Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

10 to do's om volop te kunnen genieten van je verlof

Hoe volop genieten van je verlof?

 

Gelukkig heb je als werknemer een aantal weken per jaar recht op verlof. Dit is natuurlijk erg fijn wanneer je iedere dag hard werkt in een stressvolle omgeving. Maar hoezeer je ook uitkijkt naar je verlof, als het eenmaal zover is, lukt het jou de eerste dagen vaak niet om in een ontspannen ‘vakantiemodus’ te komen. Misschien heb je de afgelopen weken extra hard gewerkt om alles op tijd af te hebben voor je verlof of ben je enorm aan het haasten omdat je alles lastminute aan het doen bent.

10 to do’s om ontspannen op vakantie te kunnen gaan

In dit artikel deel ik 10 tips met je, zodat je voortaan volop kunt genieten van je verlof.

Maak van tevoren een overzichtelijke planning

Niks vervelender dan vakantiestress. Zorg daarom voor een overzichtelijke planning waarin alle werkzaamheden die je af moet ronden voordat je met verlof gaat, staan vermeld. Maak bijvoorbeeld een to-do list waarin je iedere dag zowel een paar grote als enkele kleine taken zet, die je per dag zeker af krijgt. Wanneer je alles in duidelijke stappen opdeelt en deze verspreidt over een ruimere periode, wordt het behalen van deadlines een stuk gemakkelijker. Vergeet daarbij niet om vlak voordat je met verlof gaat, een dag in te plannen om je werkplek op te ruimen en de laatste eindjes aan elkaar te knopen. Daarmee creëer je rust in je hoofd en je lijf. Als je weer terugkomt, kun je bovendien direct op een schone werkplek plaatsnemen en hoef je geen onnodige rommel meer op te ruimen.

 

Laat je laptop thuis

Niet iedereen is goed in het loslaten van bepaalde situaties op het werk, mezelf inclusief. Wees je ervan bewust dat verlof bedoeld is ter ontspanning. Probeer dus even helemaal niet aan je werk te denken. Weet jij van jezelf dat je je werk moeilijk los kunt laten? Laat dan je laptop thuis en kijk tijdens je verlof ook niet stiekem op je telefoon naar je werkmail. Of nog een stapje verder: zet de synchronisatie van je werkmail met je telefoon af en zorg ervoor dat er een duidelijke out of office is die aangeeft dat je je mails niet opvolgt, met de contactgegevens van je back-up. Gebruik je smartphone alleen voor noodgevallen en geniet van de rust die dit je brengt. Wanneer jij een overzichtelijke planning hebt gevolgd, is als het goed is alles afgerond en mag je vertrouwen hebben dat het werk ook zonder jouw aanwezigheid gedaan wordt.

 

Zorg voor een goede vervanger als jij weg bent

Ben je er toch niet helemaal gerust op of maak jij je zorgen over de nieuwe workload die op je ligt te wachten als je weer terugkomt? Schakel dan een collega in die jouw taken overneemt als jij met verlof bent. Leg aan die persoon uit wat de belangrijkste taken zijn, laat zien hoe jij graag wilt dat de zaken geregeld worden en bespreek hoe bepaalde handelingen moeten worden vastgelegd. Als er duidelijkheid is gecreëerd voor je vervanger, kun jij met een gerust hart met verlof, zonder je zorgen te maken over werkzaamheden die normaal gesproken zouden blijven liggen.

 

Ga actief en creatief aan de slag

Lekker actief buiten wandelen, fietsen, rennen of creatief aan de slag door te schilderen, te mozaïeken of te tekenen, zorgen voor de nodige ontspanning. Het zijn uitstekende uitlaatkleppen om eventuele onrust in je geest en je lijf als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Wanneer jij compleet opgaat in een activiteit die niets met je job te maken heeft, zul je merken dat je weer nieuwe inspiratie opdoet. Dit geeft jou vernieuwde energie. Schrijf je plannen en ideeën op in een notitieboekje, zodat je na je verlof even in kunt tunen op het positieve gevoel dat je toen ervaarde. Je kunt een notitieboekje uiteraard ook gebruiken als dagboek om iedere dag in te schrijven, zodat je je hoofd even leeg maakt en geen zorgen over het werk hebt.

