Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

7 tips om een lange job search periode te overwinnen

Hoe een lange job search periode te overwinnen?

 

Een nieuwe job vinden is niet altijd even gemakkelijk. Voor de meeste mensen is het zelfs moeilijk. Voor onze klanten, onze familieleden, … Je bent dus zeker niet de enige die het er lastig mee heeft.

De hele job search brengt dikwijls twijfel met zich mee. Het is ook niet omdat je een job vind waar je mag beginnen dat dat ook datgene is wat je het liefst van al wilt doen. De ideale job ligt immers niet altijd voor het rapen dus stellen velen zich tevreden met iets dat net minder hun ding is. Dan hebben ze ten minste werk (en een loon).

Op een of ander manier zijn we er allemaal door gegaan, door zo’n periode. Ook al is het niet altijd leuk, er is nog niemand aan dood gegaan.

Hoe kun je die moeilijke job search periode overleven?

Hoe ga je om met die lastige job search periode?

Waar moet je rekening mee houden?

 

Blijf altijd jezelf

Het is niet de bedoeling van een job search dat je iemand anders wordt dan je bent, of dat je je tijdens het interview ander voordoet dan je authentieke zelf. Te hard je best doen, fake of onecht overkomen kan er voor zorgen dat je de verkeerde kant opgaat. Wees dus altijd jezelf.

Ook al neemt het vinden van een nieuwe job een dagtaak in, het mag je hele leven en manier van zijn niet overnemen.

 

Je krijgt veel afwijzingen

In vele gevallen krijg je tegenwoordig geen antwoord meer op je sollicitatie. Iedereen een antwoord sturen kost een bedrijf immers tijd en geld. Wees je daarvan bewust en laat het je niet naar beneden halen.

Sommige aanwervingsprocedures nemen ook behoorlijk wat tijd in beslag en bestaan uit verschillende stappen. Houd daar rekening mee. Wachten op de volgende ronde is één ding, maar als je dan na x rondes te horen krijgt dat je de volgende ronde niet haalt, terwijl je er zo hard voor gewerkt hebt, dan doet dat pijn. Het is dus niet omdat je ‘vandaag’ op gesprek mag gaan dat je ‘morgen’ een nieuwe job hebt.

 

Als je naar de volgende ronde mag gaan voel je je een jo-jo

Door het proces gaan voelt ook een beetje als een jo-jo. Je wilt niet te veel hoop hebben want je bent bang dat je ineens wordt afgewezen. Anderzijds is het wel superspannend dat je al zo ver geraakt bent.

Plus tijdens die langdurige aanwervingsperiode moet je dan beslissen of je nog verder solliciteert of al je eieren in 1 mand legt… Het is absoluut geen verloren tijd om verder te solliciteren als je al een of meerdere procedures hebt lopen.

Wel is het belangrijk dat je het strategisch aanpakt. Neem de nodige tijd om je brieven en CV zorgvuldig en bedachtzaam te (her)schrijven en doe het niet overhaast. Merk je dat je inboet aan kwaliteit, laat het dan even liggen en neem het er later weer bij.

 

Je wordt aan het lijntje gehouden en dan teleurgesteld

We hebben al van klanten gehoord dat ze van een bedrijf een job aanbod hadden gekregen en dat er een mondeling akkoord was om te starten… en dan opeens horen ze niets meer en als je contact opneemt zijn er andere prioriteiten of moeten ze een intern persoon naar voor schuiven of blijk je toch te duur of krijg je te horen dat ze denken dat je je zal vervelen en ga zo maar door.

Niet fijn en heel erg verwarrend. Een ‘nee’ van bij het begin is makkelijker te verwerken dan aan het lijntje gehouden te worden en dan een teleurstelling te slikken krijgen. Het heeft ook een negatief impact op je eigenwaarde, als jij dat toelaat.

Zet ten allen tijde je ‘koers’ richting wat je professioneel wilt en laat je niet klein maken door een aantal tegenslagen.

