Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Minder loon? Zo ben je toch gelukkig!

Minder loon toch gelukkig

 

Geld maakt niet gelukkig. Of toch wel? Het blijkt dat wij financiële gemoedsrust ervaren als we gemiddeld zo’n 4000 euro per maand verdienen als gezin. Alle bedragen die daarboven komen maken ons niet gelukkiger. Het is dus niet zo dat hoe meer je verdient, hoe gelukkiger je bent. Onze sociale relaties, gezondheid en autonomie zijn veel belangrijker voor een gelukkige levensstandaard dan geld. Het is aan de andere kant natuurlijk ook niet prettig als je een hoge lening of schulden hebt. Dit geeft veel stress en onrust. Daarom is financiële stabiliteit wel belangrijk. Wanneer we een salaris ontvangen waardoor we geen geldstress meer ervaren, we onze vaste lasten kunnen dekken en daarnaast ook nog leuke dingen kunnen doen met ons gezin, zijn we al snel tevreden. Materiële rijkdom is voor de meesten van ons veel minder belangrijk dan ons geestelijk welbevinden. Daarom geef ik je in deze blogs 5 redenen hoe je gelukkig kunt zijn met minder loon.

Leuke collega’s

Je collega’s zie je iedere dag op het werk, meerdere jaren lang. Hoe fijn is het dan als je iedere dag een fijne dag hebt omdat je je kunt omringen met de leukste mensen die oprecht in jou geïnteresseerd zijn en waar je veel lol mee hebt? Wanneer er een relaxte sfeer is op het werk en iedereen goed met elkaar omgaat, maakt het veel minder uit dat jij niet de hoofdprijs aan salaris ontvangt. De sociale relaties op je werk maken dit namelijk weer helemaal goed.

Meer plezier in je werk

Zeg eens eerlijk: ga jij liever naar een job waar je heel veel geld mee verdient, maar die je eigenlijk niet leuk vindt of ga je liever naar een job waar je enorm veel plezier in hebt, maar waar je iets minder salaris ontvangt? De meeste mensen zijn veel gelukkiger met de laatste optie. Zij gaan iedere dag met plezier naar hun werk omdat ze daar worden uitgedaagd en hun talenten mogen benutten. Wanneer je werk doet wat je echt leuk vindt, kom je iedere avond energiek en enthousiast thuis en wil je geen dag overslaan. Je bent dan minder vaak ziek en krijgt meer zelfvertrouwen, omdat je steeds beter wordt in wat je doet en je je talenten benut. Veel salaris ontvangen is in dit geval dan een stuk minder belangrijk, omdat je je mentaal super voelt.

Meer tijd voor familie en vrienden

De meeste mensen die veel geld verdienen, moeten daar vaak keihard voor werken. Met als gevolg dat ze veel overuren maken (70 tot 80 uur per week werken), bij lange vergaderingen in de avonduren aanwezig moeten zijn en/of ook in het weekend moeten werken. Ze kunnen zich vaak moeilijk ontspannen en zijn constant bezig met de volgende taak op hun to-do lijstje. Dit gaat ten koste van de tijd die ze aan persoonlijke activiteiten kunnen besteden. Want hoe fijn is het dat jij wel iedere dag de kinderen naar bed kunt brengen of dat jij in het weekend met je gezin lekker iets leuk kan doen: een wandeling kunt maken of met vrienden op stap kunt gaan? Of dat je onverwachts naar het ziekenhuis kunt gaan, wanneer één van jouw naasten een ongeluk heeft gehad? En dat je lekker op vakantie kunt gaan wanneer jou dat uitkomt? Tijd maken voor familie en vrienden maakt ons over het algemeen veel gelukkiger dan constant op jacht zijn naar meer geld, een promotie of een loonsverhoging. Wanneer jij je realiseert dat je basisbehoeften zijn vervuld, hoef je niet zo nodig meer geld te verdienen of meer spullen aan te schaffen.

Minder stress

Uit onderzoek van gezondheidseconoom Lieven Annemans is gebleken dat mensen met veel salaris veel meer stress hebben en vaker ontevreden zijn over hun vriendschappen, werk, woonomstandigheden of inkomen. Hoe meer ze verdienen, hoe meer ze willen. Ze hebben niet alleen hoge verwachtingen van zichzelf, ook hun werkgever stelt hoge verwachtingen, waardoor ze veel meer stress ervaren om hieraan te kunnen voldoen. Dus al is een mooi salaris heel aantrekkelijk, laat je er niet door misleiden. Als je voldoening in je werk wilt ervaren, dan gaat het niet alleen om keiharde euro’s maken ten koste van jezelf of je gezondheid. Het gaat om doen wat je leuk vindt en daar zo min mogelijk stress bij ervaren. Met een marktconform salaris waar je niet uren extra voor hoeft te werken, kun je ook heel tevreden zijn.

Minder uitgeven aan spullen die je niet nodig hebt

Wanneer je niet de hoofdprijs qua salaris ontvangt, heb je ook niet altijd de inkomsten om veel spullen te kopen. Hier word je creatief van, omdat je langer moet werken met dezelfde benodigdheden en soms spullen moet hergebruiken. Materiële zaken dragen echter niet bij aan ons geluksgevoel op de langere termijn. Onze relaties met andere mensen en gedeelde herinneringen maken, doen dat wel. Door geen overbodige spullen in je leven te hebben, creëer je tijd en ruimte voor datgene wat er voor jou echt toe doet. Of dat nu je job, je hobby of je gezin is. Het zal je opvallen dat je eigenlijk weinig bezittingen nodig hebt om echt gelukkig te zijn. Een dak boven je hoofd, genoeg ruimte voor iedereen en genoeg salaris om van rond te komen, is eigenlijk alles wat je nodig hebt aan materiële zaken om je geen zorgen te hoeven maken over de toekomst. Geniet dus lekker van je fijne job, je gezin, je vrienden en een goede gezondheid. Dat is het allerbelangrijkst.

In welke mate wil jij wat loon inruilen voor meer geluk en plezier?

Ik heb geen enkel idee wat je verdient en ik hoef dat ook niet te weten.

Hoe tevreden ben jij met je huidige salaris? Op een schaal van 0 tot 10 op 10?

Hoeveel zou voldoende zijn om de rekeningen van al je basisbehoeften te voldoen (en nog wat extra voor leuke dingen? Druk het uit in nettto loon per maand.

Zou jij ok zijn me wat minder loon in ruil voor

  • Leuke collega’s en een toffe werksfeer?
  • Meer plezier in je werk, mede door vanuit je talenten te kunnen werken?
  • Meer tijd voor ontspanning, familie en vrienden?
  • Minder stress?
  • Minder spullen/materialisme in je huis?

Proost, op gelukkig zijn op je werk,

Annelies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#werkplezier #gelukophetwerk #minderloonmeerplezeir #minderverdienen #financielestabiliteit #loonzekerheid

Inleiding + Leuke collega's

Meer plezier in je werk

Meer tijd voor familie en vrienden

Minder stress

Minder uitgeven aan spullen die je niet nodig hebt