Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 Belemmeringen voor loopbaanverandering die loopbaansucces in de weg staan

5 belemmeringen voor loopbaanverandering die loopbaansucces in de weg staan

 

Waarom is het voor velen zo moeilijk om een loopbaanverandering te maken? En wat kunnen mensen doen om het gemakkelijker te maken?

Als je al eens hebt nagedacht over een loopbaanverandering, dan ben je niet alleen. Niet iedereen spreekt erover, maar veel mensen denken er regelmatig over na. En wat wil zelfs niet zeggen dat mensen wegwillen uit hun huidige job. Wel dat ze erover nadenken wat anders of beter zou moeten.

Denk maar aan het huidige arbeidslandschap: Vorig jaar zijn er weer heel wat ontslagen geweest. Burn-out neem wereldwijd toe, ook bij managers. McKinsey voorspelt dat de vooruitgang in generatieve kunstmatige intelligentie tegen 2030 kan leiden tot 12 miljoen beroepsovergangen, met andere woorden mensen die een loopbaanverandering gaan moeten ondergaan willen ze relevant blijven op de arbeidsmarkt. De pandemie en daaropvolgende economische en politieke volatiliteit hebben velen van ons doen nadenken over onze keuzes en hebben ons verlangen naar verandering gekatalyseerd.

Maar voor veel mensen lijkt een verandering of overstap naar een nieuwe carrière onmogelijk, zelfs als ze verlangen naar iets anders. Hoe komt dat? Wat is juist moeilijk? Welke belemmeringen staan exact in de weg van een loopbaanverandering? We maken het graag bespreekbaar in deze blog

Niet weten wat te doen

Het bepalen van de volgende stap blijkt de grootste hindernis voor mensen die overwegen van carrière te veranderen. Mensen vinden het moeilijk om te bepalen waar te beginnen en het lijkt erg overweldigend. Niet weten waar te beginnen kan mensen het gevoel geven dat ze op de een of andere manier tekortschieten omdat ze geen duidelijkheid hebben over wat ze willen.

Nochtans kan een loopbaancoach  hier een zeer nuttige rol in spelen. Met de loopbaancheques van de VDAB betaal je immers maar 90 euro voor 7u individuele begeleiding. Hier bepaal je als klant zelf wat je loopbaanvraag is of met welke loopbaanthema’s je aan de slag wilt.

Beperkende denkwijzen

Voor veel mensen is het vooruitzicht van een carrièreverandering zo overweldigend dat ze verlamd raken en uiteindelijk helemaal niets doen. De gedachte om niet genoeg geld te verdienen, niet de top van de carrièreladder te bereiken, het gevoel een mislukkeling te zijn, … kan mensen belemmeren en zelfs overslaan in angst. Daarboven zorgt inactiviteit dat het zelfvertrouwen vermindert, wat op zijn beurt de mogelijkheid van een persoon om mogelijke nieuwe loopbaanpaden te identificeren, belemmert.

Onderzoek dus of je gedachten de realiteit zijn of ‘maar’ gedachten…

Ontoereikend of niet netwerken

Over het algemeen vinden mensen het moeilijk om te netwerken voor een baan, vooral wanneer ze het gevoel hebben dat ze geen duidelijk verhaal hebben, zoals het geval is wanneer ze niet weten wat ze na de huidige job willen doen. Mensen maken zich zorgen dat ze niet weten wat te zeggen bij netwerken of dat ze een potentieel nuttig contact zullen verspelen omdat ze nog geen duidelijkheid hebben.

Het overwinnen van deze barrières begint met het actief bereiken van mensen, in gesprek te gaan en zo verschillende opties te verkennen.

Wil je aan de slag met netwerken? Lees dan zeker deze blogs:

Financiƫle beperkingen

Financiële beperkingen zijn écht, ze zijn voor sommige mensen realiteit en maken daardoor bepaalde opties onrealistisch, vooral voor mensen die financieel hun gezinnen ondersteunen. Echter zijn er ook veel misverstanden of het financiële aspect. ‘Ik ga daar nooit zoveel verdienen als nu’ is een vaak voorkomende uitspraak in mijn praktijk’. In veel gevallen daag ik mijn klant dan toch uit om het gesprek aan te gaan en zo te weten te komen wat het loonpakket op een ander is… meestal valt dat reuze mee!

