Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Gebruik het 30-60-90 dagen plan voor job- en loopbaansucces

 

Heb jij weleens gehoord van een 30-60-90 dagen plan? Er zijn eigenlijk twee momenten waarop je dit plan voor jezelf kunt schrijven: als je je wilt voorbereiden voor een sollicitatiegesprek of op het moment dat je start met een nieuwe job (een echte nieuwe job of een andere functie bij het zelfde bedrijf). Een 30-60-90 dagen plan is een document waarin je je intenties opschrijft voor de eerste 30, 60 en 90 dagen bij je nieuwe werkgever of voordat je op gesprek gaat. Je beschrijft je prioriteiten, de concrete stappen die je gaat nemen en hoe je jouw succes de komende drie maanden gaat meten. Zodat je uiteindelijk een positieve indruk maakt en laat zien dat je heel duidelijk weet waar je heen wilt in je loopbaan. Door tijdens je sollicitatiegesprek te bespreken hoe je je werkzaamheden de eerste 90 dagen zou aanpakken, laat je zien dat je met het bedrijf mee kunt denken en dat je hier proactief in bent. Als je je nog aan het voorbereiden bent voor een sollicitatiegesprek is het slim om enkele zaken aan te geven die je in korte tijd kunt bereiken in het bedrijf. Ben je al gestart bij je nieuwe job, dan heb je toegang tot collega’s en interne bronnen die je vragen kunt stellen en die ervoor zorgen dat jij je 30-60-90 dagen plan kunt aanscherpen en verbeteren. Maar hoe creëer je nu zo’n plan? Ik leg het je graag uit.

Bepaal een specifiek doel en focus

Bedenk goed waar je je in de komende 30, 60 of 90 dagen op gaat focussen, de specifieke doelen die je per maand aan jezelf stelt. Over het algemeen ben je de eerste 30 dagen aan het inwerken, leer je nieuwe werkzaamheden en leer je de bedrijfscultuur kennen. In de tweede maand van je nieuwe job draag je al een klein beetje bij aan de groei van het bedrijf en weet je wat er nodig is om resultaten te boeken. In de derde maand kan je al meedenken over hoe je de organisatie eventueel nog beter bij kunt staan met jouw talenten. Kijk dus per maand waar jij de focus op mag gaan leggen voor jezelf in je persoonlijke 30-60-90 dagen plan en kies per maand een doel uit wat goed past bij de situatie.

Zelf heb ik ook al meegemaakt dat een echte onboarding langer kan duren dan maar 3 maanden. Als jij er nood aan hebt dan breid je de 30-60-90 gewoon nog uit naar 120-150-… afhankelijk van wat er nodig is voor jou.

Stel prioriteiten

Welke prioriteiten stel je voor jezelf in de eerste, tweede en derde maand van je nieuwe job? Wat vind jij belangrijk om naartoe te werken in drie maanden tijd als je met een goed verhaal wil komen tijdens je jobinterview? De prioriteiten formuleer je specifieker dan je focus of doelen voor de komende drie maanden. Ga je je bijvoorbeeld de eerste 30 dagen verdiepen in een opleiding die je nodig hebt voor je werk? Wil je jezelf na 60 dagen ontwikkeld hebben tot iemand die een vergadering kan leiden of het team verder kan helpen? En ga je na 90 dagen al meedenken met het bedrijf over oplossingen die er gezocht worden voor lopende problemen? Zorg ervoor dat je prioriteiten stelt die je ook waar kunt maken.

