If you want to feel rich, just count the things you have that money can’t buy. (Proverb)
Als er iets is waar er veel over gepraat wordt, dan is het geld. Hoeveel geld heb je nodig om gelukkig te zijn? Wanneer is wat je verdient genoeg? Heb je ooit al de tijd genomen om je vage idee te staven met de realiteit? Om de berekening te maken? Om specifiek te worden wat het ‘magische bedrag’ is dat je maandelijks wilt verdienen? Indien niet, dan is het tijd dat je dat eens uitrekent want mogelijks ga je ervan uit dat dat onmogelijk te bereiken is. Het is bovendien ook iets wat ik dikwijls aanraadt aan mijn coachees… hoeveel mag er van je loon afgaan om een job te doen waar je gelukkig van wordt?
Hieronder vind je een aantal tips hoe je kan berekenen hoeveel inkomen (of geld) je nodig hebt om de dingen te doen die belangrijk voor je zijn, het leven te leiden dat je wilt en gelukkig te zijn.
Kijk eens terug in het verleden wat je gelukkig heeft gemaakt: tijd doorbrengen met je geliefden, je eerste kus, een fantastische ervaring, de geboorte van je zoon of dochter, persoonlijke ontwikkeling, success(jes), … - niets van die dingen zijn te koop met ‘geld’.
Hoe je het ook draait of keert, meestal is het magische getal dat nodig is om gelukkig te zijn minder dan de meeste mensen denken (of willen toegeven), en veel minder dan waar de meeste mensen eindeloos naar streven en allerlei voor opgeven.
Vandaag laten we het ‘assume’ deel (de veronderstellingen) achterwege en gaan we met cijfers aan de slag!
Voor we aan de slag gaan: Wees zeer gedetailleerd, specifiek en eerlijk over bedragen, inkomsten, uitgaven, …. Dit is de enige manier waarop het zal werken. Kijk elk half jaar of jaar na of je berekeningen nog kloppen en vul aan indien nodig!
Hoeveel geef je op dit moment uit?
Doel: De eerste stap is bewustzijn creëren rond hoeveel je werkelijk uitgeeft. Enkel datgene waar je je bewust van bent kan je veranderen…meten is dus weten om er daarna mee aan de slag te gaan. We moeten hiervoor dus weten waar we op dit moment staan.
Taak: Ga door je uitgaven van het laatste jaar en lijst dit op per categorie. Bereken het gemiddelde per maand. Houd rekening zowel met bankafschriften als cash transacties. Vergeet niets…
Tool: Als je hier graag een website voor wilt gebruiken is https://www.mint.com/ een optie die budgetten opmaakt, met categorieën werkt, trends weergeeft in je inkomen of uitgaven, …
Bereken je 'overlevingsinkomen'
Doel: Bereken wat het absolute minimum is dat jij en je gezin financieel nodig hebben om te overleven, zowel maandelijks als jaarlijks. Het gaat hier niet over luxe of plezier, het gaat hier echt over de basis overleving. Het bedrag dat je in het aller slechtste geval nodig hebt om de touwtjes aan elkaar te kunnen knopen…
Taken:
-
Sorteer je uitgaven van vorig jaar in 2 kolommen: ‘moet er zijn’ (must have) en ‘leuk’ (nice to have). Enkel de ‘moet er zijn’ zijn je overlevingsinkomen: lening, water/gas/elektriciteit/(internet), eten (dat je koopt in groot warenhuizen en zelf klaarmaakt, geen restaurantbezoeken!), transport, verzekeringen, medische onkosten, …
-
Bereken je gemiddelde per maand en houd rekening met een ‘onvoorzien’ potje, voor iets wat mogelijks totaal onverwacht komt zoals herstelling aan huis of wagen, parkeerboete, … Reken van daar uit op wat het jaarlijkse bedrag is dat je dan nodig hebt.
-
Tel je maandelijkse ‘leuk’ items op. Dit geeft aan hoeveel extra je nodig hebt boven je overlevingsbedrag en wat je eventueel voor iets anders kan gebruiken als je wenst (mee instappen in een droom-project, een langere reis maken, …). Reken van daaruit op wat het jaarlijkse bedrag is dat je dan nodig hebt.
