Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Loopbaanmanagement (voor 45-plussers)

Loopbaanmanagement

 

De gemiddelde Belg heeft een loopbaan van maar 33 jaar. ‘Maar’ omdat de Belgen bij de groep van de korste loopbanen van Europa horen. In Nederland is het eerder 40 jaar en in Zweden zelfs 42 jaar. In België werden de voorbije jaren dan ook heel wat maatregelen genomen om de loopbaanduur op te krikken. In de categorie van 60 tot 64-jarigen werkt nog 1/3. Staar je dus niet blind op een loopbaan tot 67 jaar want de meeste mensen werken zo lang niet. Dikwijls omdat ze dat niet willen en dat is helemaal ok.

Als je er van uitgaat dat je zou werken van je 22 tot je 67 jaar dan heb je dus 45 jaar te werken. Dit wilt zeggen dat je als 45-jarige dus eigenlijk start aan de 2e helft van je loopbaan. Heb je de eerste helft goed gezaaid? Dan is het nu hoog tijd om te oogsten. Maar wat is er de afgelopen jaren allemaal veranderd? En heeft dat zaaien en oogsten wel zin? Met andere woorden: is loopbaan management wel belangrijk?

Loopbaan omstandigheden

Verandering is tegenwoordig overal aanwezig. Leven zonder verandering bestaat niet. Ook groeien, ouder worden en leren is een verandering. Zelfs in het loopbaan landschap kan je niet anders dan mee evolueren. Wat is er de voorbije jaren allemaal veranderd wat betreft loopbaan omstandigheden?

  • Jobs verschuiven geografisch: Je kan tegenwoordig werken in je eigen huis, dorp, land en zelfs over heel de wereld. We werken ook zoveel meer virtueel. Omwille van  Corona is dat noodzaak (geweest) maar de kans zit er dik in dat dat deels ook een permanent impact zal hebben op hoe jobs worden ingevuld in de toekomst, en uit welke landen er al dan niet wordt aangeworven. Als we toch veel virtueel werken, maakt het dan uit of je in België, Spanje of Letland woont?
  • Aanwervingssystemen en -processen zijn complexer geworden en hebben de afgelopen decennia radicale verandering ondergaan.
  • Millenials zijn ‘vandaag’ de grootste populatie op de werkvloer en zijn de baby boomers aan het inhalen. (meer informatie over millennials)
  • Bedrijven of organisaties zijn niet langer de ‘zorgdragers’ van individuele loopbanen. Er zijn niet veel ‘lange termijn’ werknemers meer op de werkvloer omdat velen om de zoveel tijd van firma veranderen. Elke persoon is nu zelf verantwoordelijk voor zijn of haar loopbaan.
  • Technologie wordt elk jaar complexer en verandert sneller. Het speelt een grote rol op de werkvloer. Zonder technologie is er nog weinig werk. Voor oudere mensen op de werkvloer kan technologie een (hele) uitdaging zijn. Het is een geweldige tool voor mobiliteit en flexibiliteit en tegelijkertijd moet je ook up to date blijven. Technologie is dus een ‘moving’ target. Je beweegt mee of je blijft achter…

Met al die omstandigeheden die veranderen komt dan natuurlijk de vraag naar boven: hoe ga jij daarmee om? En ben je bewust bezig met je eigen loopbaan te plannen en managen?

Bewust loopbaanmanagement

Je loopbaan plannen en managen is altijd belangrijk. Nu, met alle mogelijkheden die er bestaan, nog veel belangrijker dan x jaar terug.

45+ wil ook,zeggen dat je in deze figuur in job 4, 5, 6 of 7. Je hebt dus al heel wat goede ervaringen opgedaan langs de ene kant en er zijn nog doelen te bereiken en horizonten te ondekken langs de andere kant. Je wilt daarop voorbereid zijn, voordeel halen uit je leeftijd en de nadelen ervan verzachten.

Maar hoe  kan je aan loopbaanmanagement doen als je in de 2e helft van je loopbaan komt of zit? Na 45 jaar dus. Een loopbaan bestaat immers uit 2 fasen:

  • Van 22 tot 45 jaar wordt beschouwd als fase 1 van je loopbaan. Die wordt gekenmerkt door  cultiveren, zaaien en ontwikkelen.
  • Van 45 jaar tot je pensioen wordt gezien als de 2e fase van je loopbaan. Daar pluk je (hopelijk) de vruchten van wat je de eerste helft van je loopbaan gezaaid hebt. Tijd om te oogsten dus.

De meeste mensen staan er niet bij stil, maar het proces van loopbaan management moet je bewust en opzettelijk doen. Beschouw je loopbaan als je business. In je business doe je toch ook niet ‘zomaar wat’? Je plant je business (wat, wanneer, met wie, …) en beheert je vooruitgang om ervoor te zorgen dat je succesvol bent en blijft.

