Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 Acties voor loopbaanverandering die loopbaansucces ondersteunen

 

2 weken geleden publiceerden we de blog '5 belemmeringen voor loopbaanverandering die loopbaansucces in de weg staan’. Vandaag breien we daar een stukje aan vast.

In een wereld die voortdurend verandert en evolueert, is het nastreven van loopbaansucces een dynamische reis waarbij het vermogen om verandering te omarmen centraal staat. Het professionele traject is vaak doorspekt met uitdagingen en keerpunten, en het bewust nemen van doelgerichte acties om loopbaanverandering te stimuleren, vormt de kern van het realiseren van professioneel succes.

Deze blog werpt een diepgaande blik op vijf strategische acties die niet alleen dienen als katalysatoren voor loopbaanverandering, maar ook als bouwstenen voor het creëren van een veerkrachtig pad naar duurzaam loopbaansucces. Verken hoe het bewust nemen van deze acties niet alleen deuren opent naar nieuwe mogelijkheden, maar ook bijdraagt aan persoonlijke groei, professionele ontwikkeling en diepgaande voldoening in je loopbaantraject. Ontdek de kracht van proactieve stappen en de impact die ze kunnen hebben op het vormgeven van een lonende en bevredigende loopbaan.

Wat helpt – Welke acties zijn ondersteunend bij een loopbaanverandering? Let’s go!

Netwerken

Netwerken vormen een goede manier om ideeën, leads, doorverwijzingen en informatie vast te krijgen. Ze zijn ook een spiegel van onze eigen identiteit. Er wordt wel eens gezegd dat je de reflectie bent van de 5 mensen die het dichtst bij jou staan.

Daarom moeten onze netwerken, naarmate we proberen een loopbaanverandering door te voeren, ook veranderen. Vasthouden aan de gebruikelijke ‘verdachten’ beperkt onze verbeelding over wat mogelijk is voor onze professionele toekomst. Dat is een van de vele redenen waarom zogenaamde "zwakke banden" (dat wil zeggen, relatief verre kennissen in plaats van nauwe vrienden) minstens even belangrijk zijn als het gaat om (loop)baanmobiliteit. Het probleem is echter dat voor velen netwerken buiten je gebruikelijke kring verrassend moeilijk is, zelfs voor doorgewinterde professionals. Het enige tegengif is om het gewoon te doen. Vergelijk het een beetje met fietsen, hoe meer je oefent, hoe gemakkelijker het wordt.

Hier een aantal van onze blogs die je zeker al op gang kunnen zetten:

Nieuwe kennis en vaardigheden verwerven

Het uitbreiden of bijwerken van je vaardigheden via cursussen en andere activiteiten is nuttig voor een loopbaanverandering. Je kan natuurlijk ook altijd een loopbaancoach https://www.a-lissome.be/coaches inschakelen om een bepaalde vaardigheid te ontwikkelen, of je talenten te (her)ontdekken.

De vraag naar bepaalde vaardigheden is zo groot en verandert zo snel dat steeds meer oudere Amerikanen teruggaan naar school, vaak parttime of 's avonds. Ook in België is er een trend dat mensen niet aarzelen om terug te gaan naar de schoolbanken (in een of andere vorm) ook al zijn ze 50+.

Het opbouwen van vaardigheden hoeft ook niet per se voltijds onderwijs in te houden. De online cursusaanbieder Coursera sloot 2022 af met 23 miljoen meer ingeschreven studenten dan het voorgaande jaar, toen het aantal inschrijvingen al meer dan 100 miljoen bedroeg. Voor Q3 2023 werd er al gerapporteerd dat er terug 21% stijging was in omzet.

Dingen uitproberen

Als je een vermoeden hebt dat je iets graag zou willen doen, onderzoek het dan, zelfs als het maar iets tijdelijk is. Er zijn heel wat voorbeelden van hoe je dingen kan uitproberen, waaronder deelnemen aan tijdelijke opdrachten, adviseren als freelancer en projecten uitvoeren in je interessegebieden. Als je niet weet waar je moet beginnen, kan alles doen wat anders is dan wat je gewoonlijk doet, je helpen om uit de impasse te komen. Volg online een cursus. Woon een conferentie bij. Doe vrijwilligerswerk. Deze acties creëren "gewoonte-discontinuïteit" en brengen je in contact met mensen in nieuwe kringen. Dit ondersteunt je bij zowel mindset- als netwerkbarrières. Experimenteren is immers de enige manier om onbekende mogelijkheden te ontdekken, nieuwe vaardigheden op te bouwen en te testen of je echt wilt werken in een bepaalde loopbaan.

