Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Job interview? 7 manieren om de hiring manager te imponeren

Hoe de hiring manager imponeren?

 

Ken je dat, het gevoel dat je ergens iets moet presenteren, of het nu voor een groot publiek is of niet, en je realiseert je dat je eigenlijk niet goed voorbereid bent… bij sommigen breekt het angstzweet dan uit, anderen wandelen er vlotjes door. Hoe je er ook op reageert, ieder van ons heeft in zijn of haar leven al een moment meegemaakt van ‘shit, niet goed voorbereid, dit kan de verkeerde richting uitgaan’.

Een sollicitatiegesprek is op dat vlak niet anders. Hoe meer inzicht je hebt in de functie zelf en het bedrijf waarvoor je solliciteert, hoe overtuigender je zal zijn tijdens het gesprek met de hiring manager. Doe dus grondig je huiswerk voor je naar je sollicitatiegesprek gaat. Dit zal je meer vertrouwen geven aangezien je weet dat je goed voorbereid bent.

 

Dit zijn 7 zaken die je kan voorbereiden voor je naar je job interview gaat.

 

Gebruik je netwerk

Je netwerk is groter dan je denkt. Je netwerk bevindt zich in je contactlijst in je telefoon, op LinkedIn, Facebook en zovele anderen. Hobby groepen, alumni- of sportverenigingen, de ouders van vriendjes van je kinderen, … je netwerk bevindt zich echt overal. Zoek naar diegenen die een connectie hebben met de firma waarvoor je solliciteert of mensen die ervaring hebben in jouw vakgebied en ga na of je met hen een informeel gesprek mag hebben over datgene wat je wilt gaan doen. In geval dat iemand in de firma werkt en je wat inside informatie kan bezorgen, en jullie gesprek loopt goed, is hij/zij misschien ook bereid om een goed woord voor je te doen.

 

Bestudeer de job content, vanbinnen en vanbuiten

De dagen voor je het job interview hebt is het perfecte moment om de inhoud van de job tot in de puntjes te bestuderen. Wat zijn de vaardigheden waar de hiring manager exact naar op zoek is? Zijn het er te veel, ga dan op zoek naar de 5 belangrijkste competenties die uit de functieomschrijving naar voor komen. Denk op voorhand al na in welke gelijkaardige of andere omstandigheden je die competenties al hebt ingezet en wat het resultaat er van was.

Als je kijkt naar de laatste jaren van je loopbaan, welke zijn daar je talenten die je het meest hebt ingezet? Wat was de toegevoegde waarde ervan voor je job, je team, de organisatie? Welke link kan je maken tussen die talenten en de vaardigheden die nu gevraagd worden?

 

Analyseer & gebruik sociale media

In de wereld van vandaag zijn sociale media niet meer weg te denken uit ons professioneel leven. ‘Interest groups’ bijvoorbeeld zijn overal te vinden.

Wat wordt er op (sociale) media over het bedrijf verteld? Wat vind je op hun eigen sociale mediakanalen? Zorg ook dat je die kanalen volgt om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes. Like een aantal posts waar je je in kan vinden, of geef er ‘commentaar’ op. Deel eventueel die zaken waar je je ook achter kan scharen. Het toont in ieder geval je interesse in die firma aan.

 

Onderzoek de onderneming

Hoewel je tijdens een job interview zelf heel veel kan leren van het bedrijf waarvoor je solliciteert is het essentieel om toch het nodige opzoekwerk te doen. Het gebruik van sociale media is daar maar een deeltje van.

Wat is de core business van het bedrijf? Hoe ziet de structuur of organisatie eruit? Wat is hun visie en missie? Welke waarden hanteren ze en hoe worden deze ingevuld? Hoe matchen deze organisatie waarden met je eigen persoonlijke waarden? Een goede fit op dit laatste vlak kan ervoor zorgen dat je de job makkelijker binnen haalt (als je ook de juiste vaardigheden kan voorleggen uiteraard).

Als de financiële kant van de firma je interesseert kan je de statuten, jaarverslagen en balansen ook online terugvinden, als ze gepubliceerd zijn.

Bereid zeker voor waarom deze firma je aantrekt en de redenen dat je denkt dat je een goede match zou kunnen zijn.

 

Bereid je vragen voor

Een goed voorbereid succesvol job interview zal veel meer een dialoog zijn dan een eenrichtingsconversatie. Hoewel het essentieel is om de basis vragen van een hiring manager te kunnen vragen (zie eerdere blogs) is het ook essentieel om vragen voor te bereiden die je zelf aan de hiring manager kan stellen. Vermijd om vragen te stellen die tijdens het interview al beantwoord werden of waarvan je het antwoord eigenlijk al in de vacature kan terugvinden.

  • Wat zijn de details van de omschreven rol? Hoe liggen de verhoudingen tussen de taken en verantwoordelijkheden?

  • Hoe ziet de evolutie van de job en het departement er voor de toekomst uit?

