Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Vol zelfvertrouwen beter netwerken

Vol zelfvertrouwen beter netwerken

 

Netwerken tijdens bijeenkomsten: voor sommigen is het een nachtmerrie. Ze kijken er tegenop om nieuwe contacten te leggen met onbekenden. Sommigen vinden het ook juist geweldig, zodat ze met meer gelijkgestemden zichzelf kunnen omringen. Hoe je het ook wendt of keert, vaak ontkom je er niet aan.

Of je netwerken nu leuk vindt of niet, het is altijd slim om te weten hoe je netwerken effectief en slim kan aanpakken door een goede eerste indruk achter te laten. Maar wat kenmerkt een goede eerste indruk en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd nieuwe gesprekken start tijdens evenementen en bijeenkomsten? In deze blog vertel ik je waar je op moet letten, zodat je aan de hand van 9 tips beter leert netwerken voor maximaal resultaat.

Bouw echte persoonlijke connecties

Het is de kunst om jezelf goed voor te stellen. Het liefst wil je de andere persoon kort en krachtig laten weten waar jij en jouw bedrijf voor staan, zonder dat je commercieel overkomt, wat lijkt op zelfpromotie. Netwerkbijeenkomsten zijn te vergelijken met een ‘blind date’, omdat er vergelijkbare regels van toepassing zijn. Neem het gesprek niet over en praat niet continu over jezelf en je bedrijf. Mensen willen het gevoel hebben dat je echt in hen geïnteresseerd bent. Stel vragen om de andere persoon te leren kennen en te begrijpen wat hij of zij doet. Ondertussen bouw je aan een persoonlijke band en doen zich wellicht zakelijke kansen voor.

Hoe echt verbinding maken

Lach vaker

Lachen maakt het niet alleen gemakkelijker voor mensen om contact met je te maken, omdat je opener en gastvrijer bent. Het helpt hen ook om jou en je bedrijf te herinneren.

In principe is lachen zo iets simpels om te doen, maar het wordt vaak onderschat en te weinig ingezet. Je natuurlijke glimlach kan het verschil maken op weg naar een positieve eerste indruk. Het is een klein gebaar, maar ontzettend waardevol.

Luister wanneer je deelneemt aan een nieuw gesprek en laat zien dat je aan het luisteren was

Neem een paar minuten de tijd om naar een nieuw gesprek te luisteren wanneer je bij een nieuwe groep mensen komt te staan. Een effectieve manier om een goede eerste indruk te maken, is door deel te nemen aan een gesprek met een opmerking waaruit blijkt dat je naar de huidige groep mensen luisterde. Erken een belangrijk punt om toe te voegen aan het gesprek in plaats van je opnieuw te concentreren op je eigen werk. Niets zal een gesprek sneller stoppen.

Luister dus, actief. Om het even op welke locatie je netwerkt.

Luisteren tijdens een netwerkgesprek

Wees jezelf en probeer niet te verkopen door je anders voor te doen

De beste aanpak voor elk netwerkevenement is om jezelf te zijn en op een informele, niet-commerciële manier over je eigen bedrijf te praten. Denk vanuit overvloed en wederkerigheid, waarbij het belangrijk is om nieuwe informatie te delen in plaats van te focussen op het verzamelen van visitekaartjes. Focus je op de kwaliteit van de nieuwe gesprekken en niet op de kwantiteit.

Schat van tevoren in wat voor mensen aanwezig zijn en kom voorbereid met vragen

Je maakt het beste een goede indruk als het je moeiteloos lijkt af te gaan. Dus lekker informeel alsof je elkaar spontaan tegenkomt als goede vrienden. En houdt altijd in gedachten: ‘behandel anderen zoals je zelf ook behandeld zou willen worden’.
Wees voorbereid met vragen die je helpen meer te weten te komen over anderen, zodat je oprechte belangstelling en aandacht toont om een leuk gesprek te voeren. Anderen waarderen ongetwijfeld, omdat ze echt gezien en gehoord worden.

Je netwerkgesprek voorbereiden

Ontdek hoe je elke nieuwe verbinding kunt helpen

Netwerken is een krachtige manier om zakelijke relaties op te bouwen, maar het is belangrijk dat jouw doel om nieuwe mensen te ontmoeten niet zichzelf dient. Wees authentiek, stel oprechte vragen en begin elk gesprek in de hoop om te leren: "Hoe kan ik helpen?”

Verlaag je verwachtingen en verhoog je intentie

Spreek zonder enige verwachtingen een onbekend persoon aan. Als je met een goedbedoelde intentie iemand aanspreekt, zorgt dit ervoor dat je je verwachtingen alleen maar kan overtreffen. Dit zorgt ervoor dat je minder geforceerd jezelf kan zijn zonder een bepaalde druk, die je wellicht onbewust voor jezelf oplegt. Dit is nergens voor nodig.
 

Je kan bijvoorbeeld voor jezelf een doel koppelen aan de netwerkbijeenkomst, waarbij je de intentie hebt om bijvoorbeeld drie leuke nieuwe contacten te maken. Dit neemt de druk weg, stelt je in staat jezelf te zijn en leidt tot sterkere verbindingen.

Welke intentie heb je voor je netwerkevent

Probeer nieuwe connecties te maken zonder een strikte agenda

Netwerkevenementen kunnen intimiderend, druk en ongemakkelijk zijn. Als je erop ingaat met de bedoeling om nieuwe leads te krijgen of een minimum aantal visitekaartjes te verzamelen, wordt het waarschijnlijk ongemakkelijk. Vertrouw in jezelf en op het verloop van zo’n netwerkbijeenkomst zonder jezelf aan een strak plan te houden. Ga mee met flow.

Vergeet je follow-up niet

Je kan nog zo goed zijn in netwerken, maar zonder follow-up zul je echt falen in het opbouwen van nieuwe relaties. Mensen zijn druk en als je niet vaak contact met ze maakt, word je vergeten. Stuur daarom binnen 24 uur na je eerste ontmoeting een kort berichtje via een social media kanaal (LinkedIn, Facebook of Instagram) of per mail om hem eraan te herinneren wie je bent en waar je het over hebt gehad.

Hier zijn enkele ideeën voor een snelle opvolging:

  • Geef relevante artikelen door die waarde toevoegen en mogelijk leiden tot een gesprek
  • Wens mensen een gelukkige verjaardag
  • Informeer mensen over kansen waarin ze mogelijk geïnteresseerd zijn
Follow-up na je netwerken

Klaar om vol zelfvertrouwen succesvol te netwerken?

Call to action

In dit artikel blog heb ik 9 tips aangereikt om effectiever te leren netwerken om vanuit zelfvertrouwen waardevolle relaties op te bouwen middels een sterke eerste indruk.

Welke inzichten neem je mee uit deze blog?

Wat wist je eigenlijk al? In welke mate pas je dat al toe? Als je dat nog niet toepast, wat houdt je tegen?

Wat is totaal nieuw voor je? Wat zou je hiervan graag gaan toepassen? Welke eerste stap kan je hiertoe al zetten?

Proost, op een leuke en gezellig netwerkbijeenkomst!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap via het contactformulier of mail naar annelies@a-lissome.be.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube


#netwerken #netwerkbijeenkomst #event #evenement #eersteindruk #visitekaartjes #luisteren #followup #verbinding #zakenrelatie #relatie #samenwerking #connectie #verbinden

Inleiding + Bouw echte persoonlijke connecties

Lach + Luister

Wees jezelf + Bereid je voor

Ontdek hoe je kan helpen + Verlaag je verwachtingen

Maak nieuwe connecties + Volg ze op