Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Zo sta je aan het stuur van je eigen loopbaan

Hoe sta je aan het stuur van je eigen loopbaan?

 

Alice vroeg aan de Cheshire kat die in de boom zat: ‘Welke weg moet ik nemen?’

Waarop de kat antwoordde: ‘Waar wil je naartoe?’

‘Dat weet ik niet,’ zei Alice.

‘Dan maakt het toch ook niet uit welke weg je kiest?

Uit: Lewis Carroll - Alice in Wonderland

 

Net zoals Alice in dit verhaal, weten veel mensen eigenlijk niet goed wat ze willen als het om hun loopbaan gaat. En als je niet goed weet waar naartoe je op weg bent, kom je nergens en blijf je uit gewoonte maar zitten waar je zit. Of je zegt ja op alles wat er langs komt zonder je de vraag te stellen of het je wel gelukkig(er) zal maken. Je doet dit omdat het comfortabel en veilig voelt. Maar als je liever terecht wilt komen in een job waar jij echt gelukkig bent en op je plek zit, is het wel verstandig dat je zelf de regie gaat pakken over je loopbaan. Om die regie te kunnen nemen, vraagt dit daadkracht en verschillende inzichten en vaardigheden van jou om dit voor elkaar te krijgen. Welke dat zijn, deel ik met je in de blog.

Reflecteer regelmatig over je huidige job

Vraag jezelf met enige regelmaat af of je nog wel op de juiste plek zit als het om je werk gaat. Misschien heb je het nog wel naar je zin, maar is je functie niet uitdagend genoeg meer of is het tijd voor iets nieuws in je leven. Raak niet vastgeroest in een job die je al jaren doet, omdat je niet aan zelfreflectie doet en blijf om je heen kijken naar eventuele extra taken die je op kunt oppakken of naar mogelijkheden om door te groeien naar een andere (betere) positie in hetzelfde bedrijf. Als voor jou duidelijk is welke uitdagingen jij nodig hebt in je werk om je kwaliteiten zo optimaal mogelijk te benutten, kun je hierop sturen en aan je leidinggevende of team aangeven wat jouw wensen zijn.

Over je huidige job reflecteren

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in je eigen vakgebied

Wanneer je graag door wilt groeien in de organisatie waar je werkzaam bent en je loopbaan in een bepaalde richting wilt sturen, is het slim om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in jouw expertise of vakgebied. Zorg dat je jouw kennis op peil houdt door verschillende cursussen te volgen vanuit je werk die bijdragen aan jouw groei als persoon en als werknemer. Mocht de werkgever de opleiding of cursus die jij wilt volgen, niet willen betalen, dan heb je altijd zelf nog de keuze om hier zelf in te investeren. Neem altijd het initiatief als je meer wilt leren of jezelf wilt blijven ontwikkelen, want hoe meer kennis jij hebt, hoe waardevoller jij bent voor het bedrijf waar je werkt. En voor andere organisaties, als je op dit moment niet meer op je plek zit. Kijk niet alleen naar je ontwikkeling in ‘technische’ vaardigheden, kijk ook naar wat je wilt ontwikkelen op vlak van ‘interpersoonlijke’ of ‘menselijke’ vaardigheden.

Grijp kansen als ze zich voordoen, wees pro-actief

Blijf niet afwachten tot er mogelijkheden voor het opdoen van nieuwe kennis en ervaring aan je worden aangeboden. Zie kansen als ze zich voordoen en grijp ze. Schep zelf ook die kansen door aan te geven wat je wilt. Vertel bijvoorbeeld aan je werkgever waarom jij geschikt bent voor het leiden van een bepaald project, laat zien dat je ambitieus bent en dat je goed kunt samenwerken met anderen. Op die manier haal je weer voldoende uitdaging uit je werk en kun je een stap verder zetten in jouw professionele loopbaan. Wees ook niet bang om een eigen voorstel te doen waarin je uitlegt wat volgens jou de oplossing is voor een bepaald probleem dat zich in de organisatie voordoet, waarvan jij denkt dat je het kunt oplossen. Wanneer het je lukt en je de benodigde stappen zet om dit voor elkaar te krijgen, krijg je meer aanzien en respect in het bedrijf en zullen er steeds meer andere kansen tot groei voor jou voor het rapen liggen.

Pro-actief zijn en kansen grijpen

Stel een doel voor jezelf als het om je loopbaan gaat

Om erachter te komen wat je nu echt wilt in je professionele loopbaan, kun je je zelf een drietal vragen stellen: ‘Waar ben ik goed in?’, nog belangrijker: ‘Wat vind ik leuk om te doen?’ en ‘Welke normen en waarden heb ik, die ook terug te vinden moeten zijn in het bedrijf waar ik ga werken?’ Op basis daarvan kun je een doel voor jezelf stellen over hoe je wilt dat jouw loopbaan eruit komt te zien. Wil je een bepaald jaarsalaris verdienen waardoor je veel kunt reizen? Vind je het belangrijk dat je in een organisatie werkt waar duurzaamheid belangrijk is? Vind je dat de sfeer tussen collega’s onderling de doorslaggevende factor geeft om bij een bedrijf te gaan werken? Wil je je vooral gelukkig voelen omdat jij al je kwaliteiten in je job in kunt zetten? Wanneer je dit weet, is het veel gemakkelijker om een doel voor jezelf te stellen en kun je de juiste stappen zetten om aan het stuur te staan van je eigen loopbaan.

