Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 stappen om je professionele toekomst te plannen

 

Iedereen heeft dromen en wensen als het om werk gaat. De één wil graag een job waarbij hij niet teveel na hoeft te denken, de ander is ambitieus en wil graag doorgroeien naar een toppositie binnen een groot bedrijf.

Om in je werkzame leven de job te kunnen bereiken die je voor ogen hebt, is het altijd verstandig om een duidelijke planning te maken. Want stel nu dat jij een manager wilt worden bij een bank of teams wilt gaan aansturen in de medische sector? Dan is het wel belangrijk dat jij de juiste stappen gaat zetten om daar te komen. Met volle focus vooruit, ondanks de hobbels en tegenslagen die jij op de weg naar je gewenste professionele toekomst kunt tegenkomen.

Wanneer jij je hart gaat volgen om te doen waar je altijd al van gedroomd hebt, heb je de meeste kans van slagen, als je actie onderneemt natuurlijk. Dan heb je namelijk de intrinsieke motivatie die ervoor zorgt dat niets jou in de weg staat op je professionele pad naar het bereiken van die droomjob.

Er zijn vijf stappen die je kunt zetten om je professionele toekomst te plannen die ervoor zorgen dat jij je einddoel bereikt.

Bewustworden van je vaardigheden, dromen en talenten

Allereerst is het van belang dat jij weet waar je goed in bent, wanneer je in jouw ‘zone of genius’ werkt en waar je van droomt.

 • Vragen die je je hierbij kan stellen zijn
 • Wat doe je het allerliefst en wat voelt eigenlijk niet aan als werk?
 • Waar ben jij passioneel over?
 • Wat zou je graag anders willen zien in de wereld?
 • Waar prijzen andere mensen jou om?
 • Waar zie jij jezelf over een jaar of 10 staan als het om je professionele toekomst gaat?

Wanneer je het moeilijk vindt om deze vragen voor jezelf te beantwoorden, kun je altijd hulp vragen aan een loopbaancoach. Die onderzoekt met jou waar je goed in bent en waar je hart sneller van gaat kloppen. Je bewust zijn of worden van wat je het allerliefst zou willen in een job en waar je ook nog eens goed in bent, is de eerste stap op weg naar het bereiken van je doel.

Wat zijn je dromen talenten passies

Concrete doelen stellen

Wanneer je weet wat je wilt, is het tijd om doelen te gaan stellen die haalbaar voor je zijn. Gebruik hier eventueel SMART doelstellingen voor. Stel dat je hebt bedacht dat je in de financiële dienstverlening wilt gaan werken, omdat je analytisch bent en goed bent in het werken met cijfers. Je wordt er ontzettend blij van om mensen te helpen met het inzichtelijk maken van hun inkomsten en uitgaven. Dan kan je eerste doel zijn om een job te vinden bij een bank of een verzekeringsmaatschappij waar je start als junior accountant of boekhouder. Je tweede doel kan zijn om binnen de organisatie door te groeien naar senior accountant met bijbehorend salaris, zodat je weer een stapje hoger komt op de door jou gekozen carrièreladder. Zodra je een gesteld doel behaald hebt, stel je weer een volgend doel om zo uiteindelijk je ultieme droomjob uit te kunnen oefenen. Het kan dus heel goed zijn dat je droomjob vereist dat je een stappenplan met tussenstappen maakt.

Een strategisch plan maken

Maar hoe zorg je er nu voor dat je die doelen ook daadwerkelijk gaat behalen? Daarvoor maak je een strategisch plan.

Je denkt eerst goed na over de volgende vragen:

 • Bij welk bedrijf zou ik graag willen werken?
 • Welke mensen help ik het liefst?
 • Wat kan ik de hele dag doen zonder verveeld te raken?
 • Wat kan ik nu al doen om stappen in de richting van dit doel te zetten?

Vervolgens schrijf je op hoe de uitvoering van jouw strategische plan eruit moet zien. Je kunt bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen: ‘Ik stuur iedere dag minimaal vijf sollicitaties de deur uit naar bedrijven die mijn interesse wekken,’ ‘Ik vraag elke week aan de mensen in mijn netwerk of zij misschien een supertoffe job voor mij hebben die bij mij past’ of ‘Op basis van de droom die ik heb voor mijn professionele toekomst, ga ik iedere maand tweemaal langs bij organisaties en bedrijven om te vragen of ik eens een dag mee mag lopen om de sfeer te proeven en te kijken of ik er misschien mag blijven.’ Dit zijn allemaal kleine en behapbare acties die je binnen een bepaald tijdsbestek uit kunt voeren.

