Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Solliciteren voor 45-plussers – 5 tips

Solliciteren voor 45-plussers

 

Een sollicitatieproces bestaat uit meerdere stappen. Zeker als het al een hele tijd geleden is dat je nog gesolliciteerd hebt is het belangrijk om geen stappen over te slaan en je goed voor te bereiden.

De allereerste stap is natuurlijk te weten wat je wilt! Je professionele visie en missie bepalen waar je op wilt focussen.

De volgende stappen zijn: je voorbereiden, gericht onderzoek doen, netwerken, jobinterviews doen, onderhandelen en starten in je nieuwe job.

Als je het zo op papier ziet staan lijkt het heel erg simpel maar zo gemakkelijk is het dikwijls niet. In deze blog gaan we focussen op het stuk over voorbereiding én netwerken.

Bereid je voor

Bij de zoektocht naar een nieuwe job is het voorbereiden van heel het sollicitatieproces en van je job interview essentieel.

Als je 45-plusser bent zit je in de 2e helft van je loopbaan (cfr loopbaanmanagement voor 45-plussers) en wil je waarschijnlijk een wel doordachte keuze maken. Je voorbereiden kan op heel veel verschillende vlakken!

Zorg dat je er goed uit ziet

Het klinkt misschien afgezaagd maar een eerst indruk maak je maar 1 keer en wordt heel snel genomen. Hoe wil jij dan ervaren worden? Je kan voor jezelf nagaan of je leeftijd ‘op je gezicht’ te lezen is of niet. Als je naar jezelf in de spiegel kijkt, wat zie je dan? Of als je anderen om feedback vraagt, wat zien zij dan?

Afhankelijk daarvan ga je verder aan de slag. Is de nood of mogelijkheden er om er wat ‘jonger’ uit te zien? Haar wat bijkleuren? Grijze baard afdoen? Lichte make-up? Mooie nagellak? Iets moderner kleden? Wat gewicht verliezen?

Beslissingen worden dikwijls ‘op zicht’ genomen, in een miliseconde en dan kan je er maar beter op je best uitzien, niet? Die eerste indruk, zelfs voor je ze de hand schudt is dus uiterst belangrijk. Het kan zelfs zijn dat ze toekijken hoe je uit je wagen naar de receptieruimte stapt…

Wat kan jij doen om je voorkomen te versterken?

Zorg dat je er goed uit ziet

Hoe ga je om met discriminatie op leeftijd?

Waarschijnlijk zullen ze het je niet in je gezicht zeggen… en toch: als er pittige vragen over gesteld worden dan weet je hoe laat het is en kan je maar beter voorbereid zijn! Hoe zal jij omgaan met discriminatie op leeftijd? ‘De beste verdediging is de aanval’ wordt wel eens gezegd dus je kan zelf ook beginnen over je leeftijd. Wees klaar voor alle vragen die daarover eventueel gesteld kunnen worden.

Een aantal voorbeelden

  • In welke mate ben jij bij met alle technologiën uit je vakgebied?
  • Hoe zou je omgaan met een baas die jonger is dan jou?
  • Hoe flexibel ben je bij verandering?
  • Hoe blijf je bij in je huidige expertise?
  • Welke risico’s ben je nog bereid te nemen?
  • Als je je vergelijkt met je collega’s, werk je dan sneller, trager, zelfde tempo, …?
  • Hoe gemotiveerd ben je nog om te werken?
  • Op welke manier zorg je voor energie op de werkvloer?

Natuurlijk is het ook goed dat je elk van je antwoorden kan staven met voorbeelden uit je laatste of eerdere jobs.

Houd krachtige scenario’s klaar

Voortbouwend op bovenstaande tip is het het belangrijk om ook goed voor te bereiden welke werkervaringen je opdeed en hoe je hebt bijgedragen aan de successen ervan. Je kan de vacature erop nalezen en voor de competenties die ze vragen voorbeelden uitschrijven. Dit kan je voorbereiden aan de hand van de STARR methode. Je antwoorden zouden er zonder aarzelen zo moeten uitrollen als er vragen worden over gesteld.

