Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Aan het roer van je loopbaan in 2017

Aan het roer van je loopbaan

 

Elke dag het beste van jezelf kunnen geven op je werk, er aan de slag gaan met zaken die je energie geven, werken in een werkomgeving die je steunt en verder ontwikkelt, met collega’s die om je geven, dit is wat een job zou moeten zijn. Dit is wat ik je ook toewens.

Wat echter ook super belangrijk is, is eens verder kijken dan vandaag… hoever vooruit kijk jij wat betreft je loopbaan of carrière? Of is je huidige job het enige dat telt? Je werk is immers deel van je leven, een groot deel ervan zelfs! Je wilt toch niet gepromoveerd worden voor werk dat je niet graag doet? Je wilt toch niet blijven in een industrie waar je niet achter de producten staat? Je wilt toch niet werken met mensen waar je geen goed woord voor je over hebt? Is het echt een triomf als je geweldig presteert en er een vermelding voor krijgt als je niet in de juiste job zit?

 

Als je niet weet welke richting je uit wilt met je leven, of je carrière, hoe kan je dan de eerste stap zetten in die richting? Als je niet weet welke richting je uit wilt, dan is elke stap een goede stap…. Zal jij dit aan het lot of wat dan ook overlaten of neem je het roer van je loopbaan en leven in eigen handen?

Er wordt dikwijls gezegd dat als we ons werk goed doen en focussen op het worden of zijn van een top performer, dan we dan (goed) geld verdienen en we gelukkig zullen leven… maar is dat wel zo? In de jaren 50 was dat misschien zo maar die zijn al lang gepasseerd. Jobs zijn niet meer stabiel of zeker meer, niet vandaag en niet morgen!

Trek je los van de automatisch IV (IntraVeneuze) voeding en bepaal zelf wat je tot jou neemt.

We moeten allemaal entrepreneurs, intrapreneurs of innerpreneurs worden als we aan het roer van onze eigen carrière willen staan. Het belangrijkste hier is bewust te kiezen!

Terwijl in de Jaren 50 de typische vraag was ‘werk je?’ moet de vraag tegenwoordig zijn ‘doe je werk dat je graag doet?’ anders houd je het hier niet lang vol in deze maatschappij van alsmaar sneller en meer. Een loon krijgen is fijn, maar toch niet als het je zodanig uitput dat je er geen zin meer in hebt?

We moeten allemaal moed, passie en onze stem gebruiken om in de huidige soort van werkomgeving te blijven verder groeien en bloeien. Dat gaat niet als we aan en automatisch infuus liggen dat ons voedt… Een week die voorbij gaat zonder dat je iets nieuws geleerd hebt, zij het technisch, intermenselijk, inhoudelijk,… is een verloren week… als je het heel zwart wit trekt is dat een week die je je hebt laten stelen door je werkgever… Mogelijks vind je dit ok, maar indien niet dan wordt het hoog tijd dat je actie onderneemt en op zoek gaat naar die job die WEL bij je past!

De juiste job geeft je veel meer dan een (goed) loon. Het geeft je inspirerende contacten, geweldige ervaringen en verhalen, zelfvertrouwen, wijsheid (ook van de mensen rondom jou), zingeving, … en ultiem het gevoel van vervulling en nieuw verworven talenten.

Voor sommigen is loondienst werken ok en voor anderen is het een contract als freelancer en nog anderen gaan ondernemen. Wil je echt aan het automatische infuus blijven hangen met de mentaliteit ‘ik heb werk en een loon’ zonder na te gaan wat er mogelijks mis is of het risico te durven nemen van gelukkiger te zijn ergens anders? Dat komt neer op zeggen ‘ik wil enkel werken voor een bedrijf in mijn gemeente, of enkel voor een bedrijf dat begint met de letter ‘A’. Wil jij jezelf in die mate limiteren? Is je doel een gezellig hoekje te maken in bedrijf A en er een nest te bouwen tot aan je pensioen? Wat denk je dat het effect van dit soort gedrag is, lange termijn? Welke les geef je dan mee aan je kinderen? (zolang je loon hebt is het goed, los van of je je werk fijn vind?)

We spenderen zoveel uren tijd op ons werk… dan mogen we toch kritisch zijn en kiezen voor ons eigen geluk, waar er een win win is zowel voor mij als voor mijn werkgever?

Niets is nog veilig of standvastig, ook geen job of een bedrijf. Ontslagrondes, herstructureringen, ze volgen elkaar op en voor je het weet ben jij diegene die de volgende keer moet gaan. Niemand kan je nog veiligheid geven, die moet je in jezelf zoeken en bouwen. Zorg dan ook dat je weet wat je wilt!

