Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

6 basisstappen om te slagen in je job zoektocht

6 basisstappen om te slagen in je job zoektocht

 

Een nieuwe job vinden die bij je past is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet wanneer je al 20 jaar hetzelfde werk doet en van job wilt wisselen of als je vanuit een jarenlange pauze toch (terug) wilt solliciteren. Misschien ben je bang dat recruiters gaan vragen naar het gat in je CV of weet je eigenlijk niet meer zo goed hoe je opvalt tussen al die andere gegadigden die op dezelfde job azen. Misschien denk je wel bij jezelf: hoe moet ik überhaupt starten met de zoektocht naar een fijne job en hoe schrijf ik ook alweer een goede sollicitatiebrief?

In een eerdere blog schreven we al over de meest gemaakte fouten bij een jobsearch.

In dit blog krijg je antwoord op al je prangende vragen en laat ik je 6 basisstappen zien die ervoor zorgen dat jij slaagt in je job zoektocht.

Geef je CV een update

Misschien heb je nog wel ergens een oud CV rondslingeren waar alleen je stages en je huidige job op staan vermeld. Toch is het slimmer om een compleet nieuw CV aan te maken waarin je niet alleen je werkervaring benoemt, maar ook je kwaliteiten benadrukt. Denk aan termen als: harde werker, flexibel of teamplayer en laat ook aan de hand van praktische voorbeelden uit het werkveld zien waarom je die kwaliteiten bezit. Zo krijgen de recruiters of de mensen die jou op gesprek willen veel sneller een indruk van wie jij bent als persoon en wat je voor hen kunt betekenen. Zorg er ook voor dat je ‘accomplishments’ (wat je bereikt hebt, je concrete resultaten) in je CV vermeld staan. Heb je ergens bij een grote, bekende firma gewerkt die als positief bekend staat? Of een super geweldige vakantiejob gedaan? Laat het dan niet na om deze ook op jouw CV te zetten als het relevant is. Je zal dan sneller worden uitgenodigd op gesprek.

Creëer een sterk LinkedIn profiel

LinkedIn is één van de beste plekken om te starten wanneer je jouw nieuwe droomjob zoekt. Wanneer je hier duidelijk aangeeft dat je op zoek bent en waar je naar op zoek bent, zullen de juiste recruiters jou benaderen. Zet je profiel dan ook ‘open’ voor recruiters zodat ze weten dat ze je mogen contacteren.

Zorg er als eerst voor dat je een duidelijke professionele profielfoto hebt waarop jouw gezicht duidelijk te zien is. Personaliseer je kopregel door je expertise te benoemen en te vertellen wat voor soort job je zoekt. Zet er eventueel ook bij hoeveel jaren werkervaring je al hebt. In de voorstelsectie (summary of info) op LinkedIn schrijf je op wie je bent, wat je gedaan hebt en wat je toekomstige ambities zijn. Daarnaast is het slim om mensen toe te voegen die bij een bedrijf werken waar jij enthousiast van wordt en om gepubliceerde artikelen van eigen hand te delen. Hiermee creëer je een betrouwbare eerste indruk.

Wil je graag met je LinkedIn profiel aan de slag? Dan heb je hier alvast 2 goede hulpbronnen

Zorg ervoor dat je online profielen in orde zijn

Hoe vaak hoor je wel niet dat iemand is afgewezen omdat hij/zij op social media te vaak met biert in de hand stond, of dat iemand zich negatief uitliet over een werkgever? Zodra je ergens een sollicitatiebrief heen stuurt, kan je ervan uitgaan dat ook jouw online profielen worden bekeken: facebook, instagram, pinterest, tiktok, …. Hoe is het dus gesteld met jouw online profielen? Wat gaan ze daar over je vinden? Maak je daar een professionele indruk of sta je daar al rokend, lallend en drinkend op al je foto’s? Als je niet wilt dat recruiters direct al jouw social media profielen kunnen zien, zet ze dan op privé. Staan ze op openbaar? Houd het dan enigszins professioneel en schrijf een mooie introductie over jezelf.