Bereken je bedrag voor een ‘goed leven’
Doel: Reken uit hoeveel je maandelijks en jaarlijks nodig hebt om een goed leven te leiden en content te zijn. Dit is het leven dat je toelaat de dingen te doen die je wilt doen zonder echt zotte uitgaven te doen. Nu en dan eens een fijn restaurant bezoeken, de nodige vakanties voorzien, shopping, juwelen of andere luxe-dingetjes, misschien een betere of grotere woonst en cadeautjes die je gezin en vrienden leuk vinden.
Tips:
-
Probeer zo specifiek mogelijk te antwoorden, als dat moeilijk is, doe dan onderzoek en ga na wat de dingen kosten die je wilt hebben. Als je een ander huis wilt: hoeveel kamers, op hoeveel grond, hoeveel bewoonbare oppervlakte, in welke streek, … en ga dan na wat de kostprijs daarvan is. Doe het zelfde voor de vakanties die je wilt doen en de andere zaken die je wilt aanschaffen.
-
Als je kijkt naar wat je in het verleden allemaal hebt uitgegeven, en je ‘leuk’ categorieën komen daar misschien ook nog dingen naar boven die je nog wilt toevoegen. Probeer ook hier de cijfers zo specifiek mogelijk te maken.
-
Vergeet niet dat in veel gevallen iets opstarten wel veel tijd, energie en inzet vragen en toch geen massa’s geld kosten.
-
Als je liefdadigheid belangrijk vindt, voorzie daar dan ook een budget voor. Anderen vooruit helpen draagt immers ook dikwijls bij aan het eigen geluksgevoel.
-
Zorg ervoor dat je geen dubbele hebt in je ‘overlevingsbudget’ zoals de basis van wonen, de basis van eten, … dit gaat echt over de extra kost die je zal doen om je ‘goed leven’ vorm te geven.
Taken:
-
Denk aan verschillende uitgave- categorieën zoals wonen, eten, shopping, vakantie, auto, ontspanning, (kleine) luxe artikelen, en andere projecten die je wilt realiseren om een ‘goed leven’ te hebben.
-
Lijst deze categorieën op en noteer het maandelijks bedrag dat je hiervoor nodig hebt. Bereken het jaarlijkse bedrag dat je dan nodig hebt. Als je liever vertrekt vanuit het jaarlijkse bedrag om dan de omrekening naar maandelijks te maken kan dat uiteraard ook!
-
Tel het totaal per maand op. Tel het totaal per jaar op.
-
Voeg dit totaal toe aan je ‘overlevingsbudget’ om je ‘goed leven’ budget te bepalen.
Bereken je bedrag voor een 'droom leven'
Doel: Reken uit hoeveel je maandelijks en jaarlijks nodig hebt om alles te doen waar je van droomt. Dat is niet datgene wat je nodig hebt om gelukkig te zijn maar veeleer een plezier bonus moest alles supergoed lopen. Noteer enkel de dromen, belevingen, projecten waar je echt aan wilt vasthouden. Het heeft dus niets te maken met ‘op elk continent een vakantiehuis’ en zo van die zaken. Noteer enkel die zaken die écht belangrijk zijn voor je! Veel plezier!
Tips:
-
Je kan op verschillende manieren je dromen beleven en ze hoeven niet altijd veel te kosten. Als het gaat om luxe kan je bijvoorbeeld eens een dure auto huren ipv er onmiddellijk een te kopen. Zo vermijd je financiële risico’s en het kopen van iets dat je uiteindelijk misschien toch niet zo gelukkig maakt. Het zelfde geldt voor vliegtuigen, boten, …
-
In plaats van een super-de-luxe-villa te kopen, waar dan ook, is het veel makkelijker (en voordeliger) om er een voor een paar weken of maanden te huren. Sommige mensen willen ook niet dat hun huis tijdens hun vakantie leeg staat en zijn op zoek naar mensen die de villa tijdelijk willen bewonen.
-
Het meeste plezier van iets nieuws zit dikwijls in de begin periode als het ‘speelgoed’ net gearriveerd is. Na een tijd ebt dat geluksgevoel weer weg. Op deze manier bespaar je jezelf heel veel geld!
-
Idem dito voor het maken van een wereldreis. De meeste mensen denken dat je daar heel lang voor moet sparen omdat dit ontzettend duur is. Een jaar rondreizen kan echter goedkoper zijn dan je denkt. In sommige landen is de leef-kost lager, je hoeft niet noodzakelijk lange afstandsvluchten te boeken, kan logeren via airb&b,…
-
Probeer zoveel mogelijk belevenissen voorrang te geven op dingen (tenzij een ding je een belevenis kan geven). Belevenissen brengen meer plezier, duren langer en kosten doorgaans ook minder.
