Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

7 manieren om je verantwoordelijkheid te nemen en in je kracht te staan

Hoe je verantwoordelijkheid nemen en meer in je kracht staan?

 

Ben je je eigen grootste vijand... of je eigen grootste zegen?

Ben jij een “slachtoffer” of neem jij zelf verantwoordelijkheid voor je leven? Velen onder ons denken dat ze verantwoordelijkheid nemen terwijl dat eigenlijk niet zo is. De “slachtoffer”-mentaliteit kan heel erg subtiel zijn en verschillende vormen aannemen. Over vanalles klagen, de schuld altijd bij de ander leggen,... zijn voorbeelden van een slachtoffer mentaliteit waar de persoon in kwestie zijn kracht buiten zichzelf legt: bij iets of iemand anders. Deze slachtoffer zijn krachteloos, machteloos.

Lijnrecht tegenover de slachtoffer rol staat het opnemen van verantwoordelijkheid.

Wanneer je je verantwoordelijkheid opneemt bepaal jij het pad van je loopbaan, neem jij het roer in handen als intra- of entrepreneur, bepaal jij de koers, ben jij regisseur van je leven. Met andere woorden, je bent krachtig want je beslist zelf!

Om de ene of andere, bewuste of onbewuste reden, laat je jezelf toe om te blijven in een job die je geen uitdaging brengt, de destructieve relatie, ... Het is mogelijks niet makkelijk om dit te accepteren maar op die manier ben je je eigen grootste vijand. Langs de andere kant kan je dus ook je eigen grootste zegen zijn (als je bereid bent om die verantwoordelijkheid op te nemen).

 

If you can create your own misery, you can create your own joy. (Susan Jeffers)

 

Wanneer je de concepten van ‘verantwoordelijkheid’ beter begrijpt zal je ook op een andere manier naar de dynamiek van ‘omgaan met angsten’ kijken.

 

7 manieren om je verantwoordelijkheid nemen

Wanneer je de volgende 7 definities over verantwoordelijkheid leest, houd dan in je gedachten dat als je geen verantwoordelijkheid neemt, je jezelf plaatst in een krachteloze en pijnlijke situatie, waardoor de je kans vermindert om te kunnen omgaan met angst.

 1. Verantwoordelijkheid nemen betekent nooit iemand anders beschuldigen voor wat je bent, doet, hebt, voelt, ... Wanneer je toch een kracht van buitenaf beschuldigt voor een ervaring van je leven, geef je al je kracht weg

 2. Verantwoordelijkheid nemen betekent ook jezelf niets kwalijk nemen of beschuldigen. Alles wat je krachten of plezier ontneemt maakt je immers een slachtoffer

 3. Verantwoordelijkheid nemen betekent bewust zijn waar en wanneer je geen verantwoordelijkheid neemt zodat je er eventueel iets kan aan doen. Er is maar één persoon in de hele wereld dat je gelukkig kan maken, en dat ben je zelf. Bij kwaadheid of frustratie zou er een belletje moeten gaan rinkelen dat je je verantwoordelijkheid niet neemt

 4. Verantwoordelijkheid nemen betekent dat je je duivelse stemmetje (interne babbelkous) het zwijgen oplegt als het nodig is

 5. Verantwoordelijkheid nemen betekent dat je je bewust bent van zaken die je tegen houden

 6. Verantwoordelijkheid nemen betekent uitzoeken wat je uit je leven wilt halen, en daar ook naar handelen, met ander woorden actie ondernemen in die richting

 7. Verantwoordelijkheid nemen betekent bewustzijn van een veelheid aan mogelijkheden, in om het even welke situatie. Op elk moment in je leven kan je immers beslissen hoe je je wilt voelen, hoe je wilt omgaan met bepaalde zaken, hoe je denkt, ...

 

Voortkomend uit deze 7 manieren van verantwoordelijkheid nemen ontstaan er 7 manieren om in je kracht te staan.

 

7 manieren om in je kracht te staan

 1. Vermijd externe krachten de schuld te geven

 2. Vermijd jezelf te beschuldigen (vb omdat je geen controle hebt)

 3. Ben je bewust van wanneer en waar je de slachtoffer rol opneemt

 4. Maak kennis met je interne duivelse stem en vervang het door de stem van een liefhebbende engel

 5. Ontdek de gedachten, gevoelens, competenties, ... die je tegenhouden

 6. Bepaal wat je wilt in dit leven en neem actie hiernaar toe

 7. Ben je bewust van de vele mogelijkheden op elk moment. Kies altijd het pad van groei.

 

Wil je hier graag meer over weten? Dan raad ik je zeker aan om Susan Jeffers haar boek te lezen ‘Feel the fear and do it anyway’, een absolute aanrader.

 

Call to action

In welke omstandigheden, bij wie neem jij je verantwoordelijkheid, of ben je in de slachtoffer rol?

Wat zegt je interne duivel op het moment dat je het moeilijk hebt? Wat zou de liefhebbende engel in de plaats kunnen zeggen?

Welk effect zou het hebben moest je ‘altijd’ in je kracht staan?

Wat zijn voor jou de highlights die je uit deze coaching tips onthoudt?

 

Ik kijk uit naar jullie reacties en commentaren.

 

Proost, op je verantwoordelijkheid nemen en in je kracht staan,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#verantwoordelijkheid #actie #option #calltoaction #mindset