Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Wat je van katten kunt leren over zelfzorg

Wat kan je van katten leren over zelfzorg?

 

Lekker soezen in de zon, doen waar je zelf zin in hebt zonder je zorgen te maken over wat anderen daarvan denken en op je gemakje de omgeving verkennen: er zitten veel voordelen aan het zijn van een kat. We zouden daarom best regelmatig een voorbeeld aan een kat kunnen nemen als we naar ons werkende leven kijken! Ze spiegelen ons en we kunnen nog veel van hen leren. Zoals even afstand nemen van je dagelijkse, hectische leventje en goed voor jezelf zorgen. Zodat je kunt genieten van alles wat het leven je te bieden heeft. In deze blog bespreek ik 8 dingen die katten doen die ook in je job van pas kunnen komen.

Tijd nemen

Katten hebben nooit haast. Ze gaan rustig een halfuur voor de deur staan wachten als ze naar buiten willen en ze kunnen urenlang op hetzelfde warme plekje in huis blijven liggen. Probeer dus voordat je de deur uitgaat op weg naar je job even wat tijd voor jezelf te nemen, je gezinsleden te knuffelen en rustig je tas in te pakken. Kijk om je heen buiten en probeer te genieten van alles wat je ziet. Probeer tijdens de lunch niet je eten naar binnen te schrokken en eet ook niet achter je bureau, maar neem er de tijd voor en zoek een rustig plekje op om je eten goed te proeven. Neem genoeg tijd voor het uitvoeren van je werkzaamheden, zodat je een mooi resultaat kunt neerzetten waar je werkgever echt blij mee is. Je zult zien dat je aan het eind van de dag met meer energie en minder stress naar huis gaat.

Tijd nemen wil misschien ook zeggen dat je tijd moet maken… en tegen sommige dingen ‘nee’ moet zeggen om tijd te hebben voor zelfzorg.

Tijd nemen

Goed voor jezelf zorgen

Katten hebben geen baas, zij zijn zelf de baas. Althans, dat is wat de meeste katten lijken te denken. Ze kijken altijd naar wat zij nodig hebben en wat zij willen en vervolgens eisen ze dat op. Uiteraard hoef je niet zo dominant te zijn als een kat, maar het is wel een mooie les voor jou als werknemer of ondernemer. Zorg er daarom ook op je werk voor dat jouw behoeften gehoord worden en dat je goed kijkt naar wat jij graag zou willen. Wil je andere werkzaamheden uitvoeren, wil je dat er meer overlegd wordt of zou je graag meer willen verdienen? Vraag er dan om en zorg goed voor jezelf.

Aan deze tips heb je misschien ook nog iets

De mensen om je heen zorgvuldig uitkiezen

Katten voelen haarfijn aan wie ze wel en niet mogen. De mensen die ze niet mogen krijgen al snel een haal of ze lopen er van weg, terwijl de mensen die ze wel aardig vinden kopjes krijgen. Het is zeker in een job belangrijk om je te omringen met collega’s waar je energie van krijgt en die voor je klaarstaan wanneer het nodig is. Kijk dus altijd of je je op een werkplek bevindt waar je met plezier naartoe gaat en wees je ervan bewust welke mensen jou eigenlijk vooral veel energie kosten. Probeer zoveel mogelijk samen te werken met de leukste collega’s en kies ze zorgvuldig uit. Je brengt de helft van je leven namelijk op je werk door. Het zou dan zonde zijn als je het er niet naar je zin had.

Fijne collega's

De dag rustig beginnen

Een kat rekt zich, zodra de dag weer begint, nog eens goed uit, gaat rustig zitten, kijkt om zich heen en komt dan naast je liggen mauwen als hij honger heeft of gaat aan de buitendeur staan om aan te geven dat ie klaar is voor de ochtendwandeling. Alles geheel op zijn eigen tempo. Dat is natuurlijk een veel aangenamer begin van de dag dan wakker schrikken van je wekker, je naar je koffieapparaat slepen en dan snel onder de douche springen om met haast naar je job te vertrekken. Rek en strek je ‘s ochtends nog eens goed uit, sta eventueel wat eerder op als je rustig wilt ontbijten en bepaal dat vandaag een goede dag voor je gaat worden.

