Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

7 eigenschappen die je nodig hebt als authentiek leider

 

Op de huidige arbeidsmarkt is er steeds meer behoefte aan zingeving, echtheid en puurheid. Werknemers willen niet alleen maar doen wat hen gezegd wordt, ze hechten ook veel waarde aan goed en authentiek leiderschap van degene die ze mag aansturen. Werknemers willen dat hun leidinggevende in staat is tot het opbouwen van positieve relaties en dat hij of zij hen op de juiste manier weet aan te moedigen. Dat er niet alleen wordt gekeken naar wat er niet goed gaat, maar vooral ook naar wat er wel goed gaat. Een authentiek leider is zich zeer bewust van zichzelf en weet heel goed wat zijn sterke en minder sterke punten zijn. Hij of zij dwingt respect af, maar niet op een autoritaire manier. Het behalen van doelen wordt gezien als een gezamenlijk resultaat van het gehele team, niet als een prestatie waar hij of zij zelf de credits voor opstrijkt. Een authentiek leider luistert goed naar zijn of haar eigen intuïtie, maar luistert ook goed naar wat er speelt onder de medewerkers.

Welke 7 eigenschappen en gewoonten dragen nu het meest bij aan effectief en authentiek leiderschap zodat je medewerkers heel erg blij met je zullen zijn? Aan de hand van de 7 gewoontes van effectieve mensen van bestsellerauteur Stephen Covey leg ik het je uit in deze blog.

Wees consistent en proactief

Een proactieve leider focust zich op dat wat er wel kan en laat zich niet uit het veld slaan door de omstandigheden. Hij of zij klaagt niet, verzint geen excuses en is consistent voor zijn of haar medewerkers aanwezig. Mensen weten wat ze aan je hebben en je gedrag blijft consistent hetzelfde. Je richt je op je eigen houding, hebt goede gewoontes en gaat je eigen weg, maar houdt daarbij wel rekening met anderen.

Wees een visionair

Een authentiek leider is ook een visionair en vindt het belangrijk om een heldere missie en visie voor ogen te hebben. Wat is het langetermijndoel waar je samen met jouw werknemers naartoe wilt werken? Wat zijn de specifieke ideeën die jij hebt voor het bedrijf waar je nu werkzaam bent? Start met het eindresultaat in gedachten en werk samen met jouw werknemers uit welke stappen jullie vanaf het begin mogen zetten om dit einddoel te gaan behalen. Om te weten waar je heen gaat, is het altijd goed om een duidelijk doel voor ogen te hebben.

Doe de belangrijkste dingen eerst

Waar je als visionair al voor je hebt gezien hoe je je einddoel gaat behalen, ga je nu daadwerkelijk de stappen zetten die ervoor zorgen dat het jou en je werknemers ook daadwerkelijk lukt. Verdeel de taken en werkzaamheden naar urgentie en wat jij op dit moment het belangrijkst vindt. Neem kleine stapjes om samen het grote doel te kunnen verwezenlijken. Op deze manier neem je de regie over het proces. Je moedigt anderen aan om door te pakken en bent in staat om ze naar een hoger plan te tillen. Doordat jij ze motiveert, neemt het zelfvertrouwen van je medewerkers toe.

Werk vanuit overvloed

Denk in samenwerkingen en kijk goed welke personen er in het team goed met elkaar overweg kunnen. Kies mensen die elkaar vooruit helpen en elkaar succes gunnen. Alleen kom je ver, samen kom je verder. Omdat jij als authentieke leider goede relaties met je werknemers hebt opgebouwd, weet je exact welke competenties zij bezitten om samen naar het gewenste eindresultaat toe te werken. Als authentieke leider denk jij in overvloed en niet in schaarste. Dit geldt dus ook voor je medewerkers.

