Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Zo voorkom je deze 10 vervelende sollicitatiefouten

Zo voorkom je deze 10 vervelende sollicitatiefouten

 

Wekenlang heb je zitten zwoegen op het schrijven van een professionele sollicitatiebrief totdat je plotseling een mail in je inbox ontvangt. Pling. Hoera! Je mag op gesprek komen bij het bedrijf waar je heel graag wilt werken. Een dag van tevoren gieren de zenuwen door je keel, want je vindt het ontzettend spannend. Zo vaak heb je nog niet gesolliciteerd en je wilt natuurlijk wel een goede indruk achterlaten. Je nervositeit kan daar weleens een stokje voor steken. Daarom deel ik met jou in dit blog hoe je een aantal veelgemaakte sollicitatiefouten kunt voorkomen, zodat je deze ondanks de zenuwen niet meer maakt en je met gemak je droomjob binnen sleept.

Fout 1: Niet goed voorbereid zijn

Lees altijd de website van het bedrijf waar je gaat solliciteren door, voordat je op gesprek gaat. Wees je bewust van wat het bedrijf doet en waar het bedrijf voor staat, wat hun missie is en wat de functie precies inhoudt. Wanneer je op het gesprek aankomt en je hebt geen flauw idee wat voor bedrijf het is en wat ze precies doen, is dat al snel een afknapper voor de persoon aan de andere kant van de tafel. Bedrijven vinden het fijn om te merken dat jij echt geïnteresseerd en/of gepassioneerd bent om bij hen aan de slag te gaan, dat je de nodige skills hebt die ze zoeken en dat jouw normen en waarden enigszins aansluiten op de bedrijfscultuur.

Hier nog een aantal tips om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek

Op welke sollicitatie vragen bereid je je best al voor?

Fout 2: Te laat komen

Hier hebben veel recruiters een enorme hekel aan. Zij plannen tijd voor jou in, dus als jij dan te laat komt, kan dit als zeer respectloos worden ervaren. Sta je vast in het verkeer of heb je vertraging met het openbaar vervoer, of wat dan ook dat je er niet op tijd geraakt? Meld dit dan telefonisch ruim voordat je het gesprek hebt. Te laat komen komt zeer onprofessioneel en ongeïnteresseerd over. Probeer altijd zo’n 10 minuten voordat het sollicitatiegesprek begint aanwezig te zijn en check een dag van tevoren nog even of je de datum en het tijdstip goed hebt opgeschreven.

Fout 3: Niet jezelf zijn

Een werkgever of recruiter merkt het al snel wanneer jij iemand probeert te zijn die je eigenlijk niet bent. Misschien denk je dat het tegen de zenuwen handig kan zijn om een rol te spelen of om sociaal wenselijke antwoorden te geven, maar een goede recruiter prikt daar zo doorheen. Geef dus geen standaard antwoorden op de vragen die zij over je stellen, maar blijf dicht bij jezelf en geef altijd eerlijk antwoord. Zo zien zij al snel of jij als persoon binnen het bedrijf past.

Fout 4: Te sexy gekleed zijn, of niet sexy genoeg

Probeer van tevoren te bepalen of de medewerkers van het bedrijf waar je op sollicitatie mag, informeel of formeel gekleed gaan. Een goede eerste indruk maken is natuurlijk heel erg prettig. Maar let er wel op dat je niet te sexy gekleed gaat, omdat je denkt dat je dan de job eerder krijgt. Ook ‘underdressen’ is absoluut geen goed idee. Zeker als je die outfit zelf normaal gesproken niet zou dragen. Je gaat je dan zeer ongemakkelijk voelen tijdens het gesprek en je gesprekspartner zal dit zeker opmerken. Kies dus liever voor kleding waarin jij je op je gemak en comfortabel voelt, gematcht bij de functie waarvoor je solliciteert en houd het netjes.

Zo kan je solliciteren in de juiste kleren.

Fout 5: De ander niet laten uitpraten

Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je niet alleen zelf aan het woord bent, maar dat je ook goed luistert naar wat er aan jou verteld of gevraagd wordt. Probeer dus oprecht te horen wat die ander zegt en neem je tijd om daar een antwoord op te formuleren. Val de ander niet steeds in de rede. Het kan natuurlijk zijn dat je enorm enthousiast bent, maar let erop dat ook degene die jou aan moet nemen zijn of haar vragen aan je kan stellen om een goede indruk van jou te krijgen.

