Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

6 skills uit je studententijd die een werkgever ook zoekt

6 skills uit je studententijd die een werkgever ook zoekt

 

Overal om je heen zie je vacatures voorbijkomen: Horecapersoneel gezocht met minimaal 20 jaar werkervaring. Administratief medewerkers gezocht met kennis van 100 verschillende programma’s. ICT-ers gezocht met 10 verschillende certificaten met namen waar je nog nooit van hebt gehoord. Je merkt dat je onrustig wordt. Want hoe ga je zo ooit een job vinden als pas afgestudeerde student of iemand die nog niet veel werkervaring heeft? Die vaardigheden heb jij toch nog allemaal niet? Het is heel normaal om je zo te voelen. Veel afgestudeerden hebben het gevoel dat ze niet voldoen aan alle eisen die aan bepaalde jobs worden gesteld op de huidige arbeidsmarkt. Toch heb jij als student hele waardevolle skills geleerd die absoluut van pas gaan komen in je nieuwe job. Ik zet ze in dit blog graag even voor je op een rij.

Organiseren

Goed kunnen organiseren is een belangrijke vaardigheid die veel mensen niet bezitten. Als student was je hier waarschijnlijk dagelijks mee bezig. Denk maar aan het organiseren van een groepsproject waarin je samen moest werken of aan het organiseren van bestanden op je computer met papers die je op tijd moest inleveren bij je docent. Misschien heb je een functie opgenomen bij een studentenclub waar je hebt leren organiseren. Als je dit netjes kunt, is dat een aanwinst voor het bedrijf waar je wilt werken. Het zorgt er namelijk voor dat je snel kunt zien welk document er prioriteit heeft en dat je een groep mensen kunt aansturen om elk hun deel in te leveren bij jou, waarna jij alles uiteraard netjes organiseert en samenvoegt tot één geheel.

Presenteren en voor publiek spreken

Als student heb je waarschijnlijk meerdere keren je projecten moeten presenteren voor “de klas”. Ook je eindwerk of thesis, of misschien wel je doctoraat.

Op het moment dat je bent afgestudeerd, weet je in principe heel goed hoe je een PowerPoint-presentatie in elkaar zet en weet je hoe je de aandacht van je publiek vast moet houden. Waarschijnlijk heb je ook een aantal keer moeten debatteren. Voor je eigen standpunten opkomen en deze goed kunnen verwoorden is ook iets wat van belang is in vergaderingen in het werkende leven. Werkgevers vinden het vaak fijn om mensen aan te nemen die goed kunnen communiceren, dit is een aanwinst voor het team waarin je gaat werken.

Samenwerken

Aansluitend op goed kunnen communiceren is fijn kunnen samenwerken ook een must voor elke werkgever. Je zal namelijk (bijna) altijd met anderen moeten samenwerken. In je studententijd heb je hier uiteraard ook de nodige ervaring in opgedaan. Denk aan samenwerken tijdens een teamsport of in een groepsproject of tijdens practica waarin ieder zijn of haar deel moest doen. Samenwerken vraagt van je dat je openstaat voor feedback van je collega’s en dat je je inzet voor de taak die jij hebt gekregen. Je hebt vast ook weleens meegemaakt tijdens je studie dat er iemand was die niet aan het werk ging of die niet communiceerde met de rest van de groep. Omdat dit voor niemand in het team fijn is, zal je die persoon hierop hebben aangesproken of zijn/haar deel door iemand anders hebben laten oppakken (dat hoop ik ten minste ;-) ). Jouw probleemoplossend vermogen werd hier aangesproken en jouw vaardigheid om iemand constructieve feedback te geven: twee onmisbare vaardigheden bij iedere werkgever.

