Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Zwemmen of verzuipen bij sollicitatieangst

Zwemmen of verzuipen bij sollicitatieangst

 

Het is je vast wel eens overkomen: met klotsende oksels en het zweet op je voorhoofd schoof je aan bij een sollicitatiegesprek in een bedrijf waar je ontzettend graag wilde werken. Juist omdat je zo graag wilde dat ze je aan zouden nemen, voelde je je erg gespannen en klapte je dicht op het moment dat de recruiter vroeg waarom jij de juiste persoon zou zijn voor de baan. Na het ongemakkelijke gesprek kon je jezelf wel voor je kop slaan, omdat je wist dat je veel beter kon en echt geschikt was voor deze job. Tijdens het telefoontje dat een dag later volgde, kreeg je slecht nieuws: ‘Helaas, we hebben gekozen voor een andere kandidaat met meer ervaring en zelfvertrouwen, die past beter in ons team.’ Vol frustratie legde je je telefoon aan de kant. ‘Altijd weer die stomme zenuwen,’ dacht je bij jezelf. ‘Ik kies voortaan wel voor een gemakkelijke functie waarvoor ze me sowieso aannemen.’ Dit is het verhaal van Kaat. Misschien is dit ook herkenbaar voor jou? Als het er op aankomt in een sollicitatiegesprek ben je precies niet meer jezelf, je komt niet meer op je woorden, het angstzweet breekt misschien zelfs uit…

En toch, dit hoeft absoluut niet te gebeuren. Gelukkig ben je niet de enige die last heeft van faalangst als het op solliciteren aankomt en gelukkig kun je hier wat tegen doen. Niet op komen dagen vanwege je zenuwen is uiteraard geen optie, want dan ga je nooit ergens een job vinden.

 

Zwemmen of verzuipen bij sollicitatieangst

Er zijn wel een aantal andere zaken die jou kunnen helpen je zenuwen tijdens het solliciteren de baas te blijven:

 

Let op je ademhaling

Als je merkt dat je je gespannen voelt vlak voor het sollicitatiegesprek, adem dan eens vijf keer diep in door je neus en uit door je mond. Door rustig te blijven ademen, raak je zelf ook een stuk rustiger. Je onderbewuste krijgt dan het idee dat je de situatie de baas bent en zal het signaal aan je hersenen doorgeven dat alles oké is. Zo kun jij ook een stuk rustiger op alle vragen vanuit de recruiter antwoorden. Neem gerust even de tijd om een slim antwoord te formuleren en blijf in de tussentijd gefocust op je ademhaling en op wat de recruiter jou vertelt.

 

Visualiseer het gesprek

Ben jij iemand die nachtenlang wakker ligt van een sollicitatiegesprek of overdag maar blijft piekeren, omdat je niet weet wat ze je tijdens het gesprek gaan vragen? Dan kan visualiseren een hele krachtige methode zijn om wat minder angstig te worden. Stel je eens voor dat alles perfect gaat tijdens de sollicitatie, en zie het ook voor je: je hebt exact de juiste outfit aan, je weet precies wat je kunt zeggen en je kunt snel gevatte antwoorden verzinnen. Hoe zou je je dan voelen, wat zou je zeggen en wat zou je denken? Doe je ogen dicht en kijk naar deze situatie alsof het realiteit is. Herhaal deze perfecte situatie nu een aantal keer in je hoofd, draai de film als het ware steeds opnieuw af. Wanneer je al hebt bedacht en gezien hoe jouw allerbeste sollicitatiegesprek zal verlopen, zal dit ook veel sneller waarheid worden in de praktijk. Het kan zelfs zo zijn dat jouw angstklachten hierdoor helemaal verdwijnen.

