Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

3 fouten die een nieuwe job zullen voorkomen

Fouten die een nieuwe job zullen voorkomen

 

Waarschijnlijk heb je al dagen in je loopbaan meegemaakt dat je dacht ‘ik doe deze job niet graag maar voorlopig is het ok’. Je zou zelfs kunnen denken dat zolang je je job niet echt haat dat je je job wel redelijk graag doet.

Er is absoluut niets mis met tevreden zijn met je werk en loopbaan maar als je het gevoel hebt dat het maar ‘zozo’ of zelfs ‘bah’ is, zit de kans er dik in dat je een aantal fouten zal maken en zelfs mogelijks een nieuwe job, waar je helemaal blij van zou worden, misloopt.

 

Hier vind je 3 flaters die je mogelijks maakt als je je job maar ‘zozo’ vindt en een nieuwe job voorkomen.

 

Je sluit je af

Hoe dikwijls ben je eindeloos dankbaar voor je job omdat je denkt dat je je geen betere kan indenken of omdat je denkt dat er geen betere bestaat?

Waarom zou je een goed salaris, een ok baas, een redelijke afstand woon werk verkeer en een jobinhoud die je met je vingers in je neus kan doen, … op het spel zetten als dat betekent dat je uit je kot moet komen en moet solliciteren voor verschillende jobs en misschien wel niet weerhouden zal worden? Waarom zou je iets geweldig nastreven als wat je hebt redelijk is? Waarom zou je uit je comfortzone komen?

Hoe je het ook draait of keert, je hebt veel meer te verliezen door niet achter je droomjob aan te gaan, door genoegen te nemen met ‘redelijk’ of ‘zozo’, door in je comfortzone te blijven, dan door het omgekeerde na te jagen.

Buitenkomen kan beangstigend zijn, het kan je een gevoel van onzekerheid geven en kan leiden naar een zoektocht die eeuwig lijkt te duren. Ook al lukt het niet direct, ook al moet je echt moeite doen, keer op keer opnieuw, het is niet ok om genoegen te nemen met ‘redelijk’.

Als je niet gelukkig bent in je job ben je het jezelf verschuldigd om na te gaan welke andere job beter bij je zou passen: of het nu de inhoud van je job is die aangepast moet worden of je beter voor een ander bedrijf werkt, of beiden. Je bent het waard!

 

Je houdt je ogen niet open

Er is een periode in mijn loopbaan geweest dat mijn werk zelfs niet redelijk was, het voelde beschamend ondermaats. Dat is zeker niet de fijnste periode geweest.

Ik ging naar mijn werk en na een aantal uren had ik mijn werk gedaan plus het werk dat ik deed was niets nieuws. Altijd maar het zelfde. Ik was dat zo beu. Gelukkig had ik activiteiten buiten het werk waar ik me helemaal in kon verliezen. Die zorgden er nog voor dat ik energie uit mijn dag haalde.

Dat stramien heeft een dik jaar geduurd. Elke dag opnieuw. Ik wist dat ik niet goed zat en toch bleef ik in een job waar ik niet gelukkig van werd en die geen uitdaging bood. En langs de andere kant was het toch zo gemakkelijk.

Dat is een gevaarlijke valkuil waar je in terecht kan komen. Dat wil niet zeggen dat je zeer intensief op zoek moet gaan naar een nieuwe job, maar je ogen sluiten voor mogelijkheden is ook niet ideaal. Dat zou willen zeggen dat je ‘de rest van je leven’ in de huidige job blijft. Houd je ogen altijd open: wat is er beschikbaar van vacatures, wat is hot op de arbeidsmarkt, welke posities komen er vrij in het bedrijf dat op je wishlist staat, …

 

Je gaat niet in op netwerkopportuniteiten

Het is verrassend hoeveel mensen die in een ‘zozo’ job zitten toch niet ingaan op netwerk opportuniteiten. Je zou kunnen denken ‘het heeft toch geen zin’ of ‘waarom zou ik netwerken als ik toch geen anderen job zoek’ of ‘wat als ik een job aanbod krijg’ of ‘dat kost te veel tijd’ of…

Er zijn echter een aantal belangrijke feiten te onthouden als het gaat over netwerken. Een netwerkevent hoeft niet lang te duren. Het is enkel kennismaken met iemand die je nog niet ontmoet had en mogelijks kan jij iets voor hen betekenen of zij voor jou voor een nieuwe job.

Niet netwerken wil uiteindelijk zeggen dat je mogelijks niet te horen krijgt dat je droomjob beschikbaar is gekomen in het bedrijf waarvan je altijd droomde er te kunnen werken. Het is immers niet altijd zo dat een netwerk in rechte lijn werkt. Via via kom je minstens even veel te weten. Je netwerk heeft immers ook een netwerk.

Uiteraard zijn er geen garanties. Een ‘neen’ heb je sowieso dus als je een ‘ja’ wilt krijgen…. Als je de deur niet op een kier zet kan er ook niets binnen komen. Als je dus blijft neen zeggen op netwerkmogelijkheden, al is het een koffie tijdens de lunch, dan zit de kans er in dat je mooie job opportuniteiten mist.

Als je werk comfortabel genoeg is, waarom zou je het lot tarten en je ogen open houden of ingaan op een netwerkopportuniteit? Maar wat als die juist leiden naar die nieuwe job waar je al zo lang van droomt?

Of het nu is omdat je te weinig zelfvertrouwen hebt, de motivatie mist of de huidige situatie nog net comfortabel genoeg is om een betere job te zoeken, als anderen en ik het kunnen, dan kan jij het ook. Meer nog, je bent het verplicht aan jezelf.

Voorkom jij je eigen nieuwe job?

Call to action

Hoe schat jij je huidige werksituatie in? Geweldig? Redelijk? OK? Zozo? Ondermaats? …

Welke van bovenstaande flaters merk je eventueel op bij jezelf?

Hoe ga je hiermee aan de slag? Welke stappen zet je om vooruitgang te maken?

Proost op een geweldige job!

Alies

 

Heeft dit artikel je iets bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be of via de individuele pagina's van de coaches op onze website.

 

#netwerken #solliciteren #comfortzone #nieuwejob

Je sluit je af

Je sluit je ogen voor de huidige realiteit en toekomstige jobmogelijkheden