Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur
Voordelen van werken tijdens kerstverlof

 

Veel mensen vinden het heerlijk om tijdens de decembermaanden in hun vakantie weg te kruipen onder een zacht dekentje en met een warme beker chocolademelk in de hand naar kerstfilms te kijken en te genieten van de familie en de lichtjes om hen heen. Toch heeft niet iedereen voldoende vakantiedagen om twee weken vrij te plannen of is het juist ontzettend druk op je werk in deze tijd. Omdat er nog heel veel onafgeronde projecten liggen of omdat je in een branche werkt waar vrij krijgen rond deze tijd nogal lastig is. Moet jij gewoon doorwerken tijdens de kerstvakantie, terwijl iedereen om je heen kan genieten van zijn of haar vrije tijd? Gelukkig zitten er ook een aantal voordelen aan het werken tijdens de kerstvakantie. Ik deel ze graag met je in deze blog.

Je hebt nu tijd voor de taken die zijn blijven liggen

Misschien heb je het afgelopen jaar een aantal taken laten liggen waar je maar niet aan toekwam, maar die toch moeten gebeuren. Denk aan het uitkuisen van je inbox, het archiveren van bepaalde dossiers, het opnieuw inrichten van je werkplek, een nieuwe software onder de knie krijgen, een template uitwerken, … . Tijdens de laatste twee weken van het jaar, heb je hier alle tijd voor omdat er toch bijna niemand op kantoor is en zo ga je met een opgeruimd gevoel het nieuwe jaar in.

Afwerken wat blijft liggen

Je kunt in deze tijd een nieuwe job zoeken

Mogelijk voel je al enige tijd dat je niet meer op je plek zit als het om je huidige job gaat. Je voelt je niet meer uitgedaagd of je wilt graag doorgroeien naar een andere functie. In deze tijd van bezinning kan het een goed idee zijn om na te denken over wat je graag wilt als het om je werk gaat en is het slim om je CV nog eens na te lopen en te verbeteren. Welke vaardigheden en competenties heb je het afgelopen jaar verbeterd? Waar bleek je enorm in uit te blinken? Wat vond je minder leuk om te doen? Wanneer je dat voor jezelf op een rijtje hebt, is het veel gemakkelijker om gericht een nieuwe job te zoeken. Of om na te denken over hoe je door kunt groeien binnen het huidige bedrijf waar je werkt. Bovendien heb je een stuk minder concurrentie wanneer je in deze tijd solliciteert, omdat veel collega’s wel vakantie hebben of nemen.

Ook deze input kan je helpen:

Je kunt je collega’s beter leren kennen

In de laatste twee weken van het jaar is iedereen wat relaxter en persoonlijker met elkaar. Je versterkt de band met collega’s door eens wat vaker een praatje aan te knopen dan gebruikelijk, door je manager nu eens op een informele manier te leren kennen en door te beeldbellen met je collega’s die op dit moment aan het thuiswerken zijn. Door de onderlinge relatie te versterken, zijn er in het nieuwe jaar altijd collega’s die jou vaker een handje willen helpen of leidinggevenden die jou een stap verder kunnen brengen in je carrière als je later eventueel door wilt groeien naar een andere functie. 

Leer je collega's beter kennen

Je bouwt extra verlofdagen op

Wanneer je ervoor kiest om tussen Kerst en Oud & Nieuw door te werken, bouw je een buffer van extra verlofdagen op. Die kunnen later van pas komen bij ziekte of wanneer je eens een aantal weken achter elkaar op vakantie wilt gaan. De extra verlofdagen zijn natuurlijk ook handig voor onverwachte tegenvallers: als je bijvoorbeeld zorg moet verlenen aan iemand in je directe omgeving of wanneer je zelf een aantal weken uit de running bent. Daarnaast ziet jouw werkgever jou als harde werker. Omdat veel collega’s wel verlof zullen nemen en jij de uitzondering bent, zal jij extra opvallen in deze tijd. Je laat op deze manier zien dat jij het belangrijk vindt dat de zaak draaiende blijft, ook tijdens de feestdagen. Wanneer je werkgever op kantoor is, heb je ook de mogelijkheid om hem of haar vragen te stellen en de onderlinge relatie te verbeteren. Mag je je verlofdagen niet meenemen naar het nieuwe jaar? Dan kun je ervoor kiezen om ze uit te laten betalen en heb je op een later moment extra geld te besteden.

Er is veel minder afleiding

De rest van het jaar rinkelt de telefoon onophoudelijk, krijg je elke drie minuten een nieuwe mail binnen of is er een collega die je een uur lang aan de praat houdt over alles wat er nog door hem of haar gedaan moet worden. Kortom: er is volop afleiding. Natuurlijk kun je ook afleiding hebben wanneer je thuiswerkt door een stel rondrennende kinderen die met je willen spelen of een partner die je steeds vragen stelt, maar over het algemeen is het in deze periode wat rustiger als het om bellen of mailen gaat. Natuurlijk is tijdens de kerstvakantie niet iedereen aanwezig op kantoor of thuis aan het werk, dus heb jij alle rust en tijd om ongestoord aan een rapport te werken of om je to-do list op je gemak af te werken.

Kijk je al anders aan tegen werken in de kerstvakantie en zie je er de voordelen van in? Ik hoor het graag.

Rustig alles afwerken

Werk jij tijdens het kerstverlof?

Werk je tijdens het kerstverlof?

Neen? Dan wens ik jou een super deugddoende vakantie!

Wel? Welke van bovenstaande tips kan je inzetten? Welke taken wil je absoluut afwerken? Welke collega wil je beter leren kennen? ...

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#werkentijdensdekerstvakantie #kerstvakantie #kerstverlof #voordelen vanwerkentijdenskerst #werkentijdensverlof #verlofdagenopbouwen #werkenindevakantie #werkenmetfeestdagen #werkendecembermaand

Je hebt tijd voor de taken die zijn blijven liggen

Je kan een nieuwe job zoeken

Je kan je collega's beter leren kennen

Je bouwt extra verlofdagen op

Er is veel minder afleiding