Om stilaan zelf aan het roer van je loopbaan te staan, en los de komen van de automatische IV-drip, zorg dat je een (inspiratie) boekje bij je hebt en begin erin te schrijven over wat je wilt in je werk en leven. Met welk soort mensen wil je tijd spenderen? Hoe wil je je tijd indelen? Welk zicht wil je uit je raam hebben? Welke talenten wil je inzetten? Welke competenties wil je nog ontwikkelen? Welk interessegebied wil je verder uitdiepen? Welke bedrijven staan op je ‘wish-list’ om te werken? Welke sectoren spreken je aan?

Lijken dit zotte vragen? Dan heb ik een vraag voor jou! Ben je van plan nog lang te leven (na vandaag)? Indien ja, dan heb je een toekomst! Als je mee wilt beslissen hoe die toekomst eruit ziet, dan moet je die zelf vormgeven. Design your (professional) future! Beslis wat je wilt in je leven. Je hoeft dit niet noodzakelijk aan iemand te vertellen, maar doe bovenstaande oefening maar en stel jezelf vele andere vragen … geef je zelf de tijd het antwoord te zoeken voor jezelf. In een later stadium kan het interessant zijn om je schrijfsels te bespreken met een paar mensen die je vertrouwt.

Om het met een metafoor te zeggen: Je auto (leven, loopbaan) rijdt naar een bepaalde bestemming. Wil jij aan het stuur van de auto zitten en bepalen naar waar je auto moet en wat de bestemming is of wil je op de achterbank gaan zitten en iemand anders het stuur laten nemen (en de bestemming laten bepalen)?

Als je denkt dat werk en privé elkaar niet beïnvloeden heb je het mis. Mogelijks ben je bang van het impact dat het ene op het andere heeft. En dan nog… als het over je geluk gaat zet je best de stappen die nodig zijn om dat geluk te bereiken. Jij gaat het leven leiden dat jij wilt leiden, jij bepaalt in welke job en bij welk bedrijf je je kostbare tijd doorbrengt en je je energie in steekt. Concurrentie en competitie horen er niet bij als je dicht bij jezelf wilt blijven want iedereen wilt iets ander. Je kan doen alsof je business zaken en -doelen apart zijn van de rest van je leven, maar dat is dom. Het toch geloven en de beslissingen die eruit voort vloeien zullen je schaden…

Schrijf dagelijks in je (inspiratie)boekje, over het werk dat je aantrekt, taken die je leuk vindt, omgevingen die je stimuleren, talenten die je wilt inzetten, … niet over wat anderen denken dat je zou kunnen doen.

Geef jezelf de toestemming om te dromen, zotte dingen op te schrijven, zonder enige limiet. Houd geen rekening met wat je ooit te horen hebt gekregen over je zwakheden, fouten, tekortkomingen,…

Een heel aantal mensen houden er immers van om het vuur in anderen te doven. Ze zullen hier ook in slagen als je hun woorden laat weerklinken in je hoofd en hart… en daarna in je acties…

Welke rol speelt je loopbaan in je visie over jezelf? In welke mate heeft het bewandelen van je levenspad tot nu geleid naar een mogelijke professioneel toekomst? Ga op zoek naar de linken en ‘clues’. Je hoeft ook niet noodzakelijk van werk te veranderen om aan het roer van je loopbaan te staan. Je moet alleen duidelijk weten waarom je in je huidige job zit en waarom en daar blijft – welke (meer)waarde je hieruit wilt halen? Wat kom je halen op deze job? Wat wil je er bijleren? Hoe brengt deze job je dichter bij je (professionele)doel?

De helft van je energie zou je moeten steken in je privé leven en de andere helft in je professionele leven. Je moet dus je carrière managen (jij zit aan het stuur) ipv dat iemand anders stuurt. Hierbij is het belangrijk deze vragen voor ogen te houden:

Welke pijnen, issues, uitdagingen van je werkgever of klanten los je op? Of welke wil je oplossen?

Wat is de kost hiervan voor je werkgever of klanten, vòòr het is opgelost?

In welke bedrijven zou je willen werken moest je huidige job morgen verdwijnen?

Ken je marktwaarde en houd je netwerk levend. Je loopbaan is belangrijker dan je job en je prive leven is belangrijker dan je loopbaan (meestal toch!!).

Vandaag is een nieuwe dag, vandaag is de kans om aan het roer van je loopbaan te gaan staan, aan het stuur van de loopbaan-wagen te gaan zitten. Zal jij in 2017 wakker worden en je eigen mogelijkheden gebruiken om je doelen achterna te gaan?

 

Call to action

Wat neem je mee uit dit gesprek? Welke inzichten zijn nieuw voor jou?

Hoever sta je in je evolutie van aan het roer van je loopbaan te gaan staan?

Welke stappen zal je nemen om zelf in controle te zijn? Tegen wanneer? Wie kan je daarbij helpen?

 

Proost op aan het roer van je loopbaan staan!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#loopbaan #energie #mindset