Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

7 vervelende job-interview vragen & hun antwoorden

Job interview vragen en job interview antwoorden

 

Voor de ene is een sollicitatiegesprek gewoon een fijn gesprek (met de hoop op een goede uitkomst) en voor de andere is het een nachtmerrie die ze liefst zoveel mogelijk vermijden (waarbij ze zichzelf mogelijks zoveel onnodige stress opleggen dat het gesprek als gevolg minder goed gaat…)

Interviews kunnen ongemakkelijk zijn, bijvoorbeeld als er pittige vragen worden gesteld, maar het hoeft helemaal niet zo ongemakkelijk te zijn. Natuurlijk wil je je van je beste kant laten zien en de best mogelijke antwoorden geven op de meest vervelende of moeilijkste vragen… het beantwoorden van vragen kan best wel lastig zijn als je niet voorbereid bent of zodanig in stress dat de antwoorden niet meer komen. Het ‘on the fly’ antwoorden kan dan wel eens voor uitdagingen zorgen. Gelukkig kunnen we de antwoorden op lastige vragen voorbereiden en oefenen. Hier is hoe…

 

Hoe verklaar je de gaten in je CV?

Een gat in je CV wordt meestal raar bekeken, maar als je het kan uitleggen dan is er geen probleem mee. Zo heb ik bijvoorbeeld een coachee die na zijn middelbaar eerst een paar jaar is gaan werken voor hij aan zijn universitaire studies begonnen is. In zijn deel over ‘werkervaring’ gaapt er dus zogezegd een gat van 5 jaar. Een andere coachee die er een jaar tussenuit geweest is op een wereldreis. Het kan ook gewoon zijn dat je een time-out genomen hebt, een periode voor je ouders hebt gezorgd, een lange tijd ziek bent geweest …

Als je referenties hebt is het nu het moment om het erover te hebben: zij kunnen aangeven wat je in ‘de tussentijd’ gedaan hebt, een vroegere baas die zonder probleem wilt aangeven hoe fijn hij het vond om met je samen te werken, …

Wees gewoon eerlijk over het gat in je CV en keer het om naar een sterkte. Wat heb je uit die periode geleerd? Welke ervaring heb je opgedaan die je maakt tot wie je vandaag bent? Ook in een periode van werkloosheid kan je enorm veel bijleren, opleidingen volgen, korte interims doen, een taal bijschaven, …

 

Vertel eens meer over jezelf

Zoals je reeds kon lezen in een eerdere blog - 5 open vragen die een job-interviewer je zou kunnen stellen - is dit een zeer open vraag. Je kan er nog alle richtingen mee uit: je kan zowel over je privé als over je professionele leven vertellen.

Je kan het hier hebben over je sterktes en hoe je zal kunnen bijdragen tot het team en het bedrijf. Langs de ene kant kan de interviewer geïnteresseerd zijn in WAT je vertelt maar tevens HOE je het vertelt zegt heel veel over je: enthousiast, positief, stil, bedeesd… Je kan eventueel een quote citeren, van iemand die je bewondert, die samenvat wat jij gelooft over jezelf. Verpak wat je te vertellen hebt in een zeer korte presentatie over je professionele prestaties.

Had je al eens een job gerelateerd met die waar je nu voor solliciteert? Vertel de interviewer dan zonder aarzelen hoe je hebt bijgedragen aan de core van het bedrijf. Indien je geen gelijkaardige ervaring in het verleden hebt opgebouwd kan je aantonen welke talenten je hebt waardoor je wel in aanmerking komt voor de functie en waarom je geïnteresseerd bent in juist die positie.

 

Vertel eens over een moment dat je gefaald hebt of een moment dat je je diep schaamde

De sleutel van een goed antwoord hier is om aan te tonen dat je van je falen of schaamte een succes hebt gemaakt…. Dat je het hebt kunnen ‘om-tunen’ naar iets waar je een waardevolle les uit hebt geleerd. Neem eventueel een moment alsof je deze vraag niet had zien komen :-)

Als mens maakt iedereen fouten, jij ook. Als je je fouten gewoon toegeeft is er geen nood aan ‘the blame game’. Gewoon je verontschuldigingen aanbieden, je fout herstellen en verder werken is (hopelijk) je manier van werken. Als het zo is, geef dan maar toe dat je ervan houdt om dingen open te bespreken en dat je er een punt van maakt om ervaringen te delen, zowel fijne als minder fijne, zodat anderen ervan kunnen leren.

 

Wat is je grootste zwakte (een echte zwakte en niet één vermomd als sterkte)

Hier kan je moeilijk ontsnappen aan het omdraaien van je minder fijne kanten naar iets positiefs. Geef gewoon toe welke ‘zwaktes’ je hebt en toon aan hoe je er mee aan de slag bent om ze minder storend te maken (voor jezelf of voor de anderen). Een voorbeeld zou kunnen zijn dat je zeer veeleisend bent én dat je geleerd hebt dat iedereen zijn unieke talenten heeft.

