Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

3 verslaafde types onsuccesvolle leiders

Onsuccesvolle leiders

 

Gebeurt het jou ook keer op keer dat je stijgt op de ladder van succes om er dan weer onverhoopt af te vallen? Dan zou het kunnen zijn dat je voldoet aan een van de leiderschapsstijlen die hieronder verder uitgewerkt worden.

Een leiderschapsfiguur die wel eens geciteerd wordt is Mozes, jawel Mozes. Omdat hij met zijn staf 2 keer op de rots sloeg stroomde er volop water uit, zodat de gemeenschap en het vee konden drinken. Toch mocht Mozes de mensen niet in het beloofde land zien. Joshua, de opvolger van Mozes, kreeg wel deze rol toebedeeld, hoewel Mozes zijn leven gewijd had aan het vrijmaken van dat pad. Net zoals bij Mozes kunnen zakelijke leiders met het zelfde lot gezegend zijn. Noem ze gerust de ‘zal-het-nooit-bereiken’-leiders. In tegenstelling tot Mozes is er voor deze (tot nu toe) onvervulde leiders geen enkele reden waarom het zo zou blijven... tenzij ze zichzelf bepaalde beperkingen opleggen.

 

Er zijn een heel aantal soorten leiders: de ‘wanna-be’-leiders, diegenen die enkel achter de glorie en roem aanjagen, die die altijd en overal actief zijn, ... en toch is het het meest hartverscheurend om samen te werken met de leider die elke keer weer tot aan de top van het succes komt om dan, helemaal alleen, terug naar beneden te totteren als resultaat van hun eigen onderbewuste succes-limiterende acties en gedachten.

Van deze ‘zal-het-nooit-bereiken’-leiders zijn er een aantal versies en als je iemand rondom jou of jezelf hierin herkent heb je de kans om het lot van Mozes te vermijden.

 

Verslaafd aan ontdekkingen

Dat trendy nieuwe boek dat iedereen absoluut moet lezen. Dat laatste nieuwe sociale mediagebeuren moeten we als de bliksem onder de knie krijgen. De perfecte marketing tool die onze verkoop zal doen zegevieren ... we kennen allemaal wel zo iemand, niet? Het is typisch voor de leider verslaafd aan ontdekkingen dat hij de laatste nieuwigheid (in zijn gigantische valies van nieuwigheden) al snel achter zich laat om te vervangen door iets dat nog nieuwer is, nog betere cijfers zal geven, een extra ontdekking met zich mee kan brengen.

Het probleem hier is dat terwijl ze zelf denken dat ze hun genialiteit aan het bevestigen zijn, en hun team naar nog grotere hoogte leiden, het team eigenlijk afgeleid wordt van datgene wat echt belangrijk is en waar ze eigenlijk mee bezig zouden moeten zijn.

Ben jij zo’n soort leider? Schrijf dan misschien eens je 5 laatste nieuwe ontdekkingen op waarmee je naar je team getrokken bent.... is het uberhaupt mogelijk om je deze 5 laatste nieuwigheden te herinneren? Indien ja, welk echt duurzaam impact had deze ontdekking voor je individuele teamleden en hoe heeft dit bijgedragen tot (je) business succes?

De oplossing? Als je terugkomt van een congres, of dat nieuwe geweldige boek gelezen hebt of net de meest geweldige tweet hebt gezien... denk dan eerst eens na wat de toegevoegde waarde voor je teamleden is en hoe dit je business zal doen groeien. Anders houd je al die ontdekkingen beter voor jezelf. Het zal de productiviteit ten goede komen. Merk je na verloop van tijd dat die ontdekkingen toch interessant kunnen zijn kan je ze alsnog op een niet invasieve manier integreren in je teamwerking.

 

Verslaafd aan strategie

De ene maand gaan we elk jaar 30% groeien, de volgende maand is niet groei de focus maar wel klantenservice en een maand later waait de wind uit de richting van nieuwe producten om het gamma uit te breiden.

De leider verslaafd aan strategie duwt en trekt zijn organisatie in alle richtingen omwille van een door zichzelf opgelegde zoektocht naar het perfecte plan om zo snel mogelijk success te bereiken. Ze (over)belasten ieders geduld, halen de motivatie naar beneden en verliezen snel aan credibiliteit omdat ze iedereen forceren om elke keer weer te veranderen van koers.

Het voor- en tegelijk ook nadeel van de leiders verslaafd aan strategie is dat dit meestal intelligente mensen zijn. Al de strategieën die ze voorstellen (en quasi onmiddellijk weer gedumpt worden) zijn op zich goede strategieën. Het zou echter veel beter zijn moesten ze 1 strategie eruit pikken en daar, voor toch wel een zekere periode, alles op alles op zetten.

Samenwerken met een strategieverslaafde geeft een beetje het zelfde gevoel als in de wagen zitten met iemand aan het stuur die wel 101 verschillende wegen naar het einddoel weet en gewoon niet weet welke kiezen. Hierdoor wordt er frequent van richting veranderd, noem het gerust straat-hoppen (soms zeer bruusk) en loopt de passagier het risico op een whiplash. Je switcht immers constant van straat en geraakt uiteindelijk niet dichter bij je einddoel.

De oplossing? Je hoort me al komen...Kies voor een middenlange termijn strategie en houd daaraan vast. Als je dat niet lukt is het soms beter om de leiding af te staan voor je passagiers (je medewerkers) gewond raken...

 

Verslaafd aan ‘van held tot nietsnut’

Leiderschap is geen eenzame bezigheid. Per definitie leidt een leider anderen.

Die anderen zijn precies zoals jij en ik - verschillend, competent op sommige gebieden, minder in andere, een mix van sterke en zwakke punten. We proberen meestal hogerop te klimmen op de ene of andere manier.

Sommige ‘zal-het-nooit-bereiken’-leiders weigeren om mensen te zien zoals ze werkelijk zijn en dat is heel erg jammer. In plaats daarvan zijn ze eerder geneigd iedereen te zien als ‘spectaculair geweldig’ (ik heb nog nooit van mijn leven zo’n fantastische sales medewerker gehad!) of ‘verschrikkelijk slecht’ (ik kan daar echt niet mee samenwerken, muteer hem/haar maar!). De switch van het ene uiterste naar het andere kan zelfs overnacht gebeuren gewoon omdat je eens iets fout hebt gedaan of eens iets geweldigs. Het is bovendien enorm vermoeiend om samen te werken met iemand waarvan je niet weet aan welke kant van de jojo hij/zij je zal inschatten.

De oplossing. Klinkt het jou bekend in de orgen? Dan wordt het tijd dat jij in de driver seat gaat zitten... als er dan een ongeluk gebeurt is de schuldvraag enkel en alleen te beantwoorden door jezelf (met jezelf). Je moet jezelf dus in een positie plaatsen waar een ‘nul’ op teamwerking eenduidig jouw verantwoordelijkheid is. De kans is groot dat dit al het geval is...

 

Call to action

Welk type leider zie je in jouw omgeving? Hoe zou je die persoon kunnen helpen groeien?

Welk type leider zie je eventueel in jezelf? Welke stappen kan je ondernemen om bovenaan de ladder (van succes) te blijven zonder er af te tuimelen?

 

Proost op succesvolle leiders,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#leiderschap #mindset #calltoaction #succes