Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Zo behaal je je professionele doelen in 2021

Doelen behalen

 

Ieder jaar barsten we in januari van de goede voornemens. De één wil graag 10 kilo afvallen en vaker naar de sportschool, een ander wil graag meer geld verdienen of is op zoek naar een andere job die hem meer voldoening geeft. Hoeveel van die goede voornemens die je vorig jaar had, heb je nu daadwerkelijk voltooid? Over het algemeen haakt 23% van de mensen al af na de eerste week dat ze het voornemen hebben genomen. Zonde, natuurlijk. Daarom krijg je van mij een aantal tips waardoor je je nieuw voorgenomen professionele doelen in 2021 wel behaalt. Een loonsverhoging, doorgroeien naar een andere functie, je talenten ontdekken of een nieuw project starten? Dit jaar is het tijd om er echt voor te gaan.

Weet waar je naartoe wilt

Om je professionele doelen te kunnen behalen, moet je natuurlijk wel eerst weten waar je naartoe wilt. Waar zie je jezelf (professioneel) eind volgend jaar? Heb je dan nog steeds dezelfde job of heb je een baan die jou meer voldoening geeft? Ben je gegroeid qua salaris of is dat hetzelfde gebleven? Wat vind jij belangrijk in een job en voldoet je huidige werkgever hieraan of eigenlijk helemaal niet? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen waar je naartoe wilt en waarom je bepaalde werkzaamheden wel of niet wilt uitvoeren. Als jouw ‘waarom’ groot genoeg is, zal je ook meer gemotiveerd zijn om je doelen te behalen. Een zeer inspirerend filmpje van Simon Sinek over ‘WHY’ geeft hier meer inzicht in. Denk bij het bepalen van je doel dus vooral aan je lange termijn doelen, en ga van daaruit na of je korte termijn doel in dat plaatje past.

Wat is je doel?

Ontdek waar je energie van krijgt

Het is erg belangrijk dat je werk doet waar je energie van krijgt en dat je graag doet. Wanneer jij exact weet in welke werkomgeving jij je het beste voelt, sta je met een positieve mindset tegenover je job en je collega’s en zal je gemotiveerder zijn om te gaan voor de doelen die je hebt gesteld. Als jij veel energie hebt en ook na een werkdag lekker in je vel zit, zal je veel sneller stappen zetten om die ene promotie binnen te halen of om aan je werkgever te vragen om loonsverhoging of… (wat je wilt bereiken). Jouw positieve energie zal door jouw omgeving niet onopgemerkt blijven. Fijne mensen krijgen meer kansen en trekken ook fijne mensen en opportuniteiten aan.

Wil je hier meer over weten?

Maak je doelen SMART en plan

Nu je weet wat je doelen zijn en waar je energie van krijgt, is het slim om een plan van aanpak te maken. Maak je doelen SMART: zo specifiek en meetbaar mogelijk, zorg ervoor dat de doelen acceptabel en realistisch zijn en koppel er een bepaalde tijd aan, zodat je weet wanneer je je doel gerealiseerd moet hebben.

Wil jij bijvoorbeeld binnen drie maanden doorgroeien naar een andere functie en weet je exact welke functie dit gaat zijn? Neem jezelf dan voor om binnen de tijd die je in je planning hebt gezet, het gesprek aan te knopen met je leidinggevende, in gesprek te gaan met collega’s die die functie al beoefenen en bereid jezelf goed voor. Dan kan je aan je werkgever duidelijk uitleggen waarom jij de meest geschikte persoon bent voor de functie die jij graag wilt bekleden en wat je het bedrijf te bieden hebt. 9 van de 10 keer grote kans dat je op die manier je doel binnen de tijd als behaald kunt afstrepen! Als je er geen tijd op plakt hoef je immers ook geen actie te nemen en loop je een grote kans je doel niet te bereiken.

