Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Herontdek jezelf en maak een succesvolle carrièreswitch

Herontdek jezelf en maak een succesvolle carrièreswitch

 

Een carrièreswitch voelt aan als een sprong in het diepe, vooral als je al een aanzienlijk deel van je loopbaan achter de rug hebt. Ben je op zoek naar nieuwe uitdagingen, meer voldoening of simpelweg een andere richting? Zo een grote transitie vereist voorbereiding, zelfinzicht en een flinke dosis moed.

Met de juiste stappen maak je een soepele en succesvolle overstap naar een nieuwe carrière die beter bij je past. In dit artikel bespreken we hoe je een carrièreswitch succesvol aanpakt.

Verfijn je CV en LinkedInprofiel

Voorafgaand aan een carrièreswitch zul je je kennis en ervaringen moeten herpositioneren om overeen te komen met functieeisen van de rol die je ambieert. Het draait om het strategisch presenteren van relevante vaardigheden en prestaties. Gebruik een CV-template waarmee je eenvoudig je CV kunt aanpassen. Dit bespaart je tijd en energie die je vervolgens kunt investeren in het vinden van de perfecte rol.

Om je CV relevant te maken, focus je op prestaties die aansluiten bij je nieuwe loopbaandoelen. Dit betekent dat je minder relevante onderdelen minimaliseert. Update je LinkedInprofiel vervolgens ook op dezelfde wijze en zorg dat het aansluit op je CV. 

Stappen voor een CV en LinkedIn update

  • Gebruik een functioneel CV, ook wel een vaardigheden CV genoemd (in plaats van een chronologisch CV). Het benadrukt vaardigheden en prestaties in plaats van op de tijdlijn van je werkervaring.
  • Update je LinkedIn bio zodat je begint met een pakkende samenvatting die jouw nieuwe doel en richting weergeeft.
  • Schrijf een blog en post op LinkedIn over je carrièreswitch om gevonden te worden door relevante contacten in de branche.

Voordat je met je CV aan de slag gaat, is zelfreflectie een onmisbare stap in je voorbereiding op een carrièreswitch.

Kijk zeker ook in deze blogs:

Evalueer je vaardigheden

Een evaluatie van vaardigheden begint met het stellen van de juiste vragen, aan je netwerk, maar eerst aan jezelf.

  • Wat zijn je sterke punten
  • Waar ben je minder goed in? Wil je die zaken ontwikkelen of niet?
  • Wat geeft je energie?
  • Wat wil je absoluut niet meer doen?

Zelfreflectie helpt je om een helder beeld te krijgen van welke richting bij jou past en waar je inspanningen het beste tot hun recht komen. Jouw unieke combinatie van ervaring, kennis en talenten in kaart brengen is de eerste stap van een concreet toekomstplan.

Maak een lijst van je overdraagbare vaardigheden, oftewel de vaardigheden en competenties die je in vrijwel elke werkomgeving kunt toepassen, zoals probleemoplossend vermogen en leiderschapsvaardigheden. Overweeg welke van deze eigenschappen en vaardigheden relevant zijn voor de nieuwe richting die je wilt inslaan.

Deze vaardigheden vormen de kern van je professionele identiteit en helpen je te onderscheiden tijdens je overstap naar een nieuwe branche.

Stappen voor een zelfevaluatie

  • Inventariseer je vaardigheden door een lijst van je hard en soft skills op te stellen. Kies welke je kunt inzetten voor je nieuwe carrièrepad. Zoek uit welke vaardigheden je mist.
  • Stel doelen om te bepalen waar je jezelf over een jaar ziet en stel kortetermijndoelen onderweg naar je hoofddoel.
  • Volg een opleiding, cursussen of trainingen om je vaardigheidskloof te overbruggen. Focus je op vaardigheden die waardevol zijn voor je nieuwe job.

Je kunt ook feedback vragen aan je huidige netwerk, bijvoorbeeld (ex)collega’s of leidinggevenden om blinde vlekken over je vaardigheden te achterhalen. Daarna is het tijd om je buiten je huidige netwerk te bewegen en je te richten op professionals in jouw nieuwe richting.

Investeer tijd in het netwerken in jouw nieuwe sector

In veel gevallen kom je bij een carrièreswitch met nieuwe uitdagingen en een nieuw netwerk in aanraking. Dit betekent dat je actief stappen moet ondernemen om de juiste mensen te leren kennen die je op weg kunnen helpen.