Hoe strategisch plan maken

Logische stappen zetten

Nu is het tijd om in actie te komen. Met alleen een strategisch plan uitgewerkt op papier, ben je er nog niet. Je moet de acties die je hebt bedacht en uitgewerkt, ook daadwerkelijk uit gaan voeren om enig resultaat te kunnen boeken. Maak het commitment met jezelf dat je iedere dag werkt aan het creëren van de professionele toekomst waar jij van droomt. Ook als het slecht weer is, je geen zin hebt of even niet meer weet waar je de motivatie vandaan moet halen om ermee aan de slag te gaan. Kijk altijd naar wat de eerstvolgende logische stap is die je moet zetten om je doelen te behalen, en zet die stap ook. De vele kleine stappen die je zet, zorgen uiteindelijk voor een groots en gewenst eindresultaat.

Doorzetten & obstakels overwinnen

Wanneer jij bezig bent met het plannen van je professionele toekomst, klopt het leven aan je deur. Soms word je langdurig ziek, zijn er mensen die niet in je geloven, krijg je regelmatig ‘nee’ te horen bij sollicitatiegesprekken of lukt het je maar niet om binnen te komen in de organisatie waar jij het allerliefst wilt werken. Dit is slechts een voorbeeld van de vele mogelijke obstakels die op je pad kunnen komen als je op weg bent om jouw professionele toekomst te realiseren. De kunst is om je er niet door af te laten leiden, maar om vol focus en vastberadenheid op jouw einddoel af te gaan. Misschien moet je er soms een omweg voor nemen of duurt het allemaal wat langer dan je gepland had. Maar als jij 100% achter jezelf staat en blijft doorzetten, wat er ook gebeurt, zal jij hoe dan ook de professionele toekomst die je voor jezelf hebt uitgestippeld, gaan beleven. De professionele toekomst waar jij al die tijd van hebt gedroomd, is dan waarheid geworden.

Hoe obstakels overwinnen

Hoe plan jij je professionele toekomst?

Call to action

Welke zijn jouw vaardigheden? Dromen? Talenten?

Welke professionele doelen wil je bereiken?

 • Specifiek:
 • Meetbaar:
 • Acceptabel/aanvaardbaar (ook voor je omgeving):
 • Realistisch:
 • Tijdsgebonden:

Wat staat er allemaal in je strategische plan?

Welke logische stappen heb je te zetten?

Welke obstakels zou jij in je situatie kunnen tegenkomen? Hoe ga je daarmee om gaan?

Hoe kan een loopbaancoach je hierin ondersteunen?

De A-Lisome job coaches werken helemaal op maat én we begeleiden je in een 50-tal locaties in Vlaanderen, of online. Er zal dus zeker een kwalitatieve job coach in buurt zijn.

Wat zijn mogelijke gespreksonderwerpen

Aarzel niet en vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Zo kan je nagaan of en hoe we je kunnen begeleiden in je loopbaan.

Voldoe jij aan de voorwaarden van de VDAB loopbaancheques? Dan kan je voor 80 euro 7u loopbaanbegeleiding volgen.

Kom je nog niet in aanmerking? Dat is ook geen probleem. Je kan al verder met onze blogs, je kan zelf aan de slag gaan en je laten inspireren door wat we delen op onze sociale media. Of klik hier voor onze mogelijkheden zonder loopbaancheques.

Loopbaancoach in je buurt

Proost, op je professionele toekomst,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap via het contactformulier of mail naar annelies@a-lissome.be .

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#professioneletoekomst #missie #planjetoekomst #toekomstperspectief #vindjedroombaan #jobambities #lerenplannen #visieontwikkelen #toekomstvisie #droombaan #loopbaanplannen #geefvleugelsaanjeloopbaan

Bewustworden van je vaardigheden, dromen en talenten

Concrete doelen stellen

Een strategisch plan maken

Logische stappen zetten

Doorzetten en obstakels overwinnen