  • Wat is de eigen ervaring (van de hiring manager) binnen deze firma? Wat zouden voor jou redenen zijn om hier te vertrekken? Wat zorgt ervoor dat je blijft?

  • In welke mate zal je toch talent x kunnen inzetten hoewel je op het eerste zich niet direct er iets over terugvind in de job omschrijving?

Mooie open vragen tonen een oprechte interesse in de job en geven je enige ademruimte om je gedachten te ordenen tijdens het antwoord dat gegeven wordt. Op de antwoorden kan je dan mogelijks verder bouwen door een volgende vraag te stellen.

 

Oefen je HOPLA

HOPLA staat voor Houding, Openheid, Positief, Lachen en Aandacht.

Wat betreft houding is het uiteraard niet de bedoeling dat je achterover in de stoel wegzakt. Zit dus mooi recht, zelfverzekerd, voeten netjes onder de tafel en toon de nodige openheid naar de vragen die er komen en naar wat je tijdens het gesprek kan leren. Ook lichamelijk kruis je best je armen en je benen niet want die geven mogelijks aan dat je je afsluit. Hetzelfde geldt voor je stem; een onzeker trillende stem komt lang niet zo overtuigend over dan een duidelijke manier waarop je je boodschap brengt.

En natuurlijk is het voor jou super om met een positief ingesteld iemand het gesprek aan te gaan die nog een lach heeft op zijn of haar gezicht. Zorg er dan ook voor dat jij hetzelfde uitstraalt.

Wees aandachtig tijdens het gesprek (zet je telefoon af of op stil) en laat je zo weinig mogelijk afleiden door externe (of interne) factoren. Gedachten zoals ‘dit gaat nergens heen’ of ‘vertel ik wel de juiste dingen’ zijn niet op zijn plaats tijdens een interview omdat ze een mogelijks negatief effect op het gesprek zullen hebben. Parkeer ze dus voor later.

Aangezien dit niet voor iedereen even makkelijk is is het essentieel om HOPLA te oefenen in de weken voor je job interview. Oefen gewoon zelf, voor de spiegel, bij een vriend of vriendin of je partner.

Dezelfde HOPLA pas je best niet alleen toe in face-2-face communicatie maar evengoed via email, aan telefoon of skype, … en dat niet alleen naar de hiring manager maar zo veel mogelijk mensen die je op je pad tegenkomt.

Toon dus ook met je lichaam en je stem je enthousiasme voor de functie en het bedrijf, online en offline.

 

Neem je hinderende factoren onder de loep

Voor of tijdens een job interview kunnen bepaalde hinderende factoren naar boven komen. Dit kunnen gedachten zijn zoals hierboven aangegeven maar kunnen evengoed angsten zijn.

Angsten of hinderende gedachten tijdens een job interview hebben een grote kans van zich te manifesteren als je ze toelaat, en dan krijg je net datgene wat je niet wou.

Ga dus op voorhand na wat de belemmerende gedachten zijn die je hebt en hoe je er komaf mee kan maken. Hetzelfde geldt voor angsten.

Met erover na te denken elimineer je ze niet noodzakelijk maar neem je al een deel van de negatieve lading er van af.

Als je weet dat je je uiterste best hebt gedaan wat betreft de voorbereiding voor je job interview zou je een beter gevoel van controle moeten hebben en heb je jezelf achteraf ook niets te verwijten. Deze voorbereiding an sich zou je dus een voldoende zelfzeker gevoel moeten geven en dat zal de hiring manager ook oppikken de minuut dat je hem of haar ontmoet.

Wil je hier graag nog verder mee aan de slag? Lees dan zeker ook onze blog 6 strategieën voor een pro-actieve jobsearch

 

Call to action

Welke van bovenstaande stappen voer je al uit en welke sla je over?

In welke mate heb je een zicht op de core business, visie, missie, waarden van een bedrijf voor je er solliciteert?

Welke vragen zijn voor jou standaard bij elk job interview? Wat zijn ook specifieke vragen die je kan stellen?

Hoe zet je je netwerk vandaag in? Wat zou er op dat vlak beter kunnen?

Wat doe je al wat betreft sociale media? Welke extra stap zou je hier kunnen zetten?

Hoe HOPLA ben je tijdens een sollicitatiegesprek? Wat is voor jou hierin een aandachtspunt?

Hoe duidelijk is voor jou de inhoud van de job als je door de vacature leest? Welke informatie ontbreek je nog? Waar zou je eventuel meer over willen weten?

Welke angsten of gedachten zouden voor jou het job interview moeilijk kunnen maken? Hoe kan je die kantelen naar iets wat je meer vertrouwen geeft?

Wat zou het effect kunnen zijn moest je je een volgende keer op bovenstaande manier voorbereiden?

 

Proost op een geweldig sollicitatie gesprek, waarbij je de hiring manager imponeert!

Alies

 

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#sollicitatiegesprek #solliciteren #jobinterview #voorbereiding #jobsearch