Je netwerken is je levenslijn als het aankomt op een carrièreswitch. Door je netwerk strategisch uit te breiden binnen de sector die je kiest, leer je nieuwe aspecten van je professionele identiteit kennen.

Door online te netwerken en actief te zijn in relevante LinkedIn-groepen kun je nieuwe mensen leren kennen. Verder kan lid worden van een vakvereniging of het volgen van branche-experts op LinkedIn helpen om verbinding te maken.

Handige netwerktips

  • Maak (online) afspraken met branche-experts in het vakgebied waarin je interesse hebt en stel vragen. Zo krijg je inzichten en stel je je beschikbaar voor aanbevelingen.
  • Zoek een mentor binnen de nieuwe branche die je wegwijs maakt en helpt je valkuilen te vermijden. Een mentor kan structureel waardevolle informatie delen over het vakgebied.
  • Neem deel aan seminars en workshops over je nieuwe vakgebied. Deze evenementen zijn leerzaam en bieden uitstekende netwerkmogelijkheden met professionals en potentiële werkgevers

Creëer een financiële buffer

Een carrièreswitch kan spannend zijn, maar ook financieel uitdagend, vooral als er een leercurve is in je nieuwe vakgebied waarbij je misschien tijdelijk minder verdient. Een robuuste financiële buffer opbouwen voordat je de overstap maakt, kan je gemoedsrust geven en je de vrijheid bieden om te experimenteren en de druk van financiële verplichtingen te reduceren. 

Breng je financiën op orde

  • Bereken je maandelijkse inkomsten en uitgaven om een spaardoel te stellen.
  • Bespaar op overbodige uitgaven en zet dit geld opzij voor je transitieperiode.
  • Overweeg tijdelijk parttime werk of freelance opdrachten om je inkomsten aan te vullen terwijl je je nieuwe carrièrepad verkent.
  • Langs de andere kant is het misschien ook ok om minder te verdienen als je wel gelukkiger bent door je job. Lees er hier meer over: Hoeveel inkomen is voldoende?

Stel een strategisch actieplan op voor je carrièreswitch

Een strategisch actieplan is cruciaal voor een succesvolle carrièrewissel. Dit plan moet niet alleen je nieuwe carrièredoelen omvatten, maar ook gedetailleerde stappen over hoe je deze doelen gaat bereiken. Denk aan het verwerven van de benodigde vaardigheden, het opbouwen van een relevant netwerk, en het navigeren door de uitdagingen van een nieuwe industrie. Door je acties in fasen op te delen, kun je je vooruitgang systematisch volgen en aanpassen. 

Plan je carrièrewissel

  • Identificeer de vaardigheden en certificeringen die vereist zijn voor je nieuwe rol, en maak een tijdlijn voor wanneer en hoe je deze gaat behalen.
  • Stel deadlines voor elke fase van je carriereswitch, waaronder het updaten van je cv.
  • Plan reflectiemomenten in om je voortgang te beoordelen en maak een plan B.

Nu je de nodige informatie en een stappenplan hebt, ben je klaar om jezelf opnieuw uit te vinden en de uitdagingen van een nieuwe carrière met vertrouwen tegemoet te treden. Succes met de overstap!

Stel een strategisch actieplan op voor je carrièreswitch

Ben jij klaar voor je carrièreswitch?

Een carrièreswitch kan aanvoelen als een grote stap, maar met de juiste voorbereiding, zelfreflectie en een duidelijk plan kun je deze transitie succesvol en zelfverzekerd aangaan.

  • Door aandacht te besteden aan het herpositioneren van je CV en LinkedIn-profiel,
  • een evaluatie van je vaardigheden te doen,
  • je netwerk uit te breiden,
  • een financiële buffer op te bouwen,
  • en een strategisch actieplan op te zetten en te volgen

zet je solide stappen richting een nieuwe loopbaan die beter bij je past. Het pad naar een nieuwe carrière vraagt inzet en doorzettingsvermogen, maar biedt ook nieuwe kansen op groei, voldoening en succes.

Dus, neem de sprong, volg je passie en maak van jouw carrièreswitch een waardevolle investering in jezelf en je toekomst!

Proost, op een succesvolle carrièreswitch

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#Carrièreswitch #NieuweUitdagingen #Loopbaanontwikkeling #Zelfontplooiing #Carrièredoelen #Netwerken #LinkedInTips #Vaardigheden #Zelfreflectie #PersoonlijkeGroei #Werkgeluk #Loopbaanadvies #CVUpgrade #FinanciëleZekerheid #Actieplan