Zorg ervoor dat jouw ambities bekend zijn bij anderen

Als je een doel voor jezelf hebt gesteld als het om je loopbaan gaat, is het verstandig om dit doel ook met anderen te delen. Vertel aan jouw netwerk dat je op zoek bent naar een specifieke job waar je de kans hebt om door te groeien, of zeg ze dat je bepaalde wensen hebt waar jouw droomjob zeker aan moet voldoen. Misschien kennen de mensen in jouw netwerk wel iemand die bij zo’n bedrijf werkt of zien ze de perfecte job voor jou op een dag in hun tijdlijnen op Social Media voorbijkomen. Hoe meer mensen weten wat jij graag wilt en kunt als het om de ambities voor jouw loopbaan gaat, hoe sneller jij een job te pakken hebt waar je helemaal op je plek zit en jezelf kunt blijven ontwikkelen.

Maak je ambities bekend

Vraag regelmatig feedback aan je collega’s en leidinggevende

Je weet pas echt of je op de goede weg zit, als de mensen om jou heen je vertellen wat er wel en niet goed gaat in je job. Je kunt wel afwachten en hopen dat je je werk goed doet, maar als je het niet vraagt, weet je het natuurlijk nooit zeker. Vraag daarom regelmatig feedback aan collega’s. Ben je duidelijk in je communicatie? Leg je iets begrijpelijk uit wanneer ze een vraag stellen? Hoe ervaren ze jou als persoon op de werkvloer? Uit hun antwoorden kun je veel opmaken, ook of ze jou waarderen als mede-werknemer. Aan je leidinggevende kun je feedback vragen over je kwaliteiten, wat valt hem of haar op aan jou, wat kun je al goed en wat zou je eventueel kunnen verbeteren? Wanneer je op die manier aan jezelf blijft werken, zul je steeds beter worden in wat je doet en genoeg zelfvertrouwen krijgen om misschien eens te vragen naar opslag of doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf waar je werkzaam bent. Zo sta je dus op een slimme manier aan het stuur van je eigen loopbaan.

Stap uit je comfortzone

Durf ook eens dingen te doen die niemand anders durft en stap regelmatig uit je comfortzone in je huidige job. Wissel eens van taak of functie met een collega en ontdek op die manier het snelst waar jouw talenten liggen. Misschien blijk je wel hartstikke goed te zijn in het analyseren van rapporten, of ben je meester in het voeren van telefoongesprekken met klanten. Als jij jezelf en je kwaliteiten door en door kent en ook weet waar je minder goed in bent, zul jij veel gemakkelijker keuzes kunnen maken die jou helpen om jouw loopbaan zo vorm te geven, dat die helemaal bij jou en jouw ambities aansluit.

Hoe ga jij aan het stuur van je eigen loopbaan staan?

Call to action

Hoe vaak reflecteer je per maand over je job?

Wanneer was de laatste keer dat je je verder ontwikkeld hebt in je vakgebied?

Hoe pro-actief ben je? Hoe makkelijk grijp je kansen als ze zich voordoen?

Welke professionele doelen heb je je gesteld?

Wie in je netwerk kent je professionele ambities?

Om de hoeveel tijd vraag je feedback aan je collega’s of leidinggevende?

Wanneer ben je nog eens buiten je comfortzone gestapt?

Wat zou je willen dat het antwoord op elk van de bovenstaande vragen is in de toekomst?

Welke acties moet je dan voor elk van hen ondernemen?

Wat kan een loopbaancoach voor je doen?

Op +50 locaties in Vlaanderen begeleiden we professionals in hun loopbaan. Hoe?

Wat zijn topics en thema's die aan bod komen? Eigenlijk is dat heel erg divers zoals

Aan het stuur van je loopbaan met je loopbaancoach

Proost, op aan het stuur van je eigen loopbaan staan,

Annelies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap via het contactformulier of mail naar annelies@a-lissome.be.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#persoonlijkeontwikkeling #groei #loopbaansturing #doelenstellen #zelfleiderschap #aanhetstuurvanjeloopbaan #loopbaanbegeleiding #jobwensen #aanhetroervanjeloopbaan #fluitendnaarjewerk #geefvleugelsaanjeloopbaan

Inleiding + Reflecteer regelmatig over je huidige job

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in je eigen vakgebied + Grijp kansen als ze zich voordoen, wees pro-actief

Stel een doel voor jezelf als het om je loopbaan gaat

Zorg ervoor dat jouw ambities bekend zijn bij anderen + Vraag regelmatig feedback aan je collega’s en leidinggevende

Stap uit je comfortzone + Wat kan een loopbaancoach voor je doen?