Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Dit is het fundamentele verschil tussen management en leiderschap

Wat is het verschil tussen management en leiderschap?

 

Als je visionair leiderschap mengt met fantastisch management bereik je de allerbeste resultaten. Het lijkt zo simpel, maar dat is het niet. Hoe komt het toch dat het zo dikwijls fout loopt?

Er zijn fundamentele verschillen tussen leiderschap en management. Beide hebben sterktes die elkaar versterken, zeker als een bedrijf in een veranderingsfase zit.

Wat is management? Het is een geheel van systemen en processen dat ertoe dient om te organiseren, budgetteren, personeel te plannen en problemen op te lossen om de gewenste resultaten te bereiken binnen een organisatie.

Wat is leiderschap? Het bepaalt de missie en visie voor de toekomst evenals wat als ‘winst’ gezien wordt. Het inspireert het team om de waarden en overtuigingen aan te nemen die nodig zijn om succesvolle acties te ondernemen om tot de gewenste resultaten te komen.

De beste resultaten zie je ontstaan wanneer sterk visionair leiderschap samenkomt met geweldig management. Beiden zijn nodig om een visie voor de toekomst te bepalen en een duidelijk plan te ontwikkelen waar de missie tot uitvoering wordt gebracht.

Alle organisaties, of het nu grote of kleine zijn, hebben nood aan verandering door de steeds sneller veranderende maatschappij.

Het is een inherent deel van de werkvloer geworden. Veranderen ze niet, dan zal hen waarschijnlijk geen lang leven beschoren zijn.

De ene verandering volgt de andere op. Op een proactieve manier die is geïntegreerd in de cultuur van de organisatie moet er dus aan de slag gegaan worden. Tijdens de verandering kan communicatie over deze visie op geen enkel moment stilvallen. Het moet ingebed zijn in alles wat managers en leiders doen.

Hoe belangrijk het ook is dat ze samengaan, en elkaar versterken is het ook belangrijk om de verschillen tussen bieden te zien. Ze hebben immers een verschillende rol bij verandering.

De meeste bedrijven focussen op het ontwikkelen van managementvaardigheden, niet op het ontwikkelen van leiderschapscapaciteiten.

Natuurlijk kunnen mensen de kwaliteiten van beide in zich dragen en toch zie je weinig visionaire leiders die goede managers zijn en omgekeerd. Ze komen immers met een verschillende skill-set.

Wat is concreet het verschil tussen leiderschap en management tijdens een verandering op organisatie niveau?

 

EEN VERANDERING LEIDEN

Verandering op het niveau van de organisatie, los van hoe complex of betekenisvol die ook is, moet aan de top beginnen.

 

Het definiëren en uitspreken van de visie

Er zijn 5 stappen die belangrijk zijn in het communiceren van een krachtige veranderingsvisie:

  • Houd de boodschap simpel en authentiek

  • Gebruik meerdere (verschillende) kanalen

  • Herhaal je boodschap

  • Zorg ervoor dat gedrag consistent is met de visie

  • Verzamel feedback onderweg en doe er iets mee

Een team kan zich verbinden met een visie. Visualiseren van de resultaten, letterlijk en figuurlijk, helpt bij het ontwikkelen van een gedeeld gevoel van doel en zingeving om acties te ondernemen om te slagen.

 

Het team aligneren met de visie

In eerste instantie moet je natuurlijk de nodige tijd en energie spenderen om een visie te ontwikkelen, en niet zomaar een visie, maar de juiste visie voor de toekomst. Dan pas kan je je team aligneren met je visie. Niet zomaar voor het plezier van de verandering maar om de organisatie en het team te verbeteren, om meer waarde te bieden aan klanten, medewerkers en aandeelhouders.

Ook al begint het aan de top, senior leiders moeten eerst zorgen dat ze zelf in lijn zijn met de visie zodat hun communicatie en gedrag authentiek overkomt en deze visie belichamen.

Hier gaat het letterlijk over ‘lead by example’ (leiden door het goede voorbeeld te geven). Leiders moeten dus eerst in de visie en missie geloven voor ze die ook kunnen uitdragen.

