Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

4 manieren om positief om te gaan met een sollicitatie afwijzing

Hoe positief omgaan met een sollicitatie afwijzing?

Vol goede moed ga je keer op keer naar een nieuwe sollicitatie, maar het lukt je nog niet om ergens aangenomen te worden. Voortdurend krijg je ‘nee’ te horen en neemt het bedrijf of de organisatie een andere persoon aan voor de functie. 

Frustrerend natuurlijk, want er moet wel brood op de plank komen. De maandelijkse rekeningen lopen immers gewoon door. Als je niet oppast gaat dit ten koste van je spaarcenten, het verdwijnt misschien als sneeuw voor de zon. Gelukkig kun je voorkomen dat je voor langere tijd werkloos bent of langer ergens blijft werken waar je het niet zo goed naar je zin hebt. 

Bijna iedereen maakt weleens een afwijzing na een sollicitatie mee. Het is nooit leuk om een afwijzing mee te maken. Toch is het dan belangrijk om je te herpakken en volhardend door te zoeken. Maar hoe je dat?

In dit artikel deel ik 4 handige tips met je, zodat je vol zelfvertrouwen en goed voorbereid een nieuw sollicitatiegesprek kan voeren met als doel dat je aangenomen wordt. 

Vraag om opbouwende feedback

Een afwijzing op je sollicitatie is allesbehalve prettig als je ook nog eens een heel vaag antwoord krijgt op waarom je niet bent aangenomen. Neem hier geen genoegen mee. Het kan zeker geen kwaad om (opbouwende) concrete feedback te vragen. Als je het niet vraagt, krijg je het immer zeker ook niet. 

Zie een afwijzing op je sollicitatie echt als een ultiem leermoment, zodat je inzichtelijk krijgt wat je in het vervolg beter kan doen. Vaak ben je hier niet direct bewust van en daarom is het des te slimmer om hiernaar te vragen. Er kan een goede reden zijn waarom je over het hoofd werd gezien en het zal in elk geval een einde maken aan je twijfels. 

Accepteer de realiteit, hoe moeilijk dit ook is voor je. En vermijd anderen de schuld te geven: het leven is niet perfect en we zullen nooit alles krijgen wat we willen. 

Regelmatig hoor ik dat afgewezen sollicitanten een standaard afwijzing ontvangen als reactie. Maar laten we eerlijk zijn: vaak wordt er niet verteld wat er specifiek voor zorgde dat je niet bent aangenomen.

Had het te maken met je motivatiebrief, CV of het sollicitatiegesprek? Het is de kunst om vol zelfvertrouwen voor jezelf op te komen. Vraag daarom vriendelijk door om te achterhalen waar het aan lag. Plus: vertel dat je graag wilt leren, want dan merken ze dat jij hun feedback echt serieus neemt. Hierdoor zijn werkgevers en leidinggevende vaak sneller bereid om eerlijk en oprecht antwoord te geven wat je verder kan helpen voor andere sollicitaties. 

Je kan de volgende vragen stellen om opbouwende feedback te krijgen: 

  • Wat vond je van mijn motivatiebrief?
  • Wat vond je van mijn CV?
  • Hoe kwam ik op je over tijdens het sollicitatiegesprek? 
  • Wat had ik anders kunnen doen om wél in aanmerking te komen voor de functie? 
  • Wat had de aangeworven kandidaat meer of anders dan ik?
  • Welke tips heb je nog voor een volgende sollicitatie? 


Krijg je te horen dat de motivatiebrief hen meer aansprak? Vraag waarom die beter was.
Krijg je te horen dat een andere sollicitant meer ervaring heeft? Vraag wat voor specifieke ervaring deze kandidaat heeft.

Een voorbeeld hiervan is een klant die elke keer afgewezen werd. Als hij doorvroeg kreeg hij te horen dat hij niet enthousiast of dynamisch genoeg over kwam hoewel zijn technische testen echt supergoed waren. Tijdens 4u loopbaanbegeledeiding hebben we zijn lichaamstaal en gelaatsuitdrukking onder de loep genomen en aangepast. Het resultaat? Bij zijn volgende job interview werd hij aangenomen!