Als je keer op keer een ‘nee’ krijgt is dat misschien een boodschap en kan het zijn dat je verder moet finetunen. Of misschien is het een teken van het universum dat je moet gaan voor je droomjob in plaats van een alternatief ervan :-). Forceer niet iets dat niet voorbestemd is. Afwijzing doet pijn maar je wringen in een loopbaan die eigenlijk niet (meer) bij je past doet op lange termijn nog meer pijn.

 

Er zijn altijd nieuwe kansen

Of je nu net verhuisd bent omdat je je partner bent gevolgd of je wilt een carrièreswitch doorvoeren of je hebt een aantal jaren voor de kinderen gezorgd of … er zijn altijd (nieuwe) kansen te vinden op de arbeidsmarkt.

Velen kijken naar de ‘huidige’ situatie vanuit het slachtoffer perspectief. Wees eerlijk, je bent helemaal geen slachtoffer, je hebt toen een bewuste keuze gemaakt. En dat is helemaal ok. Vandaag wil je een andere keuze maken en ook dat is ok. Bewust voor iets kiezen zet je in een sterke positie.

Ga voor jezelf eens na wat je tegenhoudt om te bewegen richting de job die je echt wilt? Misschien zou je moeten verhuizen of misschien ben je niet enthousiast genoeg in het job interview of misschien … Wat het ook is dat je tegen houdt, ga na hoe je dit kan wegwerken en zet ook de nodige stappen.

Wees bereid bent om de zoektocht naar een job eerst te zetten. Een nieuwe job zoeken kan immers een voltijdse bezigheid zijn. Niet de rest van je leven, maar toch wel tijdelijk. Als je echt de positie wilt die je ambieert zal je je jobsearch prioriteit moeten geven.

 

Haal de stress uit je lijf

De periode op zoek naar een nieuwe job is dikwijls ook stressvol. Doe wat nodig is om de stress uit je lijf te krijgen. Doe aan sport, yoga, lach luidop met vrienden, doe zot met je kinderen, het doet er niet toe. Stress zorgt immers voor negatieve adrenaline en dat kan je niet gebruiken in een periode dat je rustig moet blijven.

 

Heb vertrouwen dat het goed komt

Tijdens de periodes dat je veel ‘nee’ te horen krijgt zit de kans er dik in dat je aan jezelf begint te twijfelen. Je zou willen dat je slimmer was, meer talen sprak, meer ervaring had, spontaner kon praten en ga zo maar door, … perfectionisme helpt daar absoluut niet in.

Jij bent waardevol! Zelfs op moeilijke dagen kan je jezelf eraan herinneren welke fijne complimenten je bij je vorige werkgever kreeg, hoe een harde werker je bent, … door je persoonlijke eigenschappen en je passie voor het vak zal je echt wel eens opvallen bij een hiring manager.

Een job search mag je dan ook absoluut niet persoonlijk nemen. Er zijn er velen die op de vacature ingaan. Er zal ook altijd wel iemand zijn die beter, sneller, … is dan jij.

Identificeer je talenten, wat je belangrijk vindt en wilt en houd daaraan vast. Geen enkele afwijzing mag je het gevoel geven dat je de job niet waard bent. Je kan waardevolle feedback krijgen en keiharde kritiek. Laat het echter niet bepalen wie je bent.

In plaats van te wachten tot iemand jou uitkiest, kies zelf. Wees verantwoordelijk voor elk element van je loopbaan, zelfs van die elementen waarvan je denkt dat je er geen controle over hebt. Jij kan dus even goed een proces onderbreken dan een hiring manager.

Ook al ga je door een moeilijke job search periode, je bent echt niet de enige. Ook niet de eerste, noch de laatste.

Het vraagt bloed, zweet en tranen om vol te houden en te gaan voor waar jij in gelooft.

Als je achteraf kan terugkijken op die periode zal je zien dat het het waard is geweest.

 

Call to action

Bij welke van bovenstaande inzichten had je nog nooit stilgestaan?

Welk advies wil je graag ter harte nemen voor de nabije toekomst?

Hoe ga je dat aanpakken?

Wie kan je daarin ondersteunen?

Hoe wil je dat die persoon je ondersteunt?

 

Proost op een vlotte en pijnloze job search periode!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be .

 

#jobsearch #solliciteren