Begrijp eerst jezelf en verwacht daarna begrepen te worden

Een belangrijke vaardigheid die je mag ontwikkelen als authentiek leider is goed luisteren naar de verwachtingen en wensen van je werknemers. Het is belangrijk dat je begrijpt dat andere mensen andere drijfveren hebben dan jij en dat ze niet altijd op dezelfde manier werken. In een team heb je vanzelfsprekend te maken met allerlei verschillende types die ieder op hun eigen manier functioneren. Kijk naar deze verschillen vanuit kracht. Wanneer jij je heel bewust bent van jezelf en wie jij bent, zowel privé als op de werkvloer, is het voor jou gemakkelijker om sneller de kracht van anderen te zien en open te staan voor hun visie. Eerst luisteren, dan pas praten dus, zodat zij uiteindelijk ook openstaan voor jouw kant van het verhaal.

Werk samen in synergie en wees integer

Aansluitend op de vijfde eigenschap: waardeer en vier alle verschillen in jouw team. Door te zien dat jouw team in synergie samenwerkt, ontstaat er een soort drijvende kracht voor de hele groep. Er ontstaan ideeën en kansen die individueel misschien niet zouden ontstaan, omdat er nu samen met elkaar wordt overlegd. Het is niet alleen belangrijk dat jij de kwaliteiten van je collega’s in het team blijft waarderen, maar ook dat je zelf integer bent. Wees altijd eerlijk en betrouwbaar, trek niemand voor en wees heel duidelijk over de keuzes en beslissingen die jij maakt. Zo weten jouw collega’s dat ze altijd op jou kunnen rekenen.

Blijf jezelf als authentieke leider ontwikkelen

Jij kunt het je als leider natuurlijk niet veroorloven om te werken met verouderde vaardigheden of een team dat jou niet ondersteunt. Blijf dus werken aan het leren van nieuwe vaardigheden, verhoog je communicatieskills en blijf openstaan om jezelf verder te ontwikkelen. Wees hier ook transparant in naar jouw werknemers en laat zien dat je er voor hen bent, maar dat je ook van hen verwacht dat zij zichzelf blijven ontwikkelen om uiteindelijk jullie gezamenlijke einddoel voor de organisatie veel sneller en gemakkelijker te behalen.

Ben jij een succesvolle authentieke leider?

Misschien ben je al een goede leider of heb je de aspiratie om een authentieke leider te worden. Goed zo, deze tips kunnen je zeker helpen om daar een aantal stappen te zetten.

  • Wees consistent en proactief
  • Wees een visionair
  • Doe de belangrijke dingen eerst
  • Werk vanuit overvloed
  • Begrijp eerst jezelf en verwacht daarna begrepen te worden
  • Werk samen in synergie en wees integer
  • Blijf jezelf als authentiek leider ontwikkelen

Welke van deze sleutels tot authentiek leiderschap pas je al toe? Welke hebben misschien nog wat werk nodig? Wat is de eerste stap die je hierin zal zetten?

Loopbaanbegeleiding rond leiderschap

Wil jij als professional graag aan de slag met het thema leiderschap? Of het nu authentiek leiderschap, succesvol leiderschap, effectief leiderschap is, het maakt niet uit!

Wel dat kan! Leiderschap en zelfleiderschap zijn immers onderdeel van loopbaanbegeleiding! Mogelijke gespreksonderwerpen? Wie ben je/ wil je zijn als leider? Hoe neem je je plek als leider? Welke hindernissen heb je te overwinnen?  Hoe kan je je als leider verder ontwikkelen? Wat heb je nodig om je team beter te motiveren of aan te sturen? Het kan!

Zowel in Vlaanderen als in Brussel zitten we in een 50-tal locaties. De coaching kan met VDAB loopbaancheques, of zonder. Contacteer ons gerust voor een gratis en vrijblijvend kennis makingsgesprek. We kijken er in ieder geval al naar uit je te kunnen ondersteunen in je groei.

 

Loopbaanbegeleiding rond leiderschap

Proost, op effectief en authentiek leiderschap,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#leiderschap #leadership #authentiekleiderschap #effectiefleiderschap #stephencovey #authenticiteitophetwerk #eigenschappenvaneenauthentiekeleider

Wees consistent en proactief

Wees een visionair + Doe de belangrijkste dingen eerst

Werk vanuit overvloed + Begrijp eerst jezelf

Werk samen in synergie en wees integer

Blijf jezelf als authentieke leider ontwikkelen