Loopbaan management

Bewust je loopbaan plannen

Als je naar business planning kijkt is 3 tot 5 jaar of 3 tot 6 jaar een zeer redelijke tijd om vooruit te plannen. Je zou verstomd staan hoe weinig mensen hun loopbaan plannen. Het lijkt alsof een loopbaan enkel iets is dat ‘gebeurt’. Je staat professioneel waar je staat omdat iemand je heeft gecontacteerd en van het een komt het ander. Of je buur werkt daar ook. Of je ouders vonden dat een goede functie voor je. Het ‘gebeurt’ dus gewoon met jou in plaats van bewust ervoor te zorgen dat iets gebeurt door jou.

Een aantal vragen waar jij mee aan de slag kan gaan op vlak van loopbaan planning en management:

  • Hoe plan jij je loopbaan vooruit?
  • Wat is je korte termijn doel?
  • Wat zijn je lange termijn doelen?
  • Hoe meet je je vooruitgang?
  • Waar zit je ergens tov je plan of doel?
  • Hoe beweeg je naar je doel toe?

Duidelijk jobdoelwit kiezen

Je kan je loopbaan ook niet plannen of beheren als je geen duidelijk doel hebt. Zonder jobdoelwit is immers elke job een goede job.

Het is immers maar als je je doel duidelijk voor ogen hebt dat je ernaar toe kan werken. Ook al kan het doel veranderen, dan nog kan je toewerken naar het veranderde doel.

Door een doel maar een aantal maanden vooruit te zetten neem je misschien beslissingen die een lange termijn impact hebben en een invloed kunnen hebben op de kansen en opportuniteiten later in tijd. Kies dus eerste een lange termijn doel en ga van daaruit na wat je korte termijn doelen (kunnen) zijn.

Bepaal een duidelijk jobdoelwit

Omgaan met verandering

Van jongere medewerkers wordt sowieso verwacht dat ze veranderen. Van millennials en de jongere generaties op de werkvloer wordt gewoonweg verwacht dat ze om de zoveel tijd van job veranderen, soms zelf van werkgever elke 3 tot 6 jaar. Toen ik nog bij P&G werkte was het daar doodnormaal dat je om de 2 a 3 jaar van functie veranderde. Dat is een totaal ander verhaal dan onze grootouders die meer dan 30 of 40 jaar in dezelfde firma bleven.

Jongere medewerkers zijn dus veel meer bedreven in

  • loopbaanveranderingen,
  • nieuwe jobs vinden,
  • netwerken,

Voor hen zijn een aantal zaken dus veel natuurlijker dan voor hun collega’s van 45+.

>> Heb jij een loopbaan anno 20e of 21e eeuw?

Het is dus belangrijk dat de 45plussers ook die skills aanleren waardoor ze gemakkelijk mee kunnen met alle veranderingen die zich (nog zullen) aanbieden. Met een metafoor gezegd: 45plussers moet je ‘leren vissen’ in plaats van ‘hen een vis te geven’ of ‘voor hen te vissen’. 45+ moeten dus leren om vaardig en bedreven te zijn om zonder angst van jobinhoud en of werkgever te veranderen.

Graag maak ik nog een belangrijke kanttekening. Natuurlijk zijn niet alle millennials of 45plussers over dezelfde kam te scheren. Ik ken millennials die al lusteloos uitkijken naar hun pensioen en 45plussers die er gerust nog een paar lappen op willen geven.

Loopbaanbegeleiding door een ervaren loopbaancoach

Tijdens je hele loopaan kan je loopbaanbegeleiding volgen. Van 20 tot 67 :-)

Waar loop jij tegen aan en zou je nu echt graag werk van willen maken?

  • Ontdekken welke je talenten zijn?
  • Bepalen van je jobdoelwit (korte en of lange termijn)?
  • Nagaan welk soort bedrijf het beste bij je past?
  • Hoe je huidige job aanpassen voor een betere fit met jou?
  • ...

Ervaren A-Lissome coaches vind je op een 50-tal locaties in Vlaanderen en Brussel. We werken zowel met loopbaancheques als zonder loopbaancheques. Vind je niet wat je zoekt, vraag het ons.

Loopbaanbegeleiding

Hoe goed ben jij bezig op het vlak van loopbaan planning en loopbaan management?

Call to action

In deze blog kreeg je meer inzicht over loopbanen, omstandigheden en zoveel meer. Hoe staat dat bij jou bij elk van die thema’s, op vlak van

  • Lange termijn loopbaan doelen?
  • Korte termijn loopbaan doelen?
  • Planning?
  • Management en opvolging?
  • Flexibiliteit voor verandering?

Proost op vlot loopbaanmanagement (voor 45plus)

Annelies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#45plus #45+ #millennial #loopbaanplanning #loopbaanmanagement #jobdoelwit #change #verandering

Inleiding + Loopbaan omstandigheden

Bewust loopbaanmanagement

Bewust je loopbaan plannen

Duidelijk jobdoelwit kiezen + Omgaan met verandering

Loopbaanbegeleiding + Hoe goed ben jij bezig op het vlak van loopbaan planning en loopbaan management?