-
Vergeet de ongelofelijke luxe van je netwerk en internet niet. #durftevragen is niet voor niets uitgevonden.
-
Dit gaat over dingen bovenop het ‘goed leven’, zorg er dus voor dat je geen dubbele hebt!
Taken:
-
Denk na over welke luxe dingen of belevenissen je graag aan je lijst zou willen toevoegen en schat de kost ervan in. Desnoods doe je hiervoor wat onderzoek op internet zodat je de kost zo specifiek mogelijk kan maken. Ga desnoods na of er minder dure of creatieve oplossingen voorhanden zijn.
-
Voor elke item in deze lijst, stel je de vraag hoe belangrijk dit voor je is … hoe warm word je er écht van? Het ‘waarom’ is hier belangrijk! Als iets er voor jou niet echt toe doet, schrap het dan gerust van je lijst!
-
Tel het bedrag voor het ‘droom leven’ samen, zowel per maand als per jaar. Tel dit op bij je bedrag van ‘goed leven’, respectievelijk per maand en per jaar om je ‘droom leven’ budget te bepalen.
Bepaal het verschil
Doel: Elke verandering start met bewustzijn. Nu je je bedragen kent, zowel je ‘overlevingsinkomen’ als je ‘goed leven’ en ‘droom leven’ is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen waar je vandaag staat en waar je naartoe wilt.
Taken: Maak de volgende berekeningen om na te gaan hoeveel surplus je hebt op welke scenario’s of wat je eventueel nog mist
-
Huidige (netto) jaarlijkse inkomen – jaarlijks ‘overlevingskinkomen’
-
Huidige (netto) jaarlijkse inkomen – jaarlijks ‘goed leven’ budget
-
Huidige (netto) jaarlijkse inkomen – jaarlijks ‘droom leven’ budget
Beloon jezelf
Doel: Kies een van de items uit je ‘goed leven’ of ‘droom leven’ dat je echt graag zou willen realiseren. Klaar om er stappen naartoe te zetten?
Tip: Zet elke maand een vast bedrag opzij voor het item dat je net gekozen hebt. Waarop wil je eventueel wat inboeten om (meer) geld opzij te kunnen zetten? Laat dit eventueel automatisch van je rekening afgaan naar een rekening speciaal voor je beloning. Je zal merken dat als je dit maandelijks doet je het geld amper zal missen. Zelfs met kleine bedragen kan je beginnen sparen.
Taken:
-
Kies het voor jou belangrijkste item uit de ‘goed leven’ of ‘droom leven’ lijst en de kostprijs hiervan.
-
Kies het bedrag dat je maandelijks opzij wilt zetten. Idealiter laat je dit elke maand automatisch van je rekening gaan.
-
Deel het totaal bedrag door het maandbedrag om te berekenen hoeveel maanden je zal moeten sparen om je beloning te kunnen krijgen.
Volgende stap
Ga door je cijfergegevens met je partner, beste vriend(in) of iemand anders die je vertrouwt om zeker te zijn dat je eerlijk alles hebt ingevuld en niets bent vergeten – en die je ook mogen aanspreken later over hoe het loopt.. Kijk om de zoveel maanden, per half jaar of jaar na of je nog op schema zit of je financiële plan moet bijsturen.
Je zal zien dat als je beseft dat je misschien al verder staat dan je denkt dat dat een bevrijdend gevoel geeft. Meer inkomen of geld is niet altijd het juiste antwoord…
Deze blog is een vrije vertaling uit 'Live your Legend'.
Om deze oefening makkelijk te maken heb ik een excel template in elkaar gestoken. Mail me even op annelies@a-lissome.be, dan bezorg ik je de template!
Call to action
Hoe hoog of laag is mijn ‘overlevingsinkomen’? Hoeveel heb ik nodig voor een ‘goed leven’? En hoeveel voor een ‘droom leven’?
Welke inzichten neem ik mee uit deze oefening?
Hoe zal ik/mijn leven/mijn werk anders zijn wetende wat de huidige situatie is en wat ik nodig heb?
Proost op minstens 'genoeg' inkomen!
Alies
Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.
Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.
Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.
LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube
#genoeg #geld #geluk #dromen #salaris #loon