Analyseer en reflecteer

Reflecteer achteraf wat er wel en niet zo goed ging. Je hoeft niet van jezelf te verwachten dat het direct allemaal goed gaat. Je bent er om te leren. Soms gaat het goed en soms faal je, maar weet dat dit helemaal niet erg is. Zorg in ieder geval dat je vervolgens de tijd neemt om te evalueren: stel jezelf goede vragen, want dit leidt tot goede antwoorden.

Daarom is het zo ongelooflijk belangrijk dat je na een afwijzing direct jezelf in alle rust even enkele vragen stelt:

  • Wat kan ik hiervan leren? 
  • Wat ging er goed? 
  • Wat ging er minder goed? 
  • Wat had je anders kunnen doen? 
  • Wat kan ik NU doen om mij beter te voelen na de afwijzing? 

Neem hier goed de tijd voor. Vaak wordt de kracht van stilte en reflectie onderschat, terwijl het juist zo goed voor je kan werken. Je kan alles even op je in laten werken om het op een rijtje te zetten. Wel zo fijn, want een goede voorbereiding is het halve werk. Hoe beter je voorbereiding, des te makkelijker is het om zelfverzekerd over te komen bij een volgende sollicitatie. 

Kracht van stilte en reflectie

Vat een sollicitatie afwijzing niet te persoonlijk op

Beschouw een afwijzing van je sollicitatie niet als een verklaring over jou persoonlijk. Werkgevers en leidinggevenden nemen vaak een beslissing op basis van de kandidaat die volgens hen het meest geschikt is voor de functie.

Dus wees gerust, het is onwaarschijnlijk dat ze je bewust niet hebben aangenomen. De kans is groter dat de ervaring of persoonlijkheid van een andere kandidaat simpelweg sterker resoneerde en beter in lijn lag met datgene wat de werkgever of leidinggevende op dat moment nodig heeft als versterking van het team. 

Focus op je sterke punten

Er zullen altijd uitdagingen zijn waar je je in kan verbeteren, maar vergeet niet om je eigen unieke waardepropositie en passies op tafel te leggen. Als je je meer hierop concentreert, kun je meer energie door je lijf laten stromen en je motivatie vergroten om een baan te vinden die bij je past.

Het is belangrijk dat je jezelf beter leert kennen door feedback te ontvangen na je afwijzing.
Sta open voor kritiek. Puur om te blijven leren en je bewustzijn te vergroten.

Daag jezelf uit om de volgende vragen voor jezelf te kunnen beantwoorden: 

  • Wat zijn mijn talenten? 
  • Wat maakt mij uniek? 
  • Waarom zouden bedrijven of organisaties mij moeten aannemen? 
  • Waar liggen mijn uitdagingen? 
  • Hoe ziet mijn ideale functie eruit in een bedrijf? 

Let op: ik heb nu 4 tips met je gedeeld om beter te leren omgaan met een afwijzing na je sollicitatie. Maar maak jezelf niet gek met alle tips. Richt eerst je aandacht op slechts één tip die voor jou het grootste verschil kan maken. Zo maak je het jezelf makkelijk en laagdrempelig om dit ook echt in de praktijk tot uitvoering te brengen. 

Als het goed is, voel je al wel een beetje aan welke tip voor jou de grootste impact oplevert als je hier actief mee aan de slag gaat. Focus je hierop en je zult direct het verschil merken. Dat weet ik zeker. 

Ontdek je sterke kanten en talenten

Maak komaf met een afwijzing na een sollicitatie

Call To Action 

Aan welke van de 4 tips heb jij het meeste gehad?

  • Vraag om opbouwende feedback
  • Analyseer en reflecteer
  • Vat een sollicitatie afwijzing niet te persoonlijk op
  • Focus op je sterke punten

Hoe ga je deze tip in de praktijk omzetten?

Wat zullen de voordelen zijn als je die tip ter harte neemt en omzet in actie?

Proost, op een goed sollicitatiegesprek!

Alies


Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap via het contactformulier of mail naar annelies@a-lissome.be.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels, i.v.m. loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#solliciteren #sollicitatie #sollicitatiegesprek #afwijzing #feedback #reflectie #analyseren #reflecteren #motivatiebrief #cv #sterkepunten #baan #werk #carrière

Vraag concrete opbouwende feedback en ga daarmee aan de slag

Analyseer en reflecteer

Vat een afwijzing niet persoonlijk op

Focus op je sterke punten