Splits je doelen op in specifieke categorieën

Doelen stellen doe je om uiteindelijk de prioriteiten die je hebt neergezet, waar te kunnen maken. Eigenlijk zijn er drie soorten specifieke categorieën als het op doelen aankomt:

  • Leerdoelen: Als je hier een doel voor wilt stellen, kan je jezelf afvragen: Welke kennis en vaardigheden heb ik nodig om succesvol te zijn in mijn werk? Hoe kan ik op de beste en snelste manier leren? Is het mogelijk om een opleiding te volgen op mijn nieuwe job?
  • Doelen die je wilt bereiken voor de organisatie: Welke doelen wil je bereiken in je rol als nieuwe medewerker? Hiervoor kan je jezelf afvragen welke vooruitgang je wilt maken in de komende 30, 60 en 90 dagen die bijdragen aan (de groei van de) organisatie.
  • Persoonlijke doelen: Deze doelen hebben veel meer te maken met het leren kennen van je collega’s en de organisatie. Met het vinden van jouw plek binnen het team. Vraag jezelf daarom af met wie van je collega’s het slim is om een goede band op te bouwen en hoe je kunt laten zien dat je betrouwbaar en loyaal bent aan je collega’s en de organisatie.

Maak je doelen SMART

Als je je doelen (en prioriteiten) eenmaal helder hebt, is het tijd om ze SMART te maken. Met andere woorden: specifiek, meetbaar, acceptabel (voor jezelf en je omgeving), realistisch en tijdgebonden. De tijd heb je al duidelijk voor jezelf: 30, 60 en 90 dagen. In plaats van bijvoorbeeld te schrijven: Ik begrijp hoe de website van onze organisatie in elkaar steekt, formuleer je het SMART doel als volgt: In de eerste 30 dagen van mijn nieuwe job ga ik bekijken hoe de achterkant (backend) van de website van dit bedrijf eruitziet, en ga ik onderzoeken hoe goed we gevonden worden op Google door nieuwe medewerkers.

Stel vragen

Of je nu nieuw bent in het bedrijf of nog wacht om te worden aangenomen, veel vragen stellen is altijd cruciaal voor succes. Om te weten of de doelen die je stelt realistisch zijn, is het belangrijk om te weten hoe de huidige gang van zaken is in het bedrijf waar je werkzaam bent of wilt zijn. Vraag daarom wat er gebruikelijk is, wat er van je verwacht wordt en welke standaard zij hanteren. Je kunt natuurlijk ook eerst aan je collega’s vragen stellen die ervoor zorgen dat je op een later tijdstip met een 30-60-90 dagen plan aan de gang kunt. De belangrijkste vraag die je hoe dan ook kunt stellen is: Wat kan ik in de eerste 90 dagen van mijn nieuwe job realiseren zodat ik een significante impact maak op het bedrijf?

Wees flexibel

Maak je geen zorgen als je jouw 30-60-90 dagen plan niet precies tot in de puntjes uit kunt voeren. In iedere job komen er weer nieuwe uitdagingen op je pad die flexibiliteit van jou vragen. Baseer je plan dus wel op jouw functie en op datgene wat je al weet van de organisatie, maar houd er rekening mee dat er veranderingen plaats zullen vinden en beweeg mee met die veranderingen. Vraag gerust om feedback gedurende je eerste 90 dagen en kijk of je plan tijdens die periode aangepast mag/kan worden of niet. Veel bedrijven zullen jouw doelgerichtheid en flexibiliteit absoluut kunnen waarderen.

Download hier een 30-60-90 dagen plan template

Maak jij een 30-60-90 dagen plan als je solliciteert of een nieuwe job start?

Het kan superhandig zijn om voor jezelf een soort van handleiding te schrijven hoe je een job zal aanpakken eens je gestart bent, zoals je in deze blog kon lezen.

Ga jij voor een nieuwe job of heb je hem al te pakken en wil je je goed voorbereiden, dan kan je dus rekening houden met volgende onderdelen

  • Bepaal een specifiek doel en focus
  • Stel prioriteiten
  • Splits je doelen op in specifieke categorieën
  • Maak je doelen (en prioriteiten) SMART
  • Stel vragen
  • Wees flexibel

Proost, op een goede (onboarding op je) nieuwe job!

Aliles

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#persoonlijkontwikkelingsplan #pop #onboardingplan #loopbaansucces #doelenstellen #smartdoelen