Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe netwerken op een bedrijfsfeestje?

Hoe netwerken op een bedrijfsfeestje

 

Tijdens de feestmaand december blijven de uitnodigingen voor bedrijfsfeestjes bij je binnenstromen. ‘Slik, wat spannend’ denk je misschien wel bij jezelf. Je vindt het prima om met elkaar te vieren dat er hard gewerkt is en dat de bedrijfsdoelen zijn gehaald, maar al dat gefeest tussen een hoop onbekenden hoeft voor jou niet zo nodig. Straks raak je in gesprek met allerlei dronken collega’s die je normaal gesproken in een heel ander daglicht ziet of word je op een podium getrokken om samen een lied te zingen. Jou niet gezien. Ik snap je heel goed. Toch kan een bedrijfsfeestje een mooie gelegenheid zijn om te netwerken met mensen die later misschien wel iets voor jou kunnen betekenen. In deze blog vertel ik je wat je beter wel en niet kunt doen tijdens een bedrijfsfeestje en laat ik je zien hoe je zonder al teveel stress de avond doorkomt.

Laat jezelf zien!

Ook al vind je het spannend, ga niet als een grijze muis achter de coulissen staan, maar laat jezelf zien! Nu heb je de kans om een relatie op te bouwen met collega’s die je normaal gesproken alleen even vluchtig voorbij ziet lopen. Je kan ook een praatje beginnen met de mensen die al zijn waar jij graag naartoe wilt in je carrière. Slechts een kort informeel gesprek waarin je je dromen bespreekt of vertelt dat je bij een bepaald team wilt horen, kan zeker in de toekomst deuren voor je openen. Ze weten wie je bent, hebben je gezicht gezien en als het goed is, heb je ze ook even je visitekaartje gegeven zodat ze in ieder geval contact met je op kunnen nemen.

Laat jezelf zien

Kleed jezelf passend voor de gelegeheid

Draag kleding waarin jij je comfortabel voelt, maar zie er wel netjes uit. Je maakt maar één keer een goede eerste indruk wanneer je nieuwe mensen tegen het lijf loopt. Denk van tevoren goed na over wat je draagt. Is er een dresscode? Houd je daar dan aan. Is er geen dresscode? Kom dan niet opdagen in een oude spijkerbroek en een slobbertrui terwijl de rest van je collega’s toch strak in het pak komt. Vraag gerust bij je collega’s na wat zij aantrekken tijdens het bedrijfsfeest. Als man zit je altijd goed met een net pak of een colbertje en als vrouw met een mooie jurk of een nette broek en blouse.

Ga de interactie met anderen aan

Tijdens een bedrijfsfeest ontmoet je vaak ook de partners van je collega’s of teamleden van andere afdelingen die je misschien nooit eerder gezien hebt. Zorg ervoor dat ze zich welkom voelen en stel veel vragen. Ga de interactie aan en blijf respectvol. Zie je dat er iemand net buiten het gesprek valt of buiten de groep staat? Betrek deze persoon bij de conversatie door oogcontact te maken en die ander ook een vraag te stellen over het onderwerp. Zo voorkom je dat een ander zich buitengesloten voelt, en word jij door je collega’s gezien als sociaal capabel persoon. Wanneer iemand begint te praten over iets waar jij weinig kennis over hebt, bedenk dan aan wie op het feest je deze persoon kunt koppelen omdat die ander er meer vanaf weet dan jij. Stel die mensen dus aan elkaar voor. Loop met de persoon in kwestie mee naar degene aan wie je hem of haar wilt introduceren en vertel dat je denkt dat ze waarschijnlijk wel een goede match zijn qua interesses. Plezier en dankbaarheid gegarandeerd. Zijn er collega’s aanwezig die je eigenlijk niet mag? Probeer toch eens een praatje met ze te maken. Misschien zie je tijdens het bedrijfsfeest wel een hele andere kant van die persoon die je niet vermoedde.

Zoek niet constant afleiding op je telefoon

De hele tijd op je telefoon zitten terwijl andere mensen aan het praten zijn, kan als zeer onbeleefd worden opgevat. Laat deze avond Facebook, LinkedIn, Instagram, of andere apps op je telefoon voor wat het is en probeer oprechte interesse te tonen in je collega’s. Het is natuurlijk wel mogelijk om wat leuke foto’s te maken van het bedrijfsfeest, maar post ze niet direct op social media en vraag altijd eerst toestemming aan je collega’s of ze op een later moment überhaupt geplaatst mogen worden. Bedenk altijd: Zou ik het zelf leuk vinden als ik de volgende dag na een leuk feestje wakker werd en ik sta ineens met mijn dronken hoofd op verschillende gekke foto’s die voor iedereen zichtbaar zijn? Exact. Houd dus rekening met de wensen van je collega’s, blijf zoveel mogelijk van je telefoon af en plaats niets op social media waar jij zelf ook niet blij van zou worden.

Drink niet te veel

Al je collega’s zullen jaren later nog praten over die keer dat jij op het bedrijfsfeest dronken op de tafel stond te dansen. Is dit hoe jij herinnerd wil worden? Als de collega die je niet serieus kunt nemen of als degene die altijd teveel drinkt op een feestje? Waarschijnlijk niet. Je bent nog steeds aanwezig op een bedrijfsfeest met collega’s, je bent niet in de kroeg, dus probeer maximaal twee alcoholische drankjes te nemen, of ken je eigen grenzen. Op die manier weet je nog hoe het feest is verlopen en wat je die avond allemaal gezegd hebt zonder dat je je achteraf nog ergens voor hoeft te schamen. En dan kan je ook nog eens op een veilige manier je collega thuisbrengen die met jou mee wilde rijden.

Veel plezier gewenst tijdens het netwerken op een gezellig bedrijfsfeestje waar jij jezelf van je beste kant kunt laten zien!

Hoe ben jij op een bedrijfsfeestje?

Het is december dus de bedrijfsfeestjes zullen weer als paddenstoelen schieten. Hoe zorg je ervoor dat je hiervoor voorbereid bent en geen flater slaat? In deze blog benoemden we 5 verschillende stappen en graag formuleren we deze nog eens in vragen zodat jij ermee aan de slag kan gaan.

  • Hoe wil je jezelf laten zien? Hoe laat je jezelf zien?
  • In welke mate ken je de dresscode? Hoe kan je die nagaan?
  • Op welke manier ga jij interactie met anderen aangaan, zowel mensen die je al kent, als onbekenden?
  • Hoe toon je oprechte interesse in je collega’s (en hun partner)?
  • Waar liggen je grenzen wat betreft alcohol. Na hoeveel glazen kan je beter overschakelen op niet alcoholische drank?

Proost, op een superfijn netwerkevent,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#netwerken #netwerk #netwerkevent #bedrijfsfeest #effectiefnetwerken #bedrijfsevent #bedrijfsevenement #succesvolnetwerken

Laat jezelf zien!

Kleed jezelf passend voor de gelegenheid

Ga de interactie met anderen aan

Zoek niet constant afleiding op je telefoon

Drink niet te veel