Fout 6: Liegen in / over je CV

Liegen over je werkervaring of over behaalde diploma’s komt bijna altijd uit. Zeker wanneer degene die jou aan moet nemen gaat rondbellen en referenties opvraagt. Bedenk je dat het helemaal niet erg is als je iets nog niet kunt of als je nog niet voldoende ervaring hebt opgedaan in een bepaald vakgebied. Veel werkgevers waarderen je eerlijkheid juist en zijn vaak bereid om je een kans te geven die ervaring bij hen op te doen. Soms is er zelfs budget om vanuit het bedrijf de gewenste opleidingen te volgen.

Hoe moet het dan wel?

Fout 7: Geen vragen stellen

Probeer als je de website van het bedrijf doorneemt, ook te bedenken welke vragen je over het bedrijf, de functie, … kunt stellen tijdens je sollicitatiegesprek. Vraag bijvoorbeeld naar werktijden, reiskosten, de sfeer op het werk en of je de werkvloer al een keertje zou mogen bekijken. Hiermee laat je zien dat je daadwerkelijk interesse hebt in het bedrijf en laat je een goede indruk achter. Als ze aan het eind van het gesprek merken dat jij eigenlijk helemaal geen vragen hebt na alles wat er verteld is, kan dat nogal ongeïnteresseerd overkomen.

Hier alvast wat nput

Fout 8: Negatief zijn over vorige werkgevers

Het kan zo verleidelijk zijn: klagen over je vorige job of je vorige werkgever waar je ontevreden bent weggegaan en aangeven dat je daarom zo graag deze nieuwe job wilt. Hiermee laat je echter geen positieve indruk achter. Dan kan de nieuwe werkgever denken dat je ook negatief over hem/haar praat als je daar weggaat en dan zal je uit voorzorg maar helemaal niet worden aangenomen. Let er dus goed op dat je altijd professioneel en netjes blijft over iedereen met wie je gewerkt hebt.

Fout 9: Niet goed weten wat je wilt

Een werkgever merkt het vaak als je solliciteert op een bepaalde functie enkel en alleen omdat je snel een nieuwe job nodig hebt en nog zoekende bent naar je droombaan. Krijg helder voor jezelf wat je echt zoekt in een job, wat voor soort functie jij wilt uitoefenen en aan welke soort uitdagingen jij behoefte hebt. Dat zorgt er ook voor dat jij veel gemotiveerder bent tijdens je sollicitatiegesprek en dat je er niet alleen maar bent om vervolgens na drie maanden weer wat anders te zoeken. Een loopbaancoach kan jou helpen om helder voor jezelf te krijgen wat jij precies zoekt in een job en waar je dan het beste op kunt letten tijdens het solliciteren. Ontdek dus eerst je talenten, waarden, ...

Fout 10: Ongepaste opmerkingen maken

Tot slot: een onschuldig grapje maken tijdens je sollicitatiegesprek kan leuk zijn, maar pas op dat je geen opmerkingen maakt die in het bedrijf als ongepast worden ervaren. Probeer dit een beetje aan te voelen in het gesprek en luister goed naar hoe degene tegenover jou zelf communiceert. Wanneer je hier op inspeelt en de (non-verbale) communicatie van de ander spiegelt, gaat het helemaal goedkomen.

Ben jij er klaar voor om geen vervelende sollicitatie fouten te maken?

Call to action

Sollicitatiefouten bestaan er bij de vleet en voorkomen dat je een nieuwe job te pakken krijgt. Ook deze 3 fouten voorkomen een nieuwe job.

Wat doe je dus niet?

  • Niet goed voorbereid zijn
  • Te laat komen
  • Niet jezelf zijn
  • De ander niet laten uitpraten
  • Te sexy gekleed zijn, of niet sexy genoeg
  • Liegen in je CV
  • Geen vragen stellen
  • Je negatief uitlaten over vorige werkgevers, bazen en collega’s
  • Niet weten wat je wilt
  • Ongepaste opmerkingen maken

 

Zorg zeker ook dat je bij bent met de laatste trends en dat je klaar bent voor een video sollicitatie.

Heb je je uiterste best gedaan en kan je toch niet door naar de volgende ronde? Dan vind je hier wat tips om om te gaan met een sollicitatie afwijzing:

Of als je last hebt van sollicitatieangst, dan vind je in deze blogs zeker nog inspiratie over hoe je ermee om kan gaan

Proost, op een succesvol sollicitatiegesprek,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#solliciteren #sollicitatie #sollicitatiegesprek #newjob #jobinterview #nieuwebaan #nieuwejob #sollicitatieblunders #sollicitatiefouten

Niet goed voorbereid zijn + Te laat komen

Niet jezelf zijn + Te sexy gekleed zijn, of niet sexy genoeg

De ander niet laten uitpraten + Liegen in/over je CV

Geen vragen stellen + Negatief zijn over andere werkgevers

Niet goed weten wat je wilt + Ongepaste opmerkingen maken