Zoek naar opties

Natuurlijk kan zelfs een experimentele aanpak enig bureauonderzoek vereisen. Wat je bijvoorbeeld kan doen is (voor jou) 20 leuke bedrijven identificeren. Of 10 favoriete jobs. En hoewel deze oefening niet noodzakelijkerwijs een volgende functie oplevert, kan je in beweging brengen en bruikbare inzichten opleveren.

Desnoods neem je er de Nasdaq-lijst van bedrijven bij, of doe je een beroepskeuzetest of ga je in gesprek met een loopbaancoach. Je kan ook interimmen of tijdelijk overstappen naar consulting werk om zo beter zicht te krijgen op wat je opties zijn. Ook een gesprek met 1 of meerdere headhunters of headhuntkantoren behoort tot je mogelijkheden.

Zelfreflectie

Sommige inzichten komen niet zomaar…  écht tijd nemen voor reflectie en persoonlijke ontwikkeling is nuttig, vooral wanneer je wordt begeleid door professionele coaches en loopbaanadviseurs. Bovendien zorgt het bezig zijn met wat je echt wilt ook voor de verdere ontwikkeling van zelfvertrouwen. Hoewel introspectie zonder experimenten zelden leidt tot een duidelijke volgende stap, kan het bijzonder nuttig zijn om de negatieve emoties bij carrière-inactiviteit te overwinnen en het zelfvertrouwen te verzamelen dat nodig is om door de pijnlijke tussenliggende periode te gaan, die kenmerkend is voor overgangen. Zelfreflectie hoeft ook niet noodzakelijk te gaan over wat je wilt. Het kan ook gaan over wat je echt niet meer wilt en daarop dan verder bouwen, alternatieven of tegengestelden zoeken die wel zouden kunnen werken.

Ben je klaar om actie te nemen voor je loopbaanverandering

De vijf besproken doelgerichte acties voor loopbaanverandering zijn een krachtige kompasrichting voor iedereen die streeft naar duurzaam loopbaansucces.

Door gerichte acties te ondernemen, zoals

  • het opbouwen van waardevolle netwerken,
  • het vergaren van nieuwe kennis en vaardigheden,
  • het uitproberen van verschillende mogelijkheden,
  • het grondig onderzoeken van opties en
  • het reflecteren op persoonlijke ontwikkeling,

kunnen individuen niet alleen deze obstakels overwinnen, maar ook gedijen in hun loopbaantraject.

Door bewust te handelen en deze strategische stappen te ondernemen, ontstaat niet alleen een pad naar professionele transformatie, maar ook naar persoonlijke vervulling. Het doorbreken van belemmeringen en het omarmen van verandering blijken sleutelfactoren te zijn bij het creëren van een loopbaantraject dat niet alleen succesvol is, maar ook diepgaand bevredigend. De impact van deze acties reikt verder dan het oppervlakkige en opent de deur naar een wereld van nieuwe kansen, groei en voldoening. Als we deze principes omarmen, kunnen we met vertrouwen de uitdagingen van loopbaanverandering aangaan en een toekomst vormgeven die in lijn is met onze professionele doelen en persoonlijke waarden. Laat deze acties dienen als inspiratiebron en gids op de reis naar een succesvolle en vervullende loopbaan.

Proost, op loopbaansucces

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube


#Loopbaansucces #Loopbaanverandering #Overwinnen #Carrièregroei #PersoonlijkeOntwikkeling #Carrièrepad #DoelenBereiken #Loopbaantraject #Netwerken #VaardighedenOntwikkelen #Loopbaaninzicht #Carrièreadvies #Carrièrestappen #Carrièredoelen #Loopbaanuitdagingen #Carrièrestrategieën

Onze professionele loopbaancoaches waar je actie mee kan ondernemen