Leer netwerken

Hoe meer mensen je kent, hoe gemakkelijker het wordt om een nieuwe job te vinden. Ook anderen hebben weer een netwerk waar je gebruik van kunt maken. Maak het jezelf makkelijk en richt eerst je pijlen op je eigen bestaande netwerk. Welke mensen ken jij al die jou verder kunnen helpen? Stuur ze gerust een mail of een appje om ze te laten weten dat jij een job zoektocht aan het houden bent. Vertel ook duidelijk wat je zoekt en per wanneer. Als dit niks oplevert, wordt het tijd om buiten je 1e cirkel te gaan en kan je ook vreemden om hulp vragen. Stuur bijvoorbeeld een mail naar een aantal connecties op LinkedIn die bij een interessant bedrijf werken. Vraag gerust of ze even 20 minuten tijd voor je hebben en of je ze wat vragen mag stellen over de organisatie waar jij interesse in hebt. De meeste mensen praten heel graag over zichzelf en over het werk dat ze doen, dus je zal al snel een ja krijgen. Vergeet overigens niet te vertellen wat zij eruit halen als zij tijd voor je vrijmaken: een gratis lunch of een mooie review bijvoorbeeld. Als je wat extraverter bent, kan het zijn dat je regelmatig op feestjes mensen tegenkomt. Schroom niet om ook deze mensen om hulp te vragen, misschien hebben zij wel connecties die jou verder willen helpen.

Bereid je heel goed voor op je sollicitatiegesprek

Hoera! Je hebt alle voorgaande stappen doorlopen en wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Voorbereiding is dan de sleutelOefen van tevoren het antwoord geven op een heleboel vragen waarvan je weet dat die gesteld gaan worden. Denk aan vragen als: Waar sta je over 5 jaar? Wat zijn je ambities? Kan je goed samenwerken? Welke 3 slechte eigenschappen heb je die jou wel eens in de weg zitten? Etc.

Denk ook na over verhalen met betrekking tot je oude job of jobs die je kunt vertellen op het moment dat er aan je wordt gevraagd om een voorbeeld te geven over hoe je een conflictsituatie hebt opgelost. Hiervoor kan je de STARR methode gebruiken.

Stel ook vragen aan de persoon die jouw gesprek afneemt, zo lijk je oprecht nieuwsgierig naar het bedrijf en kom je betrokken over.

Na het gesprek moet je uiteraard afwachten of je wordt aangenomen. Als het langer dan twee weken duurt, kan je degene die jouw sollicitatie in behandeling nam een bedankbriefje sturen en hem of haar bedanken voor het fijne gesprek dat jullie hebben gehad. Dit kan zomaar het verschil voor je betekenen tussen afwijzing of toch aangenomen worden omdat je zo attent bent. Ben je toch afgewezen? Dan heb je hier heel wat tips om ermee om te gaan

Afwijzing van een sollicitatie? Zo ga je daar mee om

Besef dat het tijd kost om te slagen in je job zoektocht

Het kan zomaar gebeuren dat je meer dan 30 afwijzingen krijgt als je net start met solliciteren en netwerken. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Je droomjob vinden kan behoorlijk wat tijd kosten! Zolang jij voldoende doorzettingsvermogen hebt en heel goed weet wat je wilt, zal je uiteindelijk zeker op gesprek gevraagd worden én die droomjob binnen slepen. Besef dat jouw sollicitatiebrief soms niet eens gelezen wordt of dat het heel lang duurt voordat de recruiters tijd hebben om aan jouw sollicitatie toe te komen. Hoe meer moeite jij stopt in je sollicitatie, hoe sneller je opvalt en hoe sneller je op gesprek mag. Bedenk bijvoorbeeld een ludieke actie of maak een sollicitatiebrief per video. Zolang het maar afwijkt van de standaard sollicitatiebrief die iedereen schrijft. Jouw originaliteit wordt vaak beloond. Uiteindelijk zal ook jij slagen in je job zoektocht, maar tot die tijd: Vertrouw erop dat het goedkomt en blijf doorgaan!

Hoe verloopt je zoektocht naar een nieuwe job?

Ben jij op dit moment op zoek naar een nieuwe job? Hoe loopt dat?

Als het goed loopt: toppie, doe zo voort.

Als het niet zo goed loopt, wat zou je uit deze blog kunnen leren om toe te passen bij je volgende sollicitaties? En welke feedback krijg je misschien naar aanleiding van je sollicitaties, waar je mee aan de slag zou kunnen?

  • Hoe zit het met je CV?
  • Hoe volledig is je LinkedIn profiel en geeft dat weer wat je zoekt?
  • Wat zullen anderen over je vinden als ze je sociale profielen bezoeken en weerspiegelt dat ook wat je wilt dat het weergeeft?
  • In welke mate betrek je je netwerk bij je zoektocht naar een nieuwe job?
  • Hoe goed ben je voorbereid voor je sollicitatie gesprekken?
  • Hoeveel geduld is er nog om te blijven gaan tot je de juiste job vindt?

Proost, op een geslaagde zoektocht naar een nieuwe job,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#sollicitatie #solliciteren #nieuwejob #newjob #werkvinden #jobzoektocht #droomjob