Indien een werkgever een werknemer ontslaat is deze onder bepaalde omstandigheden verplicht om de werknemer outplacement aan te bieden.
Indien een werkgever een werknemer ontslaat is deze onder bepaalde omstandigheden verplicht om de werknemer outplacement aan te bieden.
De werkgever is verplicht een outplacement aanbod te doen indien aan deze voorwaarden is voldaan
Niet zeker van je opzegtermijn? Bereken die hier.
Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Dan voldoe je misschien wel aan deze
De kosten voor het outplacement traject worden altijd gedragen door de werkgever.
Indien de werkgever geen (goed of geldig) voorstel doet kan die daar niet voor gesanctioneerd worden.
Indien de werknemer niet ingaat op het outplacement aanbod zit de kans erin dat die voor 4 tot 52 weken geschorst worden van de werkloosheidsuitkering.
Bij ontslag met prestatie van een opzegtermijn is er geen budget vastgesteld. Het is aan de werkgever om een voorstel te doen, zowel wat het outplacement kantoor betreft als het programma. De werknemer kan altijd een tegenvoorstel doen (ook zowel qua kantoor als programma).
Bij ontslag met betalen van een opzegvergoeding is het budget vastgesteld op 1/12 van het bruto jaarloon (van het jaar voorafgaand aan het ontslag). Hier houdt men rekening zowel met het loon als de voordelen. Bovendien is er een minimum van 1800 euro vastgelegd, en een maximum van 5400 euro (excl BTW).
Bij deeltijdse tewerkstelling wordt dit bedrag geprorateerd (het aantal uren blijft evenwel 60u, cfr hieronder)
In geval van vertrek met een opzegvergoeding heeft de werkgever het recht om 4 weken loon in te houden van de opzegvergoeding, dit om de outplacement kost te dekken.
Deze verbrekingsvergoeding mag niet worden aangerekend als
Op zoek naar outplacement begeleiding voor jezelf of voor een van je medewerkers? Neem vrijblijvend contact op met ons voor meer informatie of een offerte op maat.
Bij een individueel ontslag met het algemene stelsel kan je hier rekening mee houden
Waar kan je op rekenen als je via A-Lissome je outplacement traject volgens het algemeen stelsel volgt?
In eerste instantie gaan we na waar je echt nood aan hebt en matchen we deze topics en thema's met ons gehele aanbod. Dit kan gaan van ontslagverwerking over ontdekken van je talenten en waarden, de juiste beroepskeuze maken, communiceren op de werkvloer, solliciteren met alles erop en eraan, loonsonderhandeling tot en met onboarding in je nieuwe job.
Hoe zit dat dan juist? Wie moet wat doen en tegen wanneer?
De werkgever doet de medewerker een schriftelijk aanbod binnen de 4 weken na de ontslagmededeling. Via aangetekend schrijven.
De medewerker heeft dan 4 weken tijd om schriftelijk kenbaar te maken of hij/zij instemt met het aanbod of doet een alternatief voorstel. Via aangetekend schrijven of een dubbel door de werkgever getekend.
Doet de werkgever geen (geldig) aanbod binnen de 4 weken, dan kan de werknemer de werkgever in gebreke stellen. Hiervoor is ook een termijn van maximum 4 weken voorzien
De werkgever doet de medewerker een schriftelijk aanbod binnen de 15 dagen na het einde van de samenwerking. Via aangetekend schrijven.
De medewerker heeft dan 4 weken tijd om schriftelijk kenbaar te maken of hij/zij instemt met het aanbod of doet een alternatief voorstel. Via aangetekend schrijven of een dubbel door de werkgever getekend.
Doet de werkgever geen (geldig) aanbod binnen de 4 weken, dan kan de werknemer de werkgever in gebreke stellen. Hiervoor is ook een termijn van maximum 39 weken voorzien
02/478.11.08
annelies@a-lissome.be
BE 0502.788.117
Wij hebben hubs op een 50 tal locaties in Vlaanderen en Brussel