 

Bied ruimte aan spontaniteit

Op je job ben je waarschijnlijk gewend om je aan specifieke tijden en een strakke planning te houden. Er zijn duidelijke deadlines gesteld, je weet exact hoe laat je de kinderen ‘s avonds weg kunt brengen naar voetbal of dansles en het eten is stipt om 6 uur klaar, zodat iedereen daarna zijn eigen activiteiten weer op kan pakken. Het fijne aan verlof is juist dat je nu niet alles strak hoeft in te plannen. Niks moet, alles mag (dikwijls toch J). Laat daarom eens bewust een dag in je agenda leeg en geef ruimte aan spontane ideeën. Zo doe je lekker iedere dag waar jij zin in hebt. Misschien ga je wel spontaan een dagje naar een museum of even zwemmen met de kids. Ook een dag niets doen en simpelweg genieten van de zon of een goed boek is een optie en zorgt direct voor een ontspannen vakantiegevoel.

 

Geef bewuster aandacht aan wat jij belangrijk vindt

Nu je verlof hebt, kun je eindelijk meer aandacht geven aan zaken waar je normaal gesproken minder tijd voor hebt. Lekker knuffelen met je partner, uitgebreid ontbijten met de kinderen of eindelijk die boeken lezen die al geruime tijd op je nachtkastje liggen te verstoffen. Of lekker in en om het huis klussen en in de tuin bezig zijn. Vergeet ook niet om voldoende me-time te nemen. Laat je masseren of ga eens uitgebreid in bad. Zo heb jij ook tijd om even na te denken over je huidige leven: wat vind je fijn, wat vind je minder fijn? Hoe kan je job, eens je terugkeert, eventueel bijgesteld worden zodat die beter bij je past? En wees je bewust van de mooie mensen om je heen en alles wat je al bereikt hebt. Dit zorgt voor een gevoel van dankbaarheid.

 

Denk voor je verlof al na over je terugkomst

Voordat je met verlof gaat, is het slim om te kijken of je nog even een paar dagen tijd thuis in kunt plannen wanneer je terugkomt van een vakantie in het buitenland. Zo heb je alle ruimte om nog te herstellen van een jetlag, het huis een beetje op te ruimen of op je gemak je post door te nemen. Zo schiet je bij thuiskomst niet direct weer in de stress omdat je nog van alles te doen hebt en geen tijd meer hebt om dit thuis af te maken. Lekker even aanrommelen dus, die laatste paar vrije dagen.

 

Zorg voor voldoende vermaak

Als je tijdens je verlof op vakantie gaat, kan de reis erheen soms lang duren. Voorkom dat je toch gaat piekeren over je job en neem puzzelboekjes, mooie romans of bordspelletjes mee wanneer je met je gezin op reis bent. Als je kinderen hebt, kan het handig zijn om van tevoren uit te zoeken wat er op de plaats van bestemming allemaal te doen is, zodat ze zich niet gaan vervelen. Wil jij tijdens de reis even wat rust aan je hoofd? Neem dan een MP-3 speler mee, zodat je kunt genieten van je favoriete muziek en daardoor ontspannen aankomt op je reisbestemming.

 

Geniet

De belangrijkste tip van allemaal: vergeet niet te genieten van je verlof. Kijk om je heen, doe leuke dingen, bezoek bijzondere plekken en beleef unieke ervaringen die je nooit meer vergeet. Zodat je hier later met plezier aan terugdenkt. Door te genieten van deze vrijheid, word je positiever en krijg je weer nieuwe energie. Zodat je na je verlof weer helemaal opgeladen bent voor de nieuwe werkperiode.

 

Slaap voldoende en eet goed

Zorg ook tijdens je verlof voor voldoende slaap en voel je zeker niet schuldig als je na een gezellige avond eens een dag langer in bed blijft liggen. Blijkbaar heeft je lichaam dat nodig, dus probeer hier dan ook naar te luisteren. Rust lekker uit, probeer een vast ritme aan te houden en geniet (af en toe) van lekkere maaltijden. Vergeet echter niet om ook af en toe iets gezonds te eten. Zo blijft je energiepeil op orde en kun jij uitgerust en wel na je verlof er weer volle bak invliegen!

 

Call to action

Welke van bovenstaande tips zijn al aanwezig voor je eerstvolgende verlof?

Wat ontbreekt nog en vind je belangrijk genoeg om nog in orde te brengen?

 

Proost op een geweldig deugddoende vakantie,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be .

 

#verlof #holidays #vakantie #slaap #sleep #plan #onbezorgdopvakantie #vakantiechecklist #vakantiestressvoorkomen #tipsvoorvertrek #zonderstressopvakantie #meteengerusthartopvakantie #zorgeloosvakantienemen 

Maak van tevoren een overzichtelijke planning + Laat je laptop thuis

Zorg voor een goede vervanger + Ga actief en creatief aan de slag

Bied ruimte voor spontaniteit + Geef bewuster aandacht aan wat jij belangrijk vindt

Denk voor je verlof al na je terugkomst + Zorg voor voldoende plezier

Geniet + Slaap voldoende en eet goed