Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Zo let je op je lichaamstaal tijdens je sollicitatiegesprek

Let op je lichaamstaal tijdens je sollicitatiegesprek

 

Het is je gelukt om een uitnodiging te krijgen voor een sollicitatiegesprek bij de job van je dromen. Je had een hele goede brief geschreven en een mooi CV bijgevoegd. Dit betekent echter niet dat je de job direct krijgt. Het is ook belangrijk om een goede indruk te maken wanneer je voor de eerste keer de deur binnenstapt en het gesprek aangaat. Want wist jij dat dit soort belangrijke beslissingen worden genomen op basis van de lichaamstaal die jij uitzendt? En dat maar liefst 90% van wat jij uitstraalt met je lichaam ervoor zorgt dat de ander jou wel of niet vertrouwt en leuk vindt? Daarom is het belangrijk dat jij je tijdens je sollicitatiegesprek zelfverzekerd opstelt qua lichaamshouding, maar dat je ook probeert de vragen die worden gesteld met enthousiasme en een open blik te beantwoorden. Aan je kleren frunniken, zenuwachtig met een pen klikken of de ander niet aankijken kan ervoor zorgen dat de ander jou niet aanneemt. En dat zou zonde zijn. Daarom geef ik je in dit blog een aantal tips die ervoor zorgen dat jouw lichaamstaal in overeenstemming is met wat je zegt, zodat je die droomjob binnen no time hebt binnengesleept.

Straal zelfvertrouwen uit

Jouw sollicitatiegesprek begint zodra jij de deur van het gebouw binnenstapt. Misschien zelfs eerder wanneer je met je wagen de parking oprijdt (is je wagen proper gewassen?) of als je van je wagen naar de receptie loopt. Loop rechtop, met je borst vooruit en je schouders naar achteren en stap met zelfzekerheid op de receptionist af (dat wil niet zeggen arrogant hé). Vertel duidelijk met wie je een afspraak hebt (onthoud deze namen van tevoren) en om hoe laat en ga comfortabel in de wachtruimte zitten als dat is wat je gevraagd wordt. Kijk niet steeds op je telefoon, dit komt ongeïnteresseerd over. Wacht netjes en kijk met een open blik de ruimte rond. Wanneer de recruiter of degene die jou aan moet nemen de kamer binnenkomt, sta dan op, maak oogcontactglimlach en geef hem of haar een stevige handdruk. Zo, de toon is gezet. 

Maak oogcontact

De meeste mensen vinden het prettig wanneer je langdurig oogcontact maakt als zij je iets vragen of als zij iets aan het vertellen zijn. Hiermee creëer je een emotionele connectie. Soms kan dit lastig zijn, maar probeer niet steeds af te dwalen naar het schilderij aan de muur, of steeds op je horloge te kijken. Dat laatste geeft de indruk dat je weg wilt of dat je wilt dat het gesprek zo snel mogelijk afgelopen is. Door iemand regelmatig aan te kijken laat je zien dat je interesse hebt in wat die ander te vertellen heeft en kom je sociaal over. De recruiter zal dit ook zo opvatten en je dus eerder de job gunnen dan wanneer je hem of haar helemaal niet aankijkt. Het is overigens niet de bedoeling dat je de ander de hele tijd aan blijft staren zonder ook maar met je ogen te knipperen. Dit voelt voor de ander heel ongemakkelijk en geeft geen fijn signaal af. Probeer tijdens het sollicitatiegesprek ook rechtop te zitten als je de ander aankijkt, en niet onderuitgezakt in je stoel. Dit geeft wederom aan dat jij geïnteresseerd bent in de ander en met je volle aandacht luistert.

Let op de kleding die je draagt

Kijk van tevoren op de website van het bedrijf of er een formele of informele sfeer hangt en pas daar je kleding op aan. Als je iemand in het bedrijf kent kan je het natuurlijk ook bij hem of haar navragen. Kies wel voor kleding waarin jij je comfortabel voelt en jezelf kunt zijn. Dus trek geen pak aan dat eigenlijk te groot is en ga ook niet voor een jurk die duidelijk te klein is of te bloot of te kort. Het valt de ander namelijk op als jij steeds aan je kleding trekt en plukt en dat je je dus niet op je gemak voelt in datgene wat je hebt aangetrokken. Degene die jou gaat bevragen voor de sollicitatie kan dan gaan denken dat je je bij hem of haar niet op je gemak voelt en daarmee geef je dus de verkeerde signalen af.

Probeer meer te luisteren dan te praten

Natuurlijk is het leuk als jij enthousiast vertelt over waarom je bij het bedrijf wilt werken, welke ervaringen je hebt opgedaan en wat je allemaal hebt bereikt. Toch is het ook belangrijk om het niet alleen maar over jezelf te hebben, maar ook te luisteren naar wat diegene tegenover jou zegt en vraagt. Probeer empathie te tonen en laat zien dat je ook een ander het woord kunt geven. Dit doe je door met je lichaam enigszins in de richting van degene te buigen die praat. Knik ook regelmatig met je hoofd en laat zien dat je de ander begrijpt. Wanneer je je hoofd enigszins schuin houdt tijdens het gesprek, ziet de ander jou als een vriendelijk en benaderbaar persoon. Er wordt natuurlijk ook gelet op jouw lichaamstaal wanneer je niet zelf aan het woord bent en of je de ander daarin oprecht de ruimte kunt geven. Ga dus ook niet aan je handen zitten frunniken wanneer je nerveus bent, maar leg ze tijdens het luisteren en praten rustig op tafel of pak een pen en noteer eventuele vragen die bij je opkomen. Houd de pen daarna niet meer in je handen.

Ga met opgeheven hoofd de deur uit

Als je klaar bent met het gesprek, is het belangrijk om net zo zelfverzekerd weg te lopen als dat je binnenkwam. Ook al heb je het gevoel dat het sollicitatiegesprek misschien niet zo lekker ging of dat het beter had gekund. Loop rechtop, lach vriendelijk naar de persoon die je net hebt gesproken en geef hem of haar weer een goede handdruk. Bedank die ander voor zijn of haar tijd en probeer je energie hoog te houden. Stap ook met opgeheven hoofd de lift in of de auto. Maak eventueel nog een gezellig praatje met de recruiter als dit comfortabel voor je voelt. Alsof je tegen een vriend praat in plaats van tegen degene die de beslissing maakt om jou wel of niet aan te nemen. Hierdoor voel je je meer ontspannen en dat zal het besluit van de ander zeker ten goede komen.

Heel veel succes gewenst tijdens je sollicitatiegesprek!

Ben jij je bewust van je lichaamstaal tijdens je sollicitaties?

Heel wat mensen die ik spreek zijn zich voor, tijdens en na hun sollicitatiegesprek helemaal niet bewust van wat hun lichaam uitstraalt … en of dat dan uitstraalt wat ze willen dat het uitstraalt.

In deze blogs gaven we je een aantal tips waar je alvast mee aan de slag kan gaan 

  • Straal zelfvertrouwen uit
  • Let op de kleding die je draagt
  • Maak oogcontact
  • Probeer meer te luisteren dan te praten
  • Ga met opgeheven hoofd terug de deur uit

Proost, op een goed sollicitatiegesprek,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#lichaamstaal #bodylanguage #jobinterview #sollicitatiegesprek #eersteindruk #solliciteren

Straal zelfvertrouwen uit

Maak oogcontact

Let op de kleding die je draagt

Probeer meer te luisteren dan te praten

Ga met opgeheven hoofd de deur uit