 

Hecht je niet teveel aan de uitkomst van het gesprek

Wat is het ergste dat er kan gebeuren tijdens je sollicitatiegesprek? Dat je de baan niet krijgt? Volgende keer beter, er dient zich altijd weer een nieuwe jobkans aan. Het is belangrijk om een afwijzing niet persoonlijk op te vatten. Soms is het zelfs alleen maar heel goed dat je afgewezen wordt wanneer een job simpelweg niet bij je past. Dan zul je later altijd een beter aanbod krijgen waar jij wel helemaal op je plek zit. Accepteer van jezelf dat je zenuwachtig kunt zijn voor het sollicitatiegesprek, en zeg tegen jezelf dat het helemaal niet erg is als je eens iets niet weet of een paar keer stottert. De meeste recruiters kunnen goed met mensen omgaan en zullen je meestal niet afrekenen op je zenuwen. Hier kijken ze echt wel doorheen. En als jij de job krijgt, is dat natuurlijk mooi, maar zo niet? Dan ligt er altijd weer een nieuwe kans op je te wachten. Een afwijzing voor een bepaalde job is geen afwijzing van jou als persoon. Zie het vooral als een nieuwe kans tot persoonlijke ontwikkeling en groei.

 

Bedenk dat het in 2 richtingen werkt: jij bent ook een aanwinst voor het bedrijf

Wanneer je een sollicitatiegesprek gaat voeren, ben je eigenlijk vooral bezig met bedenken waarom jij bij het bedrijf wilt werken. Je wilt jezelf zo goed mogelijk presenteren en een fijne eerste indruk maken. Maar vergis je niet: voor een fijne samenwerking heeft het bedrijf jou net zo hard nodig als jij hen. Jij gaat voor hen immers een antwoord bieden op iets dat ze vandaag missen, anders zou er geen vacature open staan. Bedenk dus tijdens en na het gesprek goed of het echt een plek is waar jij zelf wilt werken en waar je gelukkig wordt. En besef je dat jij ook een aantal specifieke talenten bezit waar het bedrijf waar je op gesprek komt, hoe dan ook op zit te wachten.

 

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bekijk voordat je op gesprek gaat, uitgebreid de website van het bedrijf waar je solliciteert en schrijf een paar vragen voor jezelf op die je tijdens je sollicitatie zou kunnen stellen. Kijk goed naar wat de missie is van het bedrijf en naar wat voor soort mensen ze op zoek zijn. Hier kun je tijdens het gesprek handig op inspelen. Bovendien zien en horen de recruiters direct aan jou of jij je goed hebt voorbereid, en heb je dus al één zorg minder om zenuwachtig over te zijn.

 

Benoem je zenuwen voordat het gesprek start

Wat ook heel goed kan werken tegen de zenuwen, is om dit letterlijk te benoemen voordat je het sollicitatiegesprek ingaat. Een simpel ‘Zo, dit vind ik toch behoorlijk spannend,’ kan al voldoende zijn en wat lading van het gesprek wegnemen. De kans zit er in dat er een grapje over gemaakt wordt – humor is heel erg goed om zenuwen te kalmeren. De recruiters zullen hier dan rekening mee houden en zullen je geruststellen dat er wel vaker sollicitanten op gesprek komen die hier last van hebben. Niets om je voor te schamen dus!

 

Vraag professionele hulp aan een loopbaancoach

Is je sollicitatieangst inmiddels zo heftig dat je weken niet slaapt, en zo zwaar gestrest raakt dat je al je sollicitatiegesprekken afzegt of echt niet meer durft te gaan op het moment van de afspraak? Een gesprek met een loopbaancoach kan zeker uitkomst bieden. Je leert dan bepaalde technieken aan die je helpen tegen de zenuwen en er wordt onderzocht waar je angsten exact vandaan komen. Ook leer je hoe je hier het beste mee om kunt gaan. En voor alles geldt: Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het wordt.

Andere blogs over (sollicitatie)angst waar je gerecht kan:

Hoe ga ik van angst naar ik kan het aan?

5 stappen om je angst te overwinnen

Zo overwin je sollicitatieangst 

en uiteraard staan er ook nog heel wat blogs rond solliciteren ook op onze website.

 

Call to action

Hoe vergaat het jou voor, en tijdens je sollicitatiegesprek?

Wat loopt er (telkens)goed?

Wat loopt er voor jouw gevoel (telkens) fout?

Welke van bovenstaande tips pas je al toe?

Welke zouden voor jou een verschil kunnen maken?

Hoe ga je deze tips oefenen?

 

Proost, op een ‘zwemmend’ sollicitatiegesprek

Alies

 

Wat heeft dit artikel je gebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap. 

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business. 

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#faalangst #solliciteren #sollicitatieangst #onzekerheid #jobinterview #sollicitatiegesprek