Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Ontslagen, wat nu?

Ontslagen, wat nu?

 

Hoe je het ook draait of keert, ontslag krijgen is nooit fijn. Zelfs als je het ontslag stiekem had gehoopt kan het hard aankomen en serieus je ego krenken. Zelfs ‘de beste’ kan ontslag krijgen door omstandigheden die buiten hem of haar liggen.

Bovendien zit je misschien met vragen als ‘hoe vertel ik dit aan mijn omgeving?’, ‘hoe verwerk ik dit emotioneel?’, ‘wat wil ik eigenlijk professioneel?’, ‘‘hoe vind ik zo snel mogelijk een goede nieuwe job?’, welke administratieve processen moet ik in gang zetten om wettelijk in orde te zijn?’, …

Hier in ieder geval een aantal stappen die je kan nemen om het jezelf aangenamer te maken én in orde te zijn.

Je omgeving - licht ze in over je ontslag

Maar al te vaak hoor ik in mijn praktijk dat mensen dagen, weken zelfs maanden verzwijgen dat ze ontslagen werden. Sommigen doen zelfs alsof ze nog werk hebben en vertrekken zoals elke ochtend naar ‘hun werk’. Ze staan dan heel de dag op een parking of gaan in een internetcafé zitten of… en rijden dan ’s avonds, na ‘hun werkdag’ weer naar huis. Precies alsof het schaamtelijk is dat je ontslagen werd. Geloof me, veel mensen worden in hun leven wel eens ontslagen. Zelfs als je een goede medewerker bent. Ook ik. 2 keer zelfs!

Maar hoe pak je het dan aan om anderen te vertellen dat je ontslagen bent? Wat zijn de voordelen ervan? Wat zeg je aan wie?

Emoties – geef ze een plaats, verwerk ze

Om te beginnen zal het super belangrijk zijn om je emoties een plaats te geven. Misschien voel je je boos, verdrietig, gefrustreerd, onmachtig, misnoegd… of misschien ben je blij en voel je je daar schuldig over? Een ontslag verwerken is voor iedereen anders: de ene kruipt in een bolletje in de zetel en de ander wilt uitbundig feesten. Voor de ene trekt het gevoel snel weg en voor de andere kan het gevoel jaren meeslepen. Doe wat je zelf nodig hebt om je emoties te verwerken; meer sporten, gesprekken met een psycholoog of therapeut, meer contact met je vrienden, een aantal gezinsuitjes, er even tussenuit met een kameraad, ...

Deze 2 blogs zullen je zeker al een heel eind op weg zetten:

Geef je emoties een plaats na ontslag

Rechten en plichten bij ontslag - opzegtermijn?

Afhankelijk van het feit of je zelf ontslag hebt genomen, of dat je je ontslag gekregen hebt zijn er zowel voor de werkgever als de werknemer rechten en plichten.

Meer info vind je over ontslag en het berekenen van je opzegtermijn

Outplacement - heb je er recht op?

In een aantal gevallen is de werkgever verplicht je outplacement aan te bieden.

De werkgever is wettelijk verplicht outplacement aan te bieden bij

  • Individueel ontslag indien
    • De werknemer een opzegtermijn of verbrekingsvergoeding heeft van 30 weken of meer. Men spreekt dan van het algemeen stelsel.
    • De werknemer op moment van ontslag 45 jaar of ouder is en minimum 1 jaar anciënniteit heeft in het bedrijf. Men spreekt dan over het bijzonder stelsel (of CAO82 en CAO82bis). De opzegtermijn of verbrekingsvergoeding is hier minder dan 30 weken.
    • De werkgever medische overmacht vaststelt na een re-integratie peride.
  • Collectief ontslag indien
    • Er sprake is van herstructurering met de oprichting van een tewerkstellingscel als gevolg.

Is de werkgever niet wettelijk verplicht om outplacement aan te bieden, dan kan die nog steeds vrijwillig outplacement aanbieden (CAO51).

Heb je recht op outplacement?

Sollicitatieverlof - heb je er recht op?

Je werkgever is verplicht je sollicitatieverlof te geven in het algemeen stelsel van outplacement, maar enkel bij het presteren van de opzegperiode. 1 dag per week de laatste 26 weken van je opzeg, en een halve dag per week alle weken daarvoor. Tijdens je sollicitatieverlof moet je dan je outplacement volgen. Als werknemer ben je niet verplicht om al dat sollicitatieverlof op te nemen.

Wil je sollicitatieverlof bij de andere outplacement stelsels, dan is de werkgever niet verplicht je dit te geven.

Je kan echter ook sollicitatieverlof vragen als je zelf ontslag neemt.

Loopbaanbegeleiding volgen

Heb je recht op outplacement? Dan is het aan jou om te beslissen of je daarnaast ook nog loopbaanbegeleiding volgt of niet.

Heb je geen recht op ontslagbegeleiding of outplacement? Dan kan je tijdens je opzegperiode nog gebruik maken van je VDAB loopbaancheques om loopbaanbegeleiding te volgen. Aan deze voorwaarden moet je dan voldoen, waarna je in principe 7u loopbaanbegeleiding voor 80 euro kan volgen (11,5 euro/uur begeleiding).

Topics en thema’s kunnen heel erg divers zijn

Heb je ook geen recht op loopbaancheques? Dan kan je aan de slag met

Of je kan ook altijd eerst gratis en vrijblijvend contact nemen voor meer informatie. We zijn aanwezig in heel Vlaanderen dus er is zeker een loopbaancoach in je buurt.

Loopbaanbegeleiding volgen

Schrijf je in als werkzoekend bij de VDAB

Denk je dat je niet direct werk zal vinden? Of wil je graag ondersteuning bij het vinden van werk? Dan is het belangrijk dat je je inschrijft als werkzoekende bij de VDAB. Hier kan je je VDAB Mijn Loopbaan account aanmaken of er inloggen.

Wat is VDAB mijn loopbaan? Hier vind je er meer informatie over.

Schrijf je in bij de VDAB

Extra tips bij ontslag

  • Neem je ontslag niet persoonlijk
  • Zorg voor structuur in je dag als je niet aan het werk bent
  • Doe vooral leuke dingen om je batterij terug op te laden
  • Laat je netwerk weten wat je zoekt, ze zullen je grootste fans of ambassadeurs zijn
Tips bij ontslag

Ben jij ontslagen? Welke stappen zet je?

Call to action

Misschien ben jij wel ontslagen en weet je niet van welk hout pijlen te maken. Hier een aantal vragen en stappen die je opzeg zullen helpen:

Hoe ga je je emoties een plaats geven?

Wie ga je inlichten over je ontslag? Wat ga je zeggen en hoe breng je de boodschap?

Wat zijn je rechten en plichten?

Heb je recht op outplacement? Indien niet, is je werkgever bereid je dit vrijwillig te geven?

Heb je recht op sollicitatieverlof?

Wat wil je graag ontdekken als je loopbaanbegeleiding gaat volgen?

Wanneer schrijf je je als werkzoekende in op de VDAB website?

Proost, op een pijnloos ontslag,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#ontslag #ontslagverwerking #outplacement #ontslagbegeleiding #loopbaanbegeleiding  #ongewenstontslag #ontslag #beingfired #werkloos #schaamte #werkzoekend #werk #jobless #ontslagen #jobverlies

Licht je omgeving in over je ontslag

Verwerk je emoties + Ken je rechten en plichten

Heb je recht op outplacement en sollicitatieverlof?

Volg loopbaanbegeleiding tijdens je opzegtermijn

Schrijf je bij de VDAB in als werkzoekend + Extra tips