Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Zo kan je je tijd na ontslag invullen

Hoe kan je je tijd na ontslag invullen?

 

Helaas. Door de crisis of door bezuinigingen ben je je baan verloren. Natuurlijk voel je je dan behoorlijk raar en kan je enorm gaan twijfelen over je eigen kunnen. Je job was waarschijnlijk belangrijk voor je en speelde een (grote) rol in je leven: je kreeg maandelijks vaste inkomsten binnen en je had het er prima naar je zin. Dan kan een ontslag als zeer onterecht en persoonlijk aanvoelen, ook al ging het al geruime tijd niet goed met het bedrijf en voelde je al dat dit eraan zat te komen. Toch is het belangrijk om positief en actief te blijven na je ontslag. Het is namelijk heel verleidelijk om in een zwart gat te vallen en vervolgens wekenlang niets te ondernemen. Maar dat helpt echt niemand vooruit.

Misschien heb je ook recht op outplacement? Hoe je het ook draait of keert, er is werk en leven na ontslag.

Hoe zorg je er nu voor dat je de situatie kunt relativeren en dat je ook na je ontslag je tijd zinvol kunt blijven besteden? Ik vertel het je met veel plezier in deze blog.

Neem je rust

Het is heel logisch dat je baalt van de situatie. Neem gerust even de tijd om je ontslag te verwerken en pak voldoende rust. Slaap bij, praat erover met je partner of vrienden en wees dankbaar voor de dingen die je wel hebt in je leven. Voor veel mensen blijkt een ongewenst ontslag uiteindelijk een stapje te zijn naar nog iets veel mooiers wat er vervolgens op hun pad komt. Misschien wel een bedrijf dat beter bij je past of een job waar jij nog veel beter op je plek zit dan hiervoor. Het kan soms ook heel fijn zijn om na je ontslag een paar dagen op vakantie te gaan, weg uit je vertrouwde omgeving. Dit zorgt ervoor dat je de situatie wat gemakkelijker kunt relativeren en dat je uitgerust weer thuis komt.

Ook met deze tips kan je aan de slag:

Houd je dagelijkse routine aan

Hoewel het natuurlijk heel verleidelijk is om elke dag in je pyjama rond te lopen, ongezonder te gaan eten omdat je geen puf hebt om te koken of een tijdje niet te sporten, toch kan het juist heel fijn zijn om je dagelijkse routine aan te houden. De routine die je ook had, toen je nog naar je werk moest. Een routine zorgt namelijk voor structuur in je leven en voor een goed gevoel over jezelf, omdat je actief bezig bent. Sta dus op een vast uur op, kleed jezelf dagelijks aan, bouw sport en beweging in, en eet zo gezond mogelijk. Uiteraard is het helemaal oké om eens een dagje uit te slapen of een keertje ongezond eten te bestellen, maar doe dit niet te vaak, aangezien je er vooral heel moe van wordt.

Pak je hobby's weer op

Nu je niet naar je werk moet gaan, heb je tijd over om je oude hobby’s weer op te pakken. Was je ooit begonnen met piano leren spelen? Neem weer les. Wilde je ooit nog een boek schrijven? Ga achter je computer zitten en begin. Heb je pottenbakken al jaren uitgesteld? Nu is het moment! Ook het doen van dingen die jij als kind leuk vond (zoals tekenen, creatief bezig zijn, programmeren, dansen, …) kunnen ervoor zorgen dat jij weer lekkerder in je vel zit. Kijk waar jij echt blij van wordt en ga daarmee aan de slag. Zo heb je in ieder geval iedere dag wat te doen.

Spreek met mensen af en ga er op uit

Na je ontslag kun je het gevoel hebben dat je aan het rouwen bent. Het is daarom extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Alleen maar thuis achter je computer zitten of in de zetel hangen gaat er niet voor zorgen dat jij je snel beter voelt. Spreek af met vrienden of met mensen die je langere tijd niet gezien hebt, organiseer een etentje, ga er op uit met onbekenden en doe eventueel leuke dingen met je partner of kinderen. Een dagje dierentuin of een mooie boswandeling, kan wonderen doen voor je humeur. Veel buiten zijn helpt sowieso om minder in je hoofd te zitten en je minder gestrest te voelen. Ga zeker eens na wie open staat voor een lunch overdag. Of wie er nog thuis is (voor welke reden dan ook) en spreek daarmee af.

Ga weer solliciteren

Het is niet verstandig om twee dagen na je ontslag direct weer te gaan solliciteren. Je zit dan nog volop in je emoties en bent waarschijnlijk niet echt gemotiveerd voor de functies waarop je wilt solliciteren. Dit is ook voor eventuele nieuwe werkgevers merkbaar. Het is logisch dat je snel weer op je oude inkomensniveau wilt zitten en de hypotheek of de huur moet ook iedere maand betaalt worden, maar wacht er nog even mee totdat je minder rouwt om de vorige baan.

Plan je professionele toekomst! Schrijf voor jezelf op waar je blij van wordt in een job, welke competenties jij meeneemt en welke branche jij nu eigenlijk het leukst vindt om in te werken. Misschien kun je nu wel denken aan die carrièreswitch die je altijd al hebt willen maken. Zorg zeker dat je ook weet hoe video solliciteren werkt en hoe je omgaat met eventuele sollicitatieangst! Onthoud dat een nieuwe job vinden een proces is dat even kan duren. Je zal dus een aantal keer ‘nee’ krijgen. Hoe ga je dan om met die afwijzing

Schakel een loopbaancoach in

Weet je eigenlijk niet goed wat je precies zoekt in een job? Wil je inzicht krijgen in je competenties, talenten, waarden en persoonlijkheidskenmerken en hoe je daar het best mee om kan gaan op de werkvloer? En wil je weten hoe je nu precies verder moet na je ontslag? Aarzel dan niet om loopbaanbegeleiding te volgen en een loopbaancoach in te schakelen. Afhankelijk van jouw specifieke loopbaanvraag weet je na een traject goed wie jij bent in je werkcontext, kan je zonder angst gaan solliciteren en heb je een diepgaander begrip van je huidige situatie en al je wensen voor je nieuwe werksituatie.

Hoe loopbaancoach vinden?

Hoe vul jij je tijd in na ontslag?

Call to action

Stel dat jij ‘morgen’ ontslagen wordt, hoe ga jij dan toch het beste maken van die periode zonder werk?

  • Hoeveel rust en vakantie ga je nemen?
  • Hoe zal je dagelijkse routine eruit zien?
  • Welke hobby’s pak je weer op?
  • Met wie spreek je af?
  • Op welke jobs ga je solliciteren? Wat zijn je sterktes? Wat is professioneel belangrijk voor jou? Deze tips kunnen je hier alvast bij helpen.
  • Welke loopbaancoach is aanwezig in je buurt?

Proost, op je tijd nuttig en leuk vullen na ontslag,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#ontslag #ontslagen #ontslagverwerken #sollicitatie #jobinterview #zelfzorg #loopbaanbegeleiding #loopbaancoach #nieuwwerk

Neem rust na je ontslag

Houd je dagelijkse routine aan + Pak je hobby's weer op

Spreek met mensen af, ga er op uit

Solliciteer weer

Schakel een loopbaancoach in