 

Het team gemotiveerd en geïnspireerd houden

Transformaties binnen organisaties kunnen heel wat tijd in beslag nemen. Een van de rollen van een leider is om een plan te maken om ‘quick wins’ te behalen. Het doel erachter is (zo snel mogelijk) een aantal zaken te realiseren.

Een quick win geeft het team iets tastbaar dat er voor zorgt dat de opofferingen die ze doen wel degelijk vooruitgang creëren in de veranderingsinitiatieven.

Daarnaast nemen quick wins de wind uit de zeilen van zij die tegen zijn, zij die tegen werken en ‘nee’ zeggen aan de verandering. Deze nee-zeggers kunnen op elk niveau in de organisatie teruggevonden worden. Van de directieleden tot uitvoerende medewerkers.

Quick wins houden het team ook gemotiveerd en geïnspireerd wat een goed medicijn is tegen vermoeidheid die ze tijdens de transformatie zullen voelen.

 

EEN VERANDERING MANAGEN

Alles wat beschreven staat in ‘een verandering leiden’ is noodzakelijk om een transformatie succesvol door te maken. Langs de andere kant kan dit niet bereikt worden zonder (secuur) management. Het is de rol van managers om de plannen om te zetten in actie en realiteit plus het meten van de vooruitgang van het begin tot het einde.

 

De missie omvormen naar actie

De werkgroep die een transformatie leidt zou moeten bestaan uit leiders en managers van diverse niveaus uit de hiërarchie. Eens de missie en visie klaar is, is het de verantwoordelijkheid van de managers om de tijdslijnen en mijlpalen te bepalen om op het goede pad te blijven.

Managers zijn ook diegenen die er mee moeten voor zorgen dat de quick wins die bepaald werden ook collectief gehaald worden, zij moeten ervoor zorgen dat het ook echt wel gebeurt.

 

Organiseren, budgetteren en personeel inplannen

Een visie is maar zo goed als de systemen, procedures en structuren die gebruik worden ter ondersteuning. Dit is dikwijls een pijnlijk en minder sexy onderdeel van het transformatie proces. Comfortzones worden gesloopt en iedereen wordt gevraagd om nieuwe dingen aan te leren en te gaan werken volgens ‘de nieuwe manier van dingen doen’.

Nieuwe budget plannen moeten gemaakt worden en ook personeelsorganisatie is geïmpacteerd door een verandering in het bedrijf. De rol van een manager is om nauw samen te werken met de financiële afdeling om zeker te zijn dat de budgetten en personeelsplannen ook passen binnen de parameters van de nieuwe visie.

 

Controle behouden en rond obstakels navigeren

Een eerste transformatieplan is nooit wat er wordt uitgevoerd. Het oorspronkelijke transformatieplan zal onderweg een heel aantal aanpassingen doorstaan voor het werkelijkheid wordt. Een quote die hier heel erg op aansluit en zowel in ‘oorlog’ als bij ‘verandering’ van toepassing is; “No plan survives first contact with the enemy.”

Managers moeten rekening houden met veranderende noden en dienovereenkomstig handelen. Leiders moeten blijven communiceren over hun visie en hoe het resultaat behalen er zal uit zien.

De kracht van de combinatie van geweldig leiderschap en management

Wanneer firma’s geweldig visionair leiderschap hebben maar mager management zal de transformatie niet ver komen. Het leidt misschien wel naar een aantal veranderingen maar zal na een tijd vertragen en stilvallen.

Bij mager leiderschap zal de visie niet krachtig zijn of zelfs niet tot ontwikkeling komen.

Magie ontstaat enkel wanneer geweldig visionair leiderschap een innige band aangaat met grondig management. Visionaire leiders die altijd de belangen van het bedrijf en de cultuur voor ogen hebben die ondersteund worden door fantastisch managers binnen de organisatie zullen de verandering kunnen doorvoeren en de kans voor succesvolle resultaten is heel erg hoog.

Bron: Forbes

 

Proost op een combi van visionair leiderschap en goed management,

Alies

 

#leiderschap #management #verandering #team #visie #motivatie #actie

Inleiding

Leiden: je visie definiƫren en uitspreken

Leiden: het team aligneren met je visie en ze motiveren en inspireren

Managen;: missie vertalen naar actie, organiseren, budgetteren en personeel plannen

Managen: controle houden en rond obstakels maneuvreren