Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Voor- en nadelen van (werken met) 45-plussers

Voor- en nadelen van (werken met) 45-plussers

 

Wanneer je in de 2e helft van je loopbaan terecht komt (na je 45e) dan zijn de uitdagingen op de arbeidsmarkt anders dan als je net van de schoolbanken komt en de arbeidsmarkt op wilt. Goed loopbaanmanagement is dan ook essentieel.

Discriminatie op leeftijd bestaat wel degelijk zoals je kan lezen in ‘Solliciteren voor 45-plussers – 5 tips’. Los daarvan willen millinials en andere generaties op de werkvloer ook de job die 45-plussers graag zouden willen hebben. Er is niet alleen een ‘war for talent’ er is ook een ‘war for jobs’.

Werken met 45-plussers is echt niet alleen kommer en kwel! Ik ken meer dan genoeg 45-plussers die fris en energiek in werk en leven staan en zich met volle goesting op nieuwe (professionele) uitdagingen smijten. Ik ben er zelf ook een voorbeeld van (vind ik toch ;-)). Werken met 45-plussers heeft misschien wel nadelen maar dan geldt dat echt niet voor alle 45-plussers. Iedereen is immers anders. Daarnaast zijn er echter ook heel wat voordelen aan 45-plusser zijn en met 45-plussers werken!

Nadelen van (werken met) 45-plussers

Wat zijn items waarin 45-plussers misschien niet zo goed mee zijn als hun jongere collega’s op de werkvloer?

 • Niet up to speed met nieuwe technologie, er weerstand op hebben
 • Werken voor een baas die (vele) jaren jonger is, hoe pas je je daaraan aan
 • Werken in/met een veranderende werkomgeving
 • Bij blijven in hun huidige industrie (niet te lang in 1 gebied blijven)
 • Haat liefde verhouding met verandering
 • Meer tijd nemen/ nodig hebben om iets af te krijgen
 • Minder geneigd om nog (grote) risico’s te nemen
 • Cognitief trager zijn, minder makkelijk kunnen onthouden
 • Onzekerheid en het gevoel minder waardevol te zijn dan de ‘jongere’ collega’s

Belangrijk is voor jezelf te kunnen aangeven welke van bovenstaande nadelen voor jou misschien van toepassing zijn, en in welke mate. Probeer elk van de items zo concreet mogelijk weer te geven aan de hand van voorbeelden en cases. Zo kan de hiring manager een idee vormen van waar je wel of niet binnen de verwachtingen zou passen.

Nadelen van 45-plussers op de werkvloer

Vooroordelen en misverstanden

Er zijn dan ook heel wat misverstanden. Net zoals er misverstanden zijn over loopbaanbegeleiding, autistische personen, of om het even welke andere topic, zijn er ook heel wat misverstanden over 45-plussers .

Wat wordt er dan over hen (verkeerdelijk) gezegd? Ze zouden

 • hun ‘tijd uitzitten’ (tot hun pensioen),
 • trager werken,
 • geen extra mile meer willen gaan,
 • vervroegd op pensioen gaan als ze er de kans voor krijgen,
 • niet meer voldoende gemotiveerd zijn,
 • niet meer energiek genoeg zijn,
 • niet meer mee kunnen met veranderingen,

Kloppen bovenstaande vooroordelen of misverstanden voor jou niet? Net zoals ze voor mij ook niet gelden?! Zorg er dan voor dat je punt per punt kan weerleggen met voorbeelden! Schrijf dit desnoods als voorbereiding ook helemaal uit!

Voordelen van (werken met) 45-plussers

‘Elk nadeel heb zijn voordeel’ alias Johan Cruijff. Hoewel er behoorlijk wat nadelen mogelijk zouden kunnen zijn aan het samenwerken of aanwerven van personen in de 2e helft van hun loopbaan, ze zijn onmisbaar en kunnen enorm wat voordelen brengen.

Op welke vlakken hebben 45-plussers absoluut een streepje voor?