Doe ook het omgekeerde: ga na welke dingen zijn misgelopen, hoe je dat hebt opgelost, wat het uiteindelijke resultaat was en wat je daaruit geleerd hebt. Dit toont aan dat je bepaalde lessen al geleerd hebt en weet hoe je in dat soort van situaties kan reageren. Gedrag uit het verleden is dus een voorspeller van gedrag in de toekomst.

Bespreek deze scenario's eventueel met een jongere collega en/of HR persoon uit je netwerk.

Houd krachtige scenario's klaar

Schrijf een duidelijke persoonlijke introductie uit en gebruik die

Zorg ervoor dat je een duidelijke persoonlijke introductie hebt. Dit is zonder je hele levens- of werkgeschiedenis te vertellen. Dit gaat niet over je CV, diploma’s, werkervaring, … Het gaat over het definIëren van wie je bent, op dit moment, en wat je wilt.

De basis van je persoonlijke introductie kan je eigenlijk samenstellen door je te focussen op onderstaande 3 elementen:

  • Essentie factor: wie ben je
  • Goeroe factor: wat weet je, wat is je unieke kennis (die je onderscheidt van alle andere kandidaten)
  • Sterren factor: hoe onderscheid je je tov anderen. Dikwijls gaat dit over ‘zachtere’ factoren zoals teamwerk, empathisch manager, … wat zijn jouw zachtere factoren die niet terug te vinden zijn op je CV?

Deze introductie kan je gebruiken om te netwerken, in job interviews. Deze zogehete elevator pitch kan je ook opnemen in je ‘Professionele doelen’ in je CV, of in het ‘summary’ deel van je LinkedIn profiel.

Nog 3 tips waar je mee aan de slag kan gaan:

Bouw je netwerk en onderhoud het

30-jarigen hebben gemiddeld een natuurlijk netwerk van 500 tot 600 mensen bleek uit een studie van een aantal jaar geleden. Dat zijn daarom geen 500 tot 600 LinkedIn contacten, noch facebook of staan ze in hun contactlijst op hun telefoon, maar ze kennen 500 tot 600 mensen.

50-jarigen hebben een netwerk dat minstens dubbel zo groot is. Denk maar aan alle mensen die je ondertussen ontmoet hebt: vroeger aan de schoolpoort, op wacht bij de hobbies van je kinderen, de collega’s met wie je gewerkt hebt, mensen waarmee je in committees gezeten hebt, in de verschillende bedrijven waar je werkte, je vrijetijdsactiviteiten, …

Hoe ouder je wordt hoe meer mensen je dus eigenlijk zou moeten kennen.

Netwerken is een investering voor het leven. Je mag niet alleen netwerken als je nieuw werk zoekt. Er is dus geen start of stop. Je doet het je gehele leven en loopbaan.

Zorg dat je gewoon bent te netwerken, bouw je netwerk op en nodig mensen uit om met jou te connecteren. Netwerken is een van de zaken die een loopbaan gewoonte zou moeten zijn (of worden als het nog niet is).

Vind je het wat lastig om je netwerk live allemaal op te volgen? Dat is begrijpelijk. Link er dan mee op facebook, LinkedIn of een ander sociaal medium.

Ben jij klaar om te solliciteren als 45-plusser?

Call to action

Als je 45-plusser bent, ben jij dan klaar om te gaan solliciteren? Ga via onderstaande vragen na hoever je al staat.

  • Wat wil je professioneel?
  • Wie ben je?
  • Hoe jong/oud zie je eruit met alles erop en eraan?
  • Hoe ga je reageren op vragen ivm leeftijdsdiscriminatie?
  • Welke krachtige scenarios heb je uitgeschreven (die matchen bij de vacature waarvoor je solliciteert)?
  • Hoe klinkt je persoonlijke introductie of elevator pitch? Wat zeg je juist?
  • Hoe ziet je netwerk eruit?

Proost op vlot solliciteren als 45-plusser,

Annelies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#45plus #45plusser #loopbaanmanagement #jobdoelwit #change #verandering #solliciteren #jobinterview #sollicitatiegesprek #discriminatie #elevatorpitch #netwerken

Inleiding + Bereid je voor

Zorg dat je er goed uit ziet + Hoe ga je om met discriminatie op leeftijd?

Bereid krachtige scenario's voor

Schrijf een duidelijke persoonlijke introductie uit en gebruik die

Bouw je netwerk op en onderhoud het