Als je solliciteert voor een functie waar je niet rechtstreeks de nodige ervaring voor hebt is het nu ook het moment om dat gat dicht te rijden. Welke andere gerelateerde ervaring heb je wel die je kan helpen in het aantonen van je bekwaamheid? Houd zeker een paar voorbeelden bij de hand.

 

Waarom wil je op dit punt in je carrière een lagere positie aanvaarden?

Omdat er niet gediscrimineerd mag worden op leeftijd kan bovenstaande vraag een mooie vervorming ervan zijn. Je kan altijd aangeven dat je brede ervaring buiten het gevraagde expertiseveld je de juiste kandidaat maakt. De carrière ervaringen die je hebt opgedaan hebben je voorbereid om een nieuwe carrière in een ander veld op te starten en dat je er heel erg naar uitkijkt.

Leg de nadruk op de kwaliteit die je brengt, je nieuwe en frisse perspectieven. Deze opportuniteit geeft je ook de kans om de firma te leren kennen van binnen-uit en doorgroeien kan eventueel later nog … je bent er dus niet vies van om terug lager of onderaan de ladder te beginnen. Je ervaringen hebben je een betrouwbare business partner en werknemer gemaakt, ervaringen die je maar al te graag deelt met je collega’s in je nieuwe positie.

Je zit ook niet voor niets bij de interviewer, dat wil immers zeggen dat jij de controle van de CV’s al doorgeraakt bent!

 

Ben je ooit ontslagen? Indien ja, waarom?

Deze vraag zien de meesten niet graag komen… wie geeft er graag toe dat hij of zij ontslagen is geweest? Daar kunnen nochtans goede (economische) redenen voor zijn die niet direct iets met jou persoonlijk te maken hebben.

Zelf ben ik 2 keer ontslagen geweest … en ik ben absoluut niet beschaamd om dat toe te geven. In beide gevallen was ik consultant. In 2010 werd in ontslagen (in de crisis) omdat ik als manager meer kostte dan opbracht (er kwamen te weinig betalende opdrachten binnen). Ik was zwaar aangedaan en boos toen het gebeurde en mijn enige doel was 'k zal eens tonen dat ik snel terug werk zal vinden dat zelfs nog beter betaalt... wat me ook lukte. In 2012 werd ik om dezelfde reden ontslagen waar ik de 6e persoon op 40 zou zijn die ‘op de bench’ terecht kwam – nog een dure vogel erbij die niets opbracht was voor de firma een brug te ver. Eigenlijk was dit laatste ontslag een godsgeschenk. Al bij de eerste dag in mijn nieuwe job voelde ik al dat ik te snel en tegen mijn intuïtie beslist had. De consulting firma zelf paste niet echt bij mij en ik had het gevoel dat ik niet meer bezig was met een job die me gelukkig maakte…

Geef gewoon toe wat er gebeurd is (zelfs al heb je een fout gemaakt) en dat je er veel uit geleerd hebt. Bijvoorbeeld een nieuwe manager die liever een oude bekende in zijn team wou waardoor jij moest vertrekken of miscommunicatie over de verwachtingen van beide kanten waardoor er besloten werd je contract te beëindigen, …

Zorg ervoor dat je vorige managers of firma’s niet zwart maakt. Dat zorgt er enkel voor dat je bitter overkomt, anderen de schuld geeft en zelf geen verantwoordelijkheid draagt. Niet echt het beeld dat je van jezelf wilt achterlaten bij een sollicitatiegesprek, wel?

 

Vertel eens over een collega die zijn werk niet naar behoren deed… hoe heb je die situatie aangepakt?

De manier waarop je omgaat met een collega die zijn werk niet goed doet vertelt veel over de manier waarop je in een moeilijke situatie met mensen omgaat en kan ook inzicht geven over hoe je met moeilijke klanten of leveranciers zou omgaan.

Als je kan aangeven dat je eerst met de persoon in kwestie het gesprek bent aangegaan om te weten wat er juist speelde toon je eigenlijk aan dat je in staat bent met een moeilijke situatie om te gaan in plaats van in stilte te lijden. Het is tevens een voorbeeld van het feit dat je niet zomaar je conclusie trekt en oordeelt maar een mensen-mens bent dat doorheen een moeilijke situatie wilt groeien naar datgene wat het zou moeten zijn.

Deze coaching tips kunnen mogelijks ook nog helpen

 

Call to action

Hoe goed ben je voorbereid op bovenstaande vragen?

Wat zal je zelf ondernemen om ervoor te zorgen dat als deze vragen komen je niet voor de interviewer zit met je mond vol tanden?

 

Proost op een fijn en succesvol sollicitatiegesprek!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#jobinterview #sollicitatiegesprek #solliciteren