Maak je doelen smart en plan

Neem zelf het initiatief

Blijf niet wachten tot een ander jou een kans geeft, maar neem zelf het initiatief als je echt iets voor elkaar wilt krijgen. Breng familie, vrienden en collega’s op de hoogte van de professionele doelen die je jezelf hebt gesteld. Zij zullen graag met je meedenken en ook kansen voor je zien. Ze zullen je grootste ambassadeur zijn. Misschien word je via hen voorgesteld aan mensen die jou verder kunnen helpen in je loopbaan of komen er andere mooie projecten op je pad. Daarnaast is het verstandig om het gewoon aan te geven of te vragen als je nu ergens stilletjes op hoopt. Denk aan een promotie, meer loon of doorgroeien binnen het bedrijf. Wanneer je af blijft wachten in de hoop dat je werkgever ziet hoe goed je zou passen binnen een bepaalde positie, kun je soms nog jaren wachten. Als je zelf het initiatief neemt en aangeeft wat jij prettig vindt en nodig hebt in je job, behaal je je professionele doelen waarschijnlijk veel sneller dan je misschien gedacht had.

Ken jezelf

We hebben allemaal bepaalde valkuilen, allergieën en uitdagingen. Hoe beter jij jezelf kent, hoe beter je hiermee om kunt gaan. Stel dat je van nature een uitsteller bent. Maak dan de afspraak met jezelf dat, wat er ook gebeurt en welke externe omstandigheden ook aandacht van je vragen, je je houdt aan het plan van aanpak dat je voor jezelf hebt opgesteld. Vraag eventueel aan je partner of een collega om je hier echt aan te houden en of ze je hierin willen steunen. Als je het nog spannend vindt om een bepaalde stap te nemen binnen je job of het even niet meer ziet zitten, kan het fijn zijn om hier met iemand over te praten die jou weer motiveert om je doel te behalen. Samen kom je immers vaak verder dan alleen. Uiteraard helpen onze loopbaanbegeleiders jou ook graag met het behalen van je professionele doelen in 2021. Met loopbaancheques, en ook zonder loopbaancheques.

Ontdek jezelf

Welke stappen zal jij zetten om je professionele doelen te halen?

De eerste vraag die je je moet stellen is ‘welk doel wil ik absoluut bereiken in 2021’?

Maak dit doel zo concreet mogelijk aan de hand van de SMART-methode

Van daaruit kan je bepalen of je van dat doel ook voldoende energie krijgt (indien niet is het voor jou misschien niet het juiste doel).

Doel smart bepaald en krijg je er energie van? Dan is de volgende stap actie ondernemen. Welke initiatieven start je nu al op om je doelen te kunnen behalen?

Ontdek jezelf en je situatie. Welke hindernissen zou je ‘onderweg’ kunnen tegenkomen? Met welke valkuilen moet je rekening houden? Wat moet je ontwikkelen om je doel te kunnen halen? …

Loopbaanbegeleiding om je professionele doelen te bepalen en behalen

Heel dikwijls horen we van onze klanten dat ze eigenlijk niet weten wat ze willen. Ze weten wel wat ze niet (meer) willen.

Wat zijn onderwerpen of thema’s die je in dit verband kunnen helpen?

Dit kan je allemaal ontdekken

Loopbaanbegeleiding kan al voor 80 euro voor 7u individuele begeleiding met de loopbaancheques van de VDAB, als je aan de voorwaarden voldoet. Check ook ons aanbod zonder loopbaancheques. Er is meer mogelijk dat je denkt! Vind je niet wat je zoekt? Laat een bericht na en de coach uit je buurt contacteert je binnen de 2 dagen!

Proost, op het behalen van je professionele doelen in 2021!

Annelies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#professioneledoelen #goedevoornemens #doelenbehalen #doelenstellen #smartdoelen #doorgroeieninjeloopbaan #professioneledoelenhalen #doelen2021 #geefvleugelsaanjeloopbaan

Vraag een gratis mini-coaching aan

Annelies Quaegebeur

02/478.11.08
annelies@a-lissome.be

Hoofdzetel
Kruidtuinlaan 3
1780 Wemmel

BE 0502.788.117

Hubs

Wij hebben hubs op een 50 tal locaties in Vlaanderen en Brussel

Weet waar je naartoe wilt

Ontdek waar je energie van krijgt

Maak je doelen smart en plan

Neem zelf initiatief

Ken jezelf of leer jezelf beter kennen