Schrijven

Een groot deel van je collegetijd bestond uit het schrijven van papers, presentaties en scripties. Er werd namelijk van je verwacht dat je op een bepaald niveau uit kon leggen welke lessen je had geleerd tijdens de colleges. Hierdoor heb je bij je afstuderen al zoveel ervaring met schrijven dat dit goed van pas kan komen in je nieuwe job. Al je collega’s zullen het waarderen wanneer je geen ellenlange epistels schrijft per mail, maar wel snel je punt kunt overbrengen. Daarnaast helpt jouw schrijfervaring je om een steengoede sollicitatiebrief te schrijven aan het bedrijf waar je graag wilt werken.

Analytisch denken

Tijdens je studie is het vast weleens voorgekomen dat je onderzoek moest doen. Je was dan bezig met het verzamelen van data, met het bestuderen van bepaalde informatie, met het analyseren van feiten en met het vormen van een mening. Werknemers die goed analytisch kunnen denken worden vaak ingehuurd om belangrijke beslissingen in het bedrijf te beoordelen, gebaseerd op beschikbare data. Laat dus aan je werkgever zien welke stappen jij genomen hebt om tot je besluit te komen en beargumenteer waarom je dit hebt gedaan. Jouw vermogen tot analytisch denken en de kunst om goed uit te leggen hoe je exact tot een besluit of oordeel komt, maakt jou een waardevolle werknemer voor ieder bedrijf.

Goede arbeidsethiek

Ieder bedrijf houdt van ambitieuze werknemers die zelf initiatief tonen en hun werk goed doen.

Misschien was jij ook wel een student die heel veel moeite deed om je doelen te behalen. Als je ambitie hebt en toegewijd bent aan het einddoel dat je voor ogen hebt, betekent dit dat je een goed arbeidsethiek hebt. Om te kunnen slagen voor je studie heb je ook jarenlang lessen moeten volgen, papers moeten schrijven, boeken moeten lezen, problemen moeten oplossen en moeten debatteren en presenteren in “de klas”. Dit deed je iedere dag, als je erg betrokken was bij je studie. Als iemand je dus tijdens een sollicitatiegesprek vraagt of je een goede arbeidsethiek hebt, kan je altijd aangeven hoe hard je je best deed tijdens je studie om iedere dag op te komen dagen en er het meeste uit te halen voor jezelf. Je hebt tenslotte na x jaren (voor sommigen zelfs ploeteren) je diploma gehaald.

Geloof in je vaardigheden

Waar je ook gestudeerd hebt of welke richting of lessen je ook gevolgd hebt, het afronden van een (universitaire) studie betekent dat je bepaalde vaardigheden hebt ontwikkeld die van jou een geweldige werknemer maken. Er is dus geen reden om te denken dat je te weinig ervaring hebt om te worden aangenomen. Richt je op je professionele doel en ga ervoor.

Als je alle 6 de vaardigheden uit dit blog hebt benoemd tijdens een sollicitatiegesprek (of andere die ook relevant zijn) en jezelf goed hebt voorbereid, zal je werkgevers kunnen overtuigen van jouw waarde als werknemer. En mocht je hier toch nog hulp bij nodig hebben, dan kan je uiteraard altijd contact opnemen met een loopbaancoach.

Welke skills heb jij opgebouwd in je studententijd?

Je studententijd is misschien lang geleden, en toch… als je erover nadenkt, welke vaardigheden heb jij toen ontwikkeld die vandaag op de arbeidsmarkt heel erg geapprecieerd zijn?

Dit zijn de vaardigheden die in dit blog werden omschreven:

  • Organiseren
  • Presenteren
  • Samenwerken
  • Schrijven
  • Analystisch denken
  • Arbeidsethiek

Er zijn echter nog andere vaardigheden die heel erg gesmaakt worden

  • Initiatief nemen
  • Out of the box denken
  • Feedback geven
  • Luisteren
  • Adviseren
  • Oplossingsgericht denken

Proost, op een fijne (eerste) job,

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#skills #competenties #talenten #schrijven #analytischdenken #samenwerken #arbeidsethiek #presenteren #organiseren