 • Meer ervaring (in leidinggeven, beslissingen nemen, problemen oplossen,…)
 • Geroutineerde professionals
 • Kunnen meerdere perspectieven bieden
 • Meer emotionele maturiteit (geen kip zonder kop gedrag)
 • Optreden als mentor
 • Beter zicht op de realiteit
 • Willen geen verkeerde loopbaankeuzes meer maken, kiezen voor de lange termijn
 • Meer gefocust op doelen en wat ze willen, weten ook wat ze niet willen
 • Ze hebben een groter netwerk (waar ook senior profielen inzitten wat goed is voor de recruitment afdeling waar ze werken want zo kunnen ze ook nieuwe collega’s aanbrengen)
 • Denken meer strategisch en lange termijn
 • Voelen zich zelfzekerder (minder bezig met wat andere mensen van hen denken)
Voordelen van 45-plussers op de werkvloer

Realistische blik en niet iedereen over dezelfde kam scheren

Sommige 45-plussers zullen voor zichzelf alleen maar de nadelen zien. Dit is geen correcte reflectie van de realiteit. Andere 45-plussers zullen voor zichzelf alleen maar de voordelen zien, wat ook geen correcte weergave van de realiteit is. Alle 45-plussers hebben bij manier van spreken zowel voor- als nadelen waarbij het ene niet noodzakelijk meer moet doorwegen dan de andere.

Als 45-plusser is het gewoon belangrijk dat je voorbereid bent dat hier ook vragen over kunnen komen. In de voorbereidingsfase in de zoektocht naar een nieuwe job is het dus essentieel om dit ook mee te nemen.

Het is ongelofelijk hoeveel klanten van 45-plus de stap naar een andere job niet durven zetten omwille van het oordeel op hun leeftijd en alles wat er bij komt kijken. En dikwijls hebben ze er zelf ook een oordeel op. Er zijn immers andere 45-plussers bij hen op het werk en die zijn traag of lui of … en dus denken ze dat zij dat zelf ook zijn of zo gezien worden.

De ene 45-plusser is echt de andere niet. Net zoals de ene baby niet even vroeg kan kruipen als de andere (sommige baby’s slaan de kruip fase zelfs over)! Als jij als recruiter, hiring manager of HR professional iemand dient aan te werven, kijk dan naar de persoon die tegenover jou zit als mens. Volwaardig mens. Niet als een leeftijd-label dat zo snel mogelijk richting de uitgang moet worden begeleid. Als jij 45-plusser bent wil je waarschijnlijk zelf ook nog kansen op de arbeidsmarkt. 45-plussers hebben nog een super waardevolle bijdrage te leveren in elke onderneming of bedrijf.

Het is pas gedaan als het gedaan is

Sommige solliciatieprocedures bestaan uit verschillende stappen en kunnen over verschillende maanden heen lopen. Stuur na elk gesprek een bedankt mailtje naar de personen met wie je een gesprek hebt gehad. Blijf in contact met de hiring manager en de mensen die je tijdens het proces gesproken hebt, al is het van op afstand. Connecteer ermee in LinkedIn. Vergeet dus niet dat het niet gedaan is voor het echt gedaan is en je te horen gekregen hebt dat je de job niet hebt binnengehaald.

Deze tips kunnen je zeker ook nog van pas komen om je verder voor te bereiden

Welke voor- en/of nadelen zie jij bij 45-plussers?

Call to action

Als je deze blog leest zit de kans er dik in dat of je ouders 45+ zijn of dat je zelf 45+ bent.

Welke (voor)oordelen heb jij op 45-plus medewerkers?

Welke andere voordelen zie jij voor ‘rijpere’ collega’s (die nog niet opgelijst werden)?

Welke voorbeelden of cases tonen aan dat jij (als 45-plusser) niet beantwoord aan een of meerdere van de opgelijste nadelen?

Proost op alleen maar voordelen als 45-plusser,

Annelies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#45plusser #45pmus #loopbaanmanagement #jobdoelwit #change #verandering #voordelen #nadelen #solliciteren

Laat je als 45-plusser begeleiden in je loopbaan

De nadelen van werken met 45 plussers

Vooroordelen en misverstanden

Voordelen van (werken met) 45-plussers

Realistische blik en niet iedereen over dezelfde kam scheren

Het is pas gedaan als het gedaan is