Dus totdat iemand meer te weten komt over de specifieke details van nieuwe beroepen en hoe het salarispakket er daar uit ziet werken zorgen over geld als mentale barrières. Bovendien kan je trouwens ook altijd nog een salarisonderhandeling doen.

Iets minder loon kan ook een trade-off zijn voor iets anders. Lees er hier meer over.

Weet jij trouwens hoeveel je écht nodig hebt om alle rekeningen te betalen? Heb je ooit al de berekening gemaakt?

Het ontbreken van de juiste vaardigheden

Mensen die van job gaan veranderen begrijpen het belang van het identificeren van hun overdraagbare vaardigheden. Langs de andere kant kan het ontbreken van specifieke vaardigheden, bijvoorbeeld in digitale marketing of IT, ook een echte belemmering zijn. Als je een programmeertaal niet kent of geen kaas gegeten hebt van bijvoorbeeld facebook advertenties kan het zijn dat je sowieso niet wordt aangenomen voor een specifieke job. Dat zijn natuurlijk wel zaken die je kan leren, als je wilt.

Je kan ook overgekwalificeerd zijn voor een functie waar je naar op zoek bent. Als je daarover zorgen hebt, dan zijn die zorgen niet irrationeel. Professionals moeten vandaag de dag een geavanceerd begrip hebben van hoe nieuwe technologieën van invloed zijn op hun werk, en de kansen die deze technologieën bieden om een bedrijf te transformeren.

Heb je angst dat je ‘binnenkort’ professioneel niet meer relevant zal zijn op de arbeidsmarkt? Denk dan nu al na over in welke richting je wilt dat je loopbaan evolueert. Evalueer je competenties die je nodig hebt voor die job en zoek indien nodig een opleiding, boek, coach, … die je de juiste vaardigheden kan aanleren.

Aan deze blogs heb je wellicht ook iets

Heb jij ook last van deze belemmeringen die een loopbaanverandering in de weg staan?

Het versnelde tempo van technologische verandering vormt werk en organisaties opnieuw op manieren die voortdurende heruitvinding van carrières vereisen, en mensen willen duidelijk meer betekenis dan veel van hun banen bieden. Ja, een carrièrewissel is moeilijk. Maar terugkeren naar de situatie zoals het vroeger was is geen optie. We moeten eenvoudigweg leren om beter te worden in het maken van loopbaanovergangen. Gelukkig zal de beloning, zoals de meeste mensen die aan de andere kant zijn gekomen zullen bevestigen, de moeite waard zijn.

Het overwinnen van de vijf belemmeringen voor loopbaanverandering is essentieel voor het bereiken van loopbaansucces.

De 5 uitdagingen waarover we schreven, waaronder

  • het gebrek aan duidelijkheid over de volgende stappen,
  • beperkende denkwijzen,
  • verkeerd of niet netwerken,
  • financiële beperkingen en
  • het ontbreken van de juiste vaardigheden,

kunnen ontmoedigend lijken. Echter als je zelf aan de slag gaat met deze beperkingen zal je merken dat er stap voor stap weer licht is aan het einde van de tunnel voor je.

Wil je er verder mee aan de slag? Binnen 2 weken volgt onze blog ‘5 acties voor loopbaanverandering die loopbaansucces ondersteunen’.

Proost, op het overwinnen van deze 5 belemmeringen

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube


#Loopbaansucces #Loopbaanverandering #Overwinnen #Carrièregroei #PersoonlijkeOntwikkeling #Carrièrepad #DoelenBereiken #Loopbaantraject #Netwerken #VaardighedenOntwikkelen #Loopbaaninzicht #Carrièreadvies #Carrièrestappen #Carrièredoelen #Loopbaanuitdagingen #Carrièrestrategieën

Onze coaches die je kunnen begeleiden bij elke stap van je loopbaanverandering