bent aangenomen. Als je hakken draagt tijdens je gesprek, is het belangrijk dat je er echt op kunt lopen, want als de mensen die jou aan willen nemen jou heen en weer zien zwalken, ziet dat er ook niet erg professioneel uit.

 

Houd het aantal sieraden dat je draagt minimaal

Mogelijk draag je iedere dag veel verschillende sieraden, een hele hand vol met ringen, grote opvallende oorbellen of hangt je arm vol met armbanden die steeds tegen elkaar aan vallen, zodat ze continu een klingelend geluid produceren. Tijdens een sollicitatiegesprek kan dit behoorlijk afleidend zijn. Beperk je daarom tot een minimum aan sieraden. Een simpel zilveren kettinkje om je nek en het dragen van een mooie ring, zijn voldoende om classy over te komen tijdens je gesprek. De aandacht van de recruiters blijft zo gevestigd op wat jij te vertellen hebt en niet op je veelkleurige nieuwe armbanden.

 

Wees subtiel met make-up

Voor make-up geldt over het algemeen: less is more. Probeer er zo natuurlijk mogelijk uit te zien wanneer je naar een sollicitatiegesprek gaat. Wanneer jij je hele gezicht dichtgeplamuurd hebt, zijn je gezichtsexpressies veel minder goed te zien en verberg jij jezelf als het ware achter een laag make-up. Bovendien houden de meeste mensen van een naturel gezicht, zo ook de personen waar jij je sollicitatiegesprek gaat voeren. Een beetje lipgloss en wat mascara zijn al voldoende om jouw gezicht op te fleuren en de recruiters voor je te winnen. Zij verwachten gelukkig geen Barbiepop, maar een echt mens die al die uiterlijke opsmuk niet nodig heeft om op te vallen binnen het bedrijf. Het gaat hen om jouw talenten, niet om je uiterlijk.

 

Call to action

Wanneer heb je zelf het gevoel gehad dat je de bal hebt misgeslaan over wat je aan had tijdens een sollicitatiegesprek? Wat is er toen juist misgelopen?

Als je door bovenstaande tips leest, welke is die die je voor een volgende jobinterview meer aandacht wilt geven?

Hoe ga je dat aanpakken?

 

Proost, op de juiste verschijning tijdens je volgende sollicitatiegesprek

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#dresscode #bedrijfscultuur #sollicitatiekleding #sollicitatieoutfit #eersteindruk #dresstoimpress #solliciteren #jobinterview #sollicitatiegesprek

Liever overdressed dan underdressed

Draag kledij waar jij je goed in voelt

Vertrouw, bij hitte, op de airco

Graag nooit een hoofddeksel

Draag propere, nette schoenen

Houd het aantal sieraden dat je draagt beperkt

Wees subtiel met make-up