Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Toegevoegde waarde leveren als leider? 4 tips!

Hoe toegevoegde waarde leveren als leider?

 

People always move toward someone who increases them and away from anyone who decreases them. (John Maxwell)

 

Succesvolle zakenmensen en managers weten dat hun business afhangt van de mensen rondom hen en hoe ze ermee omgaan. Een leider die toegevoegde waarde wilt leveren begrijpt de uitdagingen van het team en investeert persoonlijk in de groei en ontwikkeling van zijn of haar medewerkers. Toegevoegde waarde bieden wil ook zeggen dat je niet kleineert, beschuldigt of bekritiseert. Het is daarentegen gericht op het ‘upliften’ en verrijken van mensen om groter te durven dromen en die doelen ook te bereiken.

 

Hier zijn 4 tips hoe je als manager of leider toegevoegde waarde kan leveren op de werkvloer:

 

Waardering

Business succes is afhankelijk van het harde werk en de toewijding van je medewerkers. Als je bedenkt hoeveel telefoons, emails, yammer- en andere berichten er dagelijks (en ook ’s nachts) binnenkomen die hun aandacht verdienen, ... Als je nagaat hoe de werkdruk de afgelopen jaren gestegen is.... Als je je realiseert hoe flexibel medewerkers zijn (taken overnemen die niet tot hun verantwoordelijkheid behoren, later blijven om nog iets af te krijgen, ...)... dan is het belangrijk dat een leider de inzet en prestaties van het team herkent en waardeert.

Medewerkers die zich erkend voelen voor hun werk én gewaardeerd als individu hebben doorgaans een grotere jobtevredenheid, zijn productiever en in de long run ook loyaler naar hun werkgever toe.

 

Commit to making at least one person happy today by giving them attention, appreciation, and affection. (Deepak Chopra)

 

Respect

Toegevoegde waarde leveren betekent begrijpen dat respect de basis is van alle relaties. Respect is in vele gevallen niet iets dat je zomaar even krijgt maar iets dat je over tijd kan verdienen. Nochtans verdienen al je medewerkers respect. Elk van hen heeft hard gewerkt om te geraken waar ze vandaag staan (met vallen en opstaan). Ze zouden immers geen deel van je team meer zijn moesten ze al niet getoond hebben wat ze waard zijn. Het respecteren van ieders unieke talenten, persoonlijkheden en bijdragen draagt bij en is zelfs vitaal voor de wederzijdse relatie.

 

Treat employees like they make a difference and they will. (John Goodnight)

 

Bekrachtigen

Bedrijven en teams streven meestal naar ‘grootsheid’. Vooruitgang, groter dromen en die ook waar maken bereik je alleen maar door bekrachtiging van wat er goed loopt. Het bekrachtigen van je gezamelijke waarden als een team, het bekrachtigen van de getrokken lessen, het bekrachtigen van de bereikte successen... ze zorgen er allemaal voor dat jij, je team en je bedrijf de gewenste resultaten halen.

 

Well, you know, a lot of people look at the negative things, the things that they did wrong and - which I do. But I like to stress on the things I did right, because there are certain things that I like to look at from a positive standpoint that are just positive reinforcement. (Tiger Woods)

 

Vieren

Een doel bereiken gebeurt niet door een keer een actie te nemen. Als je een doel wilt bereiken moet er ‘voortdurend’ aan gewerkt worden. Dikwijls, als een doel bereikt wordt, staat men al klaar om nieuwe doelen te stellen. Sta eerst eens stil bij het succes dat je net behaald hebt en vier dat ook!

 

This celebration here tells me that this work is not hopeless. I thank you for this teaching with all my heart and lift my glass to human solidarity, to the ultimate victory of knowledge, peace, good-will and understanding. (Albert Szent-Gyorgyi)

 

Toegevoegde waarde leveren als een leider of manager betekent dus

  • waarderen wat je medewerkers aan effort in hun werk steken, waarderen voor wie ze zijn

  • respect tonen voor je medewerkers, hun talenten (én hun valkuilen), dromen en bijdrages aan het grotere geheel

  • bekrachtigen van al het gene dat goed verlopen is

  • successen vieren

 

Call to action

Hoe ga je vandaag om met je teamleden?

Welke van bovenstaande tips zou je graag willen versterken? Hoe zal je dat doen? Tegen wanneer?

 

Proost op je toegevoegde waarde als leider!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube#leiderschap #waarden #succes