Tips die je zeker nog verder vooruit kunnen helpen;

Altijd jezelf zijn

Katten zijn altijd zichzelf. Of je ze nu leuk vindt of niet, ze trekken zich weinig aan van wat jij van ze vindt en ze accepteren zichzelf volledig. Het is belangrijk om vanuit een positief en realistisch zelfbeeld je talenten, kwaliteiten en mogelijkheden onder ogen te zien. Wanneer jij jezelf volledig accepteert zoals je bent en jezelf door en door kent, weet je ook wat jou inspireert, motiveert en energie geeft. Hiermee kan je sturing geven aan je loopbaan in een richting die het beste bij jou past zonder dat je bang bent dat anderen je hierom zullen veroordelen. Jij bent wie je bent en dat is helemaal oké.

Hoe jezelf zijn?

Volhardend zijn

Wanneer katten eenmaal iets in hun hoofd hebben gehaald, zijn ze er door niemand van af te brengen. Ze blijven net zolang doorzetten tot ze krijgen wat ze willen: of het nu om brokjes gaat of om een aai over hun bol. Dit geldt ook voor werknemers die zeer ambitieus zijn. Wanneer jij volhardend bent en gaat voor wat je echt wilt, zul je dit doel ook veel sneller behalen. Durf dus groot te dromen en laat aan je werkgever of manager zien wat je allemaal kunt. Wanneer jij volhardt en naar je einddoel toe blijft werken, heb je zo die promotie of nieuwe functie te pakken, of wat je dan ook wilt.

Nieuwsgierig zijn

Katten zijn van nature nieuwsgierige dieren. Ze houden goed in de gaten wat je aan het doen bent en komen af en toe even bij je snuffelen om te kijken of ze je leuk vinden. Nieuwsgierigheid is een mooie eigenschap. Het zorgt ervoor dat je openstaat voor alles wat er nog te ontdekken valt. Nieuwsgierigheid maakt dat je jezelf blijft ontwikkelen en steeds weer nieuwe dingen probeert. Ook zorgt het ervoor dat je oprechte belangstelling toont in de mensen met wie je werkt, waardoor je betekenisvolle relaties met elkaar vormt. Als je nieuwsgierig bent, vinden de meeste mensen het fijn om met je samen te werken, juist omdat je ook openstaat voor de manier waarop zij een taak zouden aanpakken. Nieuwsgierige mensen zijn over het algemeen ook breder inzetbaar, en veerkrachtiger.

Volharding

Stressvrij zijn

Voor katten draait het leven om eten, spelen, slapen, jagen en genieten. Meer hebben ze niet nodig. Ze maken het zichzelf zo gemakkelijk mogelijk. Ze ervaren nauwelijks stress. Het is een mooie filosofie die ook voor ons toepasbaar is. Houd het eenvoudig, pak voldoende slaap, heb plezier op je werk en geniet van de dagelijkse dingen. Dan zal je een stuk minder stress ervaren.

Heb je om een of andere reden toch stress, dan kunnen onderstaande stress management technieken zeker helpen!

Hoe goed ben jij in zelfzorg?

Call to action

Zelfzorg kan zich aandienen in vele vormen. 8 eigenschappen die we uit een kat kunnen afleiden zijn voor ons een mooie les. Welke van deze 8 lessen heb jij zelf al onder de knie? Op een schaal van 0 tot 10 op 10?

  • De tijd nemen
  • Goed voor jezelf zorgen
  • De mensen om je heen zorgvuldig uitkiezen
  • De dag rustig beginnen
  • Altijd jezelf zijn
  • Volhardend zijn
  • Nieuwsgierig zijn
  • Stressvrij zijn

Welke van deze 8 lessen hebben dringend je aandacht nodig? Wat kan je ondernemen om hierin te groeien?

Proost, op betere zelfzorg,

Annelies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#kattenwijsheid #zelfzorg #watjevankattenkuntlerenoverzelfzorg #levenslessenvaneenkat #jeinnerlijkekatleven #doeendenkalskat

Inleiding + Tijd nemen

Goed voor jezelf zorgen + De mensen om je heen zorgvuldig uitkiezen

De dag rustig beginnen + Altijd jezelf zijn

Volhardend zijn + Nieuwsgierig zijn

Stress vrij zijn + Hoe goed ben jij in zelfzorg?