Deel dit bericht
- Edwin Klomp

Wat te doen bij ontslag? 7 tips bij het verliezen van je baan

Wat als je ontslagen wordt?

 

Hoe je het ook wendt of keert, het verliezen van je baan is een ingrijpende gebeurtenis. Bijna iedereen komt na de eerste ontkenning in een carrousel van emoties als boosheid, verdriet, woede en onbegrip. Pas na acceptatie en berusting ligt de weg weer open voor een positieve actiemodus.

Hierna kan pas ruimte komen voor nieuwe plannen en het zien en benutten van nieuw perspectief. Ieder mobiliteitstraject waarin we worden geconfronteerd met (groepen) ontslagen medewerkers heeft zijn specifieke kenmerken. Toch komen de reacties van ontslagen medewerkers in hoofdlijnen overeen. Wat te doen bij ontslag? Wat kun je zelf ondernemen in de eerste fase? Waar moet je op letten om later weer goed beslagen ten ijs te komen op de arbeidsmarkt?

 

Je baan verliezen is ‘gewoon’ een rouwproces

Rouwen is om te beginnen een heel natuurlijk proces na een verlies. Dus ook rouwen na het verliezen van je baan is heel normaal. Elke verandering brengt nu eenmaal een bepaald soort rouw met zich mee. Het verlies van een baan moeten we niet onderschatten. Het vormt een wezenlijk onderdeel in ons bestaan, zowel financieel, persoonlijk als qua zingeving. Zeker als je van de ene op de andere dag thuis komt te zitten, dwingt het je om wel heel snel te veranderen. Je voelt je misschien bang, je bent misschien gekwetst, je voelt je misschien afgewezen, je bent misschien boos. Misschien raak je in paniek of voel je je zelfs schuldig. Wat van belang is, is dat je weet dat al deze gevoelens normaal zijn. Er is niets mis met je.

 

Wees (even) niet te streng voor jezelf

Je hebt alle reden om bovenstaande gevoelens te hebben. Wat te doen bij je ontslag, is deze accepteren en even niet te streng zijn voor jezelf. Deze gevoelens horen nu eenmaal bij het rouwen na het verlies van je baan. Maar gevoelens van angst, depressie, boosheid enzovoorts maken het wel moeilijker om vooruit te kijken en weer terug te kunnen komen op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat je iets doet met de rollercoaster van emoties, zonder te streng te zijn voor jezelf. Ga er mee aan de slag!

 

Deel emoties met vertrouwelingen

Door je ervaring te delen met je directe omgeving en door er over te praten, voel je je vaak al een stuk beter. Vertel wat er door je heen gaat in deze periode na het verliezen van je baan. Deel je ervaring èn bijbehorende emoties. Vaak is een luisterend oor en een stukje begrip al genoeg. Het vormt hierdoor een belangrijk onderdeel in je verwerkingsproces. Het hoeven niet eens altijd experts te zijn waar je mee praat. Je verhaal vertellen aan familie en/of anderen uit je nabije omgeving kan al heel waardevol zijn.

 

Voorkom zelfmedelijden

Natuurlijk wil je en mag je je boosheid ventileren bij familie en vrienden. Doseer dit echter en laat het niet te lang duren. Het zorgt er namelijk voor dat je in een negatieve spiraal komt en steeds meer medelijden met jezelf krijgt. Zelfmedelijden is slecht voor het vinden van een nieuwe baan. Je straalt het uit. Vergeet overigens niet dat je familie en vrienden graag naar je luisteren, maar ook zij hebben uiteindelijk een eigen leven. Blijf dus niet te lang hangen in boosheid en frustratie. Je zult dan ook hun aandacht verliezen.

 

Accepteer de realiteit

Hoe lastig ook, probeer niet in de slachtofferrol te gaan zitten. Accepteer ‘de nieuwe werkelijkheid’ zo snel mogelijk. Natuurlijk is het belangrijk dat je onderkent dat het verliezen van je baan en mogelijke werkloosheid lastig is. Probeer de situatie echter zo snel mogelijk te accepteren in plaats van constant bezig te zijn met wat er gedaan had kunnen worden om te voorkomen dat je nu in deze situatie zit. Je hebt je energie nog hard nodig, steek deze niet in zaken die je (nu) niet meer kunt veranderen.

 

Maak jezelf geen verwijten

Wat je zeker niet moet doen bij ontslag is jezelf de schuld te geven. Schuldgevoelens steken heel vaak de kop op. ‘Had ik maar …., dan had ik het misschien nog kunnen voorkomen’. Het trekt jezelf onnodig omlaag, het verlaagt je zelfvertrouwen. Het verandert daarnaast ook simpelweg niets aan de situatie. Voor een nieuwe baan heb je je zelfvertrouwen juist nog hard nodig. Probeer te denken; ‘ik had er helaas geen invloed op en was goed in m’n werk’.

 

Denk positief en in kansen

Het verliezen van je baan is gemakkelijker te accepteren als je het positieve ervan ziet. Wat kun je nu leren van deze ervaring? Welke kansen heb je ‘ineens’ nu je je baan hebt verloren en dus werkloos bent? Durf je nu de carrièreswitch wèl te maken die je niet durfde te maken toen je je ‘ooit veilige’ baan nog had? Ook al is het niet even gemakkelijk, probeer de positieve dingen en kansen te zien in de nieuwe situatie.

Zodra je bovenstaande 7 tips in acht neemt na het verliezen van je baan, zul je merken dat je energie sneller en makkelijker beschikbaar is voor hetgeen in de nieuwe werkelijkheid actueel is. Zoeken naar nieuw perspectief, al dan niet in een nieuwe baan. Het kunnen benutten van nieuwe kansen die eerder niet in beeld waren door je drukke baan. Met volle energie vooruit. Succes!

 

Edwin Klomp

Voor A-Lissome

 

Over de auteur

Dagelijks enthousiast en vol overgave actief met loopbaanprogramma's, mobiliteit, selecteren, boeien, binden en (laten) groeien van mensen. Ruim 25 jaar ervaring en passie voor strategisch HRM beleid, assessments en executive search. Co-owner en adjunct directeur www.ASBR.nl

 

#demotie #ontslag