Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Welke job past bij mij? Als je keuze hebt!

Welke job past bij mij?

 

Ik herinner me nog levendig in 2012 toen ik voor de 2e keer werd ontslagen. Ik wist toen heel erg zeker wat ik niet meer wou doen maar niet wat ik dan wel wilde doen. Hoe pak je dat dan aan? Hoe vind je een job die bij je past? was de vraag waar ik voor stond.

Loopbaanbegeleiding was toen nog niet wat het vandaag is en toch heb ik me toen ingeschreven voor een dag loopbaancoaching in groep. Daar kwamen 3 verschillende jobs uit met 1 hoofdthema: ik wou weer mens zijn in plaats van (productie) machine. De 3 jobs?

  1. Coach en trainer

  2. Een dating/matching ‘kantoor’ openen

  3. Mensen met financiële problemen begeleiden

Geen opties hebben is niet evident. Langs de andere kant, 3 toch wel uiteenlopende opties hebben is ook behoorlijk stressvol. Welke job past echt bij mij? was de volgende vraag die ik me moest stellen.

We dromen allemaal wel van mooie opportuniteiten, geweldige jobaanbiedingen, mooie partnerships, … maar wanneer deze meer en meer waarheid worden zullen velen van ons verstijven en niet beslissen.

Zal ik gelukkiger zijn in die nieuwe rol? Zal ik mijn talenten kunnen inzetten? Zal ik geen spijt hebben als ik beslis voor optie x te gaan? Durf ik wel de veilige loondienst omgeving achter te laten en zelfstandige te worden?

Dit zijn een paar harde vragen die de meeste professionals in hun loopbaan weleens tegen komen. Wat is de beste manier om doorheen je angst te breken en de alternatieven t.o.v. elkaar af te wegen om zo te kiezen voor een job die bij je past?

Dit zijn stappen die ik doorliep en die we nog steeds gebruiken voor onze klanten:

Welke job past bij mij: wishlist versus reality check

Wil je de job vinden die bij je past? Maak een wishlist op van wat JIJ graag in je job zou willen terugvinden (waarden, talenten, interessevelden, maximum woon-werk verkeer, minimum aantal vakantiedagen, minimumloon, ...). Als de wishlist te lang wordt kan je eventueel werken met prioriteit 1, 2 of 3 of must have, nice to have om toch enige weging aan al je criteria toe te bedelen. Ik heb dat toen in excel gemaakt omdat dat een mooi overzicht gaf.

Ten opzichte van deze wishlist zet je je verschillende opties bijvoorbeeld talent manager in loondienst, HR freelancer, recruiter in loondienst. Op elk van de criteria uit je wishlist geef je dan een ‘score’. Je kan dit zeer rudimentair doen met ‘aanwezig’ of ‘afwezig’ of je kan ook hier werken met een schaal van 0 tot 10 op 10.

Houd er wel rekening mee dat de ene functie van talent manager de andere niet is en je na je 1e en 2e gesprek bij een potentiële werkgever best wel verder verfijnt. Als je bezig bent met 2 verschillende jobs als talent manager kan je ze best apart scoren in je excel.

Welke job past bij mij: vacatures

Gebruik vacatures om na te gaan wat meestal de vereisten zijn van opleiding of werkervaring maar evengoed om je eigen ideale takenpakket samen te stellen.

Als je surft naar vacatures van talent manager zal je er meerdere vinden. Zoals ze zijn weergegeven kan je je de vraag stellen welke ervan je het liefste zou doen. En voor welke reden? Staan die redenen ook in je wishlist? Indien niet, dan voeg je ze nog toe.

Daarnaast kan je uit alle vacatures van talent manager ook eens je eigen meest ideale takenpakket samenstellen door uit elke vacature die taken en verantwoordelijkheden te halen die je heel erg graag wilt doen. Hopelijk staan die ook in je wishlist en indien niet, dan voeg je ze nog toe.

Welke job past bij mij: netwerken, inclusief sociale media

Gebruik je netwerk om te bekijken welke job bij je past. Benader mensen die doen wat jij wilt gaan doen, om meer informatie vast te krijgen over de job: Wat houdt hun functie in? Bij welk bedrijf zitten ze? Welke stappen zijn ze doorlopen om op die positie te geraken? Wat raden ze zeker aan of af?

Je netwerk vind je overal: in je telefoon, een vereniging waar je lid van bent, familie, vrienden, buren, en ook op sociale media. Netwerken wil ook zeggen dat je je netwerk gebruikt om je doel te bereiken. De meeste mensen zijn maar wat graag bereid om iemand anders verder te helpen. Bel dus die verre kennis die de job heeft die je wilt doen (en vraag eventueel via via de contactgegevens op moest je die niet zelf hebben).

Vraag in LinkedIn een introductie naar een interessant profiel dat je er zag, of connecteer rechtstreeks.

Bij LinkedIn kan je op functietitel zoeken en zal je enerzijds de vacante jobs met die functietitel te zien krijgen evenals iedereen in je netwerk (dichtbij of ver weg) die die functietitel nu heeft, of in het verleden had. Heel interessant ook om te zien in welke bedrijven die functietitels voorkomen. Zorg er wel zelf voor dat je LinkedIn profiel up to date is eens je begint te solliciteren!

Spreek ook onbekende mensen aan (in de rij bij de bakker zondagmorgen, via sociale media, of ...) om nog meer te weten te komen wat er allemaal mogelijk is op de arbeidsmarkt. Je zal verstomd staan welke opties er allemaal zijn.

Zelfs ik als loopbaancoach hoor soms van bedrijven en functies waar ik nog nooit van gehoord had en vind dit enorm verrijkend. Als jij op zoek bent naar wat je volgende stap is zou je bij zo’n gesprek deze vraag in je achterhoofd kunnen houden: welk deel van deze job zou ik eventueel ook willen doen?

Welke job past bij mij: beroepenfiches en filmpjes

Op de website van de VDAB vind je heel wat arbeidsmarktinformatie. Waneer je een job wil vinden die bij je past, zijn 2 delen hiervan heel erg zinvol als je nog twijfels hebt omdat ze beter inzicht geven in wat een bepaalde job precies inhoudt.

  • Beroepenfiches: onze databank bevat maar liefst 550 beroepenfiches.

  • Beroepenfilms: hier vind je meer dan 150 beroepenfilms op vdab.tv., opgesplitst op basis van sectoren.

Welke job past bij mij?

Welke job past bij jou?

Call to action

Wat heb jij al geprobeerd of geëxperimenteerd om uit te zoeken welke van de opties diegene is die het beste bij je past? Wat was het resultaat ervan?

Wat zijn je talenten? Je waarden? Welke interesses heb je? Welke job zou bij je passen?

Welke van bovenstaande mogelijkheden heb je nog niet geprobeerd en zet je nu in gang?

Wie kan je hier eventueel bij helpen?

Proost op de job die écht bij je past